MiG-21MF

MiG-21MF
eduard, 1/48, WEEKEND edition (#84177) &
eduard SPACE (3DL48034)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


MiG-21 je ikona vazduhoplovstva! Jedan od najpoznatijih aviona svih vremena čije su prve verzije poletele pre veoma mnogo decenija (polovinom prošlog veka) i čije poslednje verzije još uvek aktivno lete u vojnim vazduhoplovstvima kao i u privatnim zbirkama veoma hrabrih civila koji su uspeli da ga obuzdaju. Iako vrlo izazovan za letenje, piloti koji su ga leteli voleli su ga jednako kao i mehaničari koji su ga održavali a nakon  njega, svaki drugi avion je bio „mala maca“. Svaka verzija „dvaeskeca“ je bila priča za sebe i svaka je imala svoje obožavaoce ali MF je bio i ostao jedan od najzastupljenijih i najelegantnijih. MF je imao i dovoljno snažan motor da ga izbaci u orbitu a manevarske osobine još uvek odlične da pariraju bilo kojem suparničkom lovcu svog vremena...
Eduard je pre više od deset godina započeo sjajnu seriju dvadesetjedinica upravo maketom ovog aviona, čuvenog Miga21 MF. U razmeri 1/48 maketi ovog aviona nema premca ni danas pa ne čudi veliko zadovoljstvo maketara kao i interesovanje za nova reizdanja. Novo reizdanje nam je stiglo u ovoj novoj kutiji (#84177) za WEEKEND pakovanja u kojoj se nalazi klot plastika, sastavnica i set dekala. Plastika je standardna u sivoj boji na osam ramova i jedan ram sa prozirnim delovima na kojem su vetrobrani i poklopci kabina za sve verzije od PFM-a do bis-a. Prozirni delovi su još uvek kristalno prozirni i čisti a plastika u sivoj boji i dalje sveža i bez ostataka livenja. Ideja eduarda je od samog starta bila da uradi ramove koji će biti prijemčivi za više verzija/podverzija kao i kod obrada drugih tema (Spitfire, Tempest, Bf-109 familije G, FW-190...) pa je i ovde tako obzirom da je MF negde na pola puta od PFM-a do bis-a. Naravno, ono što je karakteristično za MF verziju dato je na posebnom ramu i to su delovi za hrbat aviona i vertikalni stabilizator sa kormilom pravca. Posebno interesantno za maketare koji preferiraju kačenje podvesa su dva rama sa skoro svim i svačim što je moglo da se kači na pet linija (četiri pod krilima i jedna pod trupom) pa tako imamo rakete klase V-V R-60, R-3S, R-13, R-3R kao i stare RS-2US, nevođene raketne projektile S-24 a tu su i klasične avio bombe FAB100 i FAB250. Sve to prati i set potkrilnih pilona/šina za navedeni podves. Svakako je interesantan i podtrupni top GŠ-23 kao i prateći dodatni rezevroari od 490 i 800 litara. Za neku „dinamičnu“ dioramu lepo mogu da posluže dva SPRD uređaja koji služe za dodatno ubrzanje i skraćenje dužine poletanja. Dakle, iako je dva’eskec primarno nastao kao supersonični lovac presretač vremenom je dorađivan i unapređivan u svakom smislu pa je vremenom dobio i druge uloge (izviđačku, lovačkobombardersku i sl.). WEEKEND izdanja su zamišljenja da budu setovi sa klot plastikom i dekalima koji su taman za maketare koji nemaju želju da se preterano bave sa superdetaljima nego jednostavno da uživaju u osnovnom sklapanju makete. I to je baš ono što je eduard i zamislio sa ovim izdanjima. Iskreno, i pored toga što u kutiji nema dodataka sami delovi su sasvim dovoljno detaljni da nakon završenog procesa sklapanja i farbanja urađena maketa izgleda i više nego pristojno a obzirom da se u novim kutijama nalaze setovi dekala za više aviona to još više podiže rejting ovih izdanja. U ovoj kutiji imamo na raspolaganju dekale za četiri vrlo interesantna Miga21M/MF i to:
-MiG-21M, 1113 iz 1.eskadrile 4.lovačkog puka, baza Pardubice, ČSSR, 1989
-MiG-21MF, 23+15 iz Jagdegeschwader 1, baza Holzdorf, Nemačka 1990 (nakon ujedinjenja)
-MiG-21MF, 9107 „zlatni MF“ k-dira 10. Puka lovačke avijacije majora Dariusa Paceka iz baze Lask, Poljska 2000 i
-MiG-21MF, 1019 iz 11. Skvadrona iračkog vazduhoplovstva, baza Al Rašid, Irak, 1980.
Kod ovog MF-a vredi posebno zastati zato što je pravi raritet obzirom da je „1019“ u Yom Kippur-skom ratu sa Izraelom uspeo da obori jedan Miraž III a sedam godina kasnije u sukobu sa Iranom ponovi obaranje ali ovaj put iranskog F-4E.
Eduard je u svom dobrom maniru i za ovaj set uradio niz dodataka koji mogu da obogate maketu svojim detaljima pa je uz ovu maketu stigao i eduardSPACE (3DL48034) koji sadrži list fotoecovanih delova (za detaljisanje izbacivog pilotskog sedišta, poklopca kabine, ramova...) i list 3D dekala (za instrumentalnu tablu, bočne instro panele u kabini, katapult ručicu...). Svi delovi su vrlo precizno urađeni sa predivnim detaljima. Naravno, ovo je jedna od opcija koju maketar može da izabere od mnogih koje su ponuđene i to je rezultat pre svega osluškivanja želja maketara od strane eduarda. Ne treba zaboraviti da je postojbina eduarda Češka koja ima (za nas) nezamisliv broj maketara koji znaju vrlo otvoreno da se oglase u vezi sa svojim željama. Mnogi maketari žele upravo klot plastiku i setove za kabinu. Ne žele da se bave drugim detaljima zato što se oni i ne vide dok maketa stoji u vitrini (nalaze se na primer na donjoj strani makete, kutije stajnog trapa)...e zato eduard i radi ove različite setove za doradu koje uglavno raščlani na logične celine.
Veoma sam se obradovao ovoj klot plastici kao i setu za detaljisanje baš onog dela makete koji najviše volim. Ubeđen sam da će biti zanimljivo i istraživanje samih aviona koji su dati opciono kroz setove dekala a vezi sa tim već nazirem neku „pustinjsku“ šemu farbanja...
Dakujem eduard!