Bf-109G-10 Erla

Bf-109G-10 Erla
Eduard, 1/48, Weekend Edition (#84174)
Eduard ZOOM Bf-109G-10 Erla Weekend (#FE1191)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Stodevetka je bio radni konj Luftwaffe-a i kičma lovačke avijacije, učestvovao je u svim kampanjama u Evropi i Africi, od Španskog građanskog rata pa do Drugog svetskog rata 1939-1945. Od prvih verzija pa sve do poslednjih verzija G i K, Bf-109G-10 Erla je bio najbolji. Bf-109G-10 Erla je bio čuveni nemački lovac iz perioda Drugog svetskog rata koji se proizvodio u Lajpcigu (pored ostalih fabrika u tadašnjem Trećem rajhu) i bio je „stodevetka svih stodevetki“ po kazivanju vrsnih poznavalaca. Po boljim letnim karakteristikama i većoj brzini se izdvajao čak i od kasnijih verzija ovog čuvenog lovca a tome su doprineli inženjeri u spomenutoj fabrici u Lajpcigu koji su uradili rekonstrukciju nekih sklopova i oplate te time smanjili težinu i poboljšali ukupnu aerodinamiku. Kada je nastao već je bio određen za defanzivnu ulogu obzirom da su ogromne grupacije Savezničkih bombardera i aviona Crvene armije uveliko preoravale faterland. G-10 Erla je bio zastupljen i u eskadrilama koje su bile namenjene upravo presretanju velikih bombarderskih formacija i na tim zadacima je pokazao svoju lovačku vrednost. Srećom, već je bilo kasno za bilo kakav obrt...

Eduard je 2021. izbacio ovu WEEKEND kutiju sa plastikom za Erlu koja se razlikuje od seta za još ranije izašlu maketu Bf-109G-10 WNF/Diana koju smo već opisali i predstavili. Očigledna razlika između podverzija Erle i WNF/Diana je u prednjem delu trupa i gornjakama krila pa je eduard u ovom setu (a pre ovog u ProfiPACK setu za istu maketu) ubacio sasvim novi ram sa polutkama trupa. Krilo je po rasklopu standardno, donjaka je u celom razmahu a desna i leva gornjaka se dodaju svaka na svoje mesto pre sklapanja sa trupom. Detalji (panelne linije, zakivci i dr.) su na svim površinama odlični i vrlo uverljivi. Na prvi pogled navedeni detalji su vrlo tanani ali iz sopstvenog iskustva mogu da tvrdim da su vrlo postojani i nakon mnogih slojeva prajmera, boja i lakova a zahvaljujući kvalitetnoj plastici izgubljeni detalji usled šmirglanja spojeva i gitovanja se vrlo lako obnavljaju (svega ovoga ima u veoma malim količinama). Obzirom da je u pitanju čistokrvni lovac od podvesa imamo dve vrste podtrupnih rezervoara koji su mu omogućavali veću količinu goriva i duže ostajanje u zoni očekivanja protivničkih formacija. Delovi kabine su takođe vrlo detaljni i uz pažljivo farbanje mogu još više da istaknu autentičnost tog sklopa koji uvek privlači pažnju. Instumenti i pilotski vezovi su dati na listu sa dekalima i veoma lepo izgledaju. Ranije dok nisam koristio eceraj dekale koji su bili namenjeni za vezove sam uvek lepio na tanku foliju, lakirao i potom opsecao i kao takve postavljao na sedište. Rezultat nije bio loš. Ako baš želite i eceraj za ovu maketu, eduard je izašao pred maketare sa jednim ZOOM setom (#FE1191) na kojem se nalazi preko četrdeset delova od kojih su neki ofabrani (pilotske gurtne, instro tabla, delovi instrumenata i prekidača) a neki u boji metala pa ih nakon postavljanja na pozicije treba ofarbati zajedno sa maketom.
Dakle, ova WEEKEND kutija predstavlja donekle i specijalizovanu istorijsku temu sa Bf-109G-10 Erla koji su bili u lovačkim jedinicama (Jagdgeschwader) namenjenim odbrani od nadirućih Savezničkih bombarderskih formacija pa tako imamo na raspolaganju tri aparata iz tih jedinica i jednog (zalutalog) Italijana sa vrlo interesantnom istorijom:
-WNr.490617, plavi 2, Uffz. Gerhard Reiher, 8./JG 3, Alperstedt, Nemačka, novembar ’44
-žuti 2, KG(J) 27, Kaufbeuren, Nemačka, maj ’45
-WNr.150816, crni 4, JG300, Bad Langensalza, Nemačka, april ’45 i
-WNr.491407, 3.5, kapetana Cesare Marchesi-a iz 3.eskadrile 1.lovačke grupe, Aeronautica Nazionale Repubblicana, Lonate Pozzolo, Italija, mart ’45.
Dekali su na dva lista, na prvom su oznake nacionalne pripadnosti, lične i eskadrilske oznake, dekali za spomenute detalje u kabini, bele linije za spiner i dr. a na drugom listu su svi potrebni servisni natpisi i oznake. Dekali su odličnog kvaliteta, svi su pravilno centrirani i uverljivih boja i oblika. Eduard je odavno ubacio dva proizvođača boja čije proizvode preporučuje za farbanje pa su tako i ovde date uporedni kataloški brojevi potrebnih boja od japanskog GSI Creos (Gunze) i američkog Mission Models-a. Oba proizvođača su vrlo kvalitetna i za svaku preporuku.


Eduard velikim koracima ide napred po pitanju pokrivanja tema lovaca iz Drugog svetskog rata i to po kvalitetu odlivaka i seciranju teme do najmanjih detalja. Takođe, svedoci smo da takve stvari rade i sa manje poznatim temama koje izuzetno kvalitetno i uspešno plasiraju takođe zbog kvaliteta odlivaka i svega ostalog što pružaju uz njih kao dodatke. Nadam se da će nastaviti dosadašnjim tempom. Bf-109G-10 Erla je dobio odličnu maketu koja svojim kvalitetom zaslužuje našu pažnju bez obzira da li ćemo ga raditi u oznakama Luftwaffe ili oznakama neke od zemalja koje su ga imale u svom posleratnom arsenalu. Sa istorijsko/tehničkog aspekta ova maketa je odlična.
Dakujem eduard.