Su-25 (K)

Su-25 (K)
ZVEZDA, 1/48 (#4824)
Tekst i fotografije: Miroslav D. ŠljivićSuhojeva dvadesetpetica je nastala kao potreba da se stvori vazduhoplovna platforma koja će biti veoma dobro oklopljena, leteće subsoničnim brzinama i imaće odlične letne karakteristike na malim i srednjim visinama kako bi bila kadra da odgovori potrebama bliske vatrene podrške. Sa svojim podvesom (mogućnost nošenja i upotrebe od preko četiri tone raznih nevođenih i vođenih u/s) je uvek bio vrlo neprijatan za protivnike a za letače koji su ga leteli je bio pravi miljenik. SU-25K  je bio osnovna verzija ovog jurišnika koji je nosio i još uvek nosi oznake mnogih zemalja koje su ga imale u svojoj floti a neki su ovim avionom uspevali da ispune i prave lovačke zadatke (RV Perua je sa svojim dvadesetpeticama uspelo da obori preko dvadeset aviona narkokartela koji su služili za prenos narkotika). Na prvi pogled Su-25 je zdepast i i nekako zguren dok je na stajanci ali je u vazduhu sa svojim vrlo efikasnim krilima velikog raspona prilično elegantan i lep za oko. Na Su-25 je urađen i priličan broj ozbiljnih modifikacija na raznim stranama što je dokaz da je kao vazduhoplovna platforma sasvim opravdao svoju svrhu.

ZVEZDA nas je nedavno obradovala izdanjem sasvim novog Su-25 koji je (ili će tek biti) odlično primljen među maketarskom publikom. Ovo prvo izdanje predstavlja osnovnu izvedbu ovog aviona koji se koristio ili se još uvek koristi u raznim vazduhoplovstvima širom sveta i kao takvo maketarima predstavlja pravi izazov obzirom na kamuflaže, oznake i istorijske teme koje mogu da se obrađuju. Sa 359 delova u standardnom Zvezdinom pakovanju na 14 ramova u sivoj plastici i jednom ramu sa kristalno prozirnim delovima prvi utisak je itekako pozitivan. Pozitivan je zbog izgleda delova u kutiji koji su vrlo precizno izliveni kao i zbog velikih mogućnosti tj. izbora podvesa koji je u kutiji. Skoro sve što je moglo da se stavi pod krila ovog aviona je u kutiji. Čak i više jer je dato jedno ubojno sredstvo koje se koristi na savremenijim SU-25 što nam direktno govori da će Zvezda sasvim sigurno izbaciti još novih pakovanja ove makete. Detalji na površinama su dati u negativu i pozitivu što je svakako standard ovih dana i svi su za razmeru sasvim lepo predstavljeni. Plastika je kvalitetna i mislim da će biti odlična za rad. Rasklop je klasičan i ne bi trebalo da bude problema ako je sve u vinklu.
Jedina stvar koja me malo brine, ovako na prvu loptu, je sklapanje krila sa trupom mada se na maketama koje su već sklopljene (mogu se videti na netu) takvi problemi ne vide niti ih maketari spominju. Kabina je velika ali i rudimentarna obzirom na tradiciju Zvezde da pakuje odlične figure letača što je i ovde slučaj. Maketari koji su pobornici otvorenih kabina će sigurno obogatiti ovu maketu nekim setom koji su namenski i već su izašli (npr. QUINTA STUDIO) ili su u pripremi. Znam da je to izbor svakog maketara ali ovakav „office“ je prava šteta zatvarati. U kutiji su za instro table i bočne panele dati dekali, izbacivo sedište Zvezda K-36 je urađeno vrlo korektno mada bi i njemu dobro došla pomoć u slučaju otvorene kabine. Svakako, uz precizno i pažljivo farbanje i primenu drugih maketarskih tehnika i delovi koji predstavljau delove sedišta (naslon i gurtne) se mogu lepo srediti. Dva motora Soyuz/Moscow R-95Sh (inače verzije Migovih motora R-13-300 bez dodatnog sagorevanja) su dati kao gondole tj. tube sa pripadajućim kompresorkim kolima i izduvom. Zajedno sa svojim oplatama motora oni čine sponu između donjeg dela makete i gornjeg dela trupa na koje se kače krila. Tu je taj deo koji mi je zagolicao maštu tj. kako će to sve nasesti obzirom da nema klasičnih metoda postavljanja krila. Detalj koji je takođe vrlo karakterističan za Su-25, vazdušne kočnice na krajevima krila, su dati iz više delova sa lepim detaljima a maketarima je ostavljena mogućnost postavljana istih u zatvorenom i otvorenom položaju što svakako može pozitivno da utiče na dinamiku naše statične makete. Točkovi su, barem za mene, takođe neuobičajeno rešeni obzirom da se sklapaju iz četiri dela i to tako što se polutke gaznih površina sklapaju kao dve polutke a sa strane im se dodaju lice i naličje. Zvezda je uvek na samom početku sklapanja maketarima nudila barem dve verzije sklapanja što je i ovde slučaj. Prva verzija se odnosi na sklapanje makete u letu koja se postavlja na stalak (tu naravni ide verzija sa sklopljenom kabinom, uvučenim stajnim rapom i figurom pilota) dok se druga verzija odnosi na avion koji je na stajanci sa izvučenim stajnim trapom, otvorenom kabinom i vazdušnim kočnicama, izvučenim lestvama iz trupa i postavljenim posebnim aerodromskim lestvama...
Od podvesa, Zvezda je zaista bila vrlo široke ruke pa u setu imamo dodatne rezervoare, raketne projektila klase V-V R-60, klasične sovjetske avio bombe raznih kalibara, saćaste lansere NRZ ali i laserski vođena sredstva (koja idu uz napredne verzije ovog aviona).
Set dekala sadži dva lista, na manjem listu su kompletni servisni natpisi a na većem su kompletne oznake pripadnosti za šest aviona:
-Su-25 „crveni 50“ iz 378. jurišnog puka, Šindad, Avganistan ’88.
-Su-25 „26“ iz 378. jurišnog puka, Bagram, Avganistan, ’87.
-Su-25 „crveni 10“ iz 461. jurišnog puka 1. gardijske avio divizije, Mazdok, 2000.
-Su-25 „crveni 32“ iz 670.avio grupe 5.vazduhoplovne armije VVSiPVO, Dušanbe, Tadžikistan 2004.
-Su-25K „beli 1004“ iz 30. jurišnog puka RV ČSSR, Pardubice, ’89. i
-Su-25K „beli 246“ iz 246. jurišnog puka RV Bugarske, Bezmer 2020.


Svih šest šema je obrađeno prilično precizno i lepo (sudeći po dostupnim fotografijama ovih aviona u toku svoje upotrebe) a sami dekali su odštampani vrhunski po pitanju boja i same štampe.
Ovim setom Zvezda je maketarima ponudila odličnu maketu aviona koji ima bogatu istoriju te sam sasvim siguran da će krasiti mnoge police ljubitelja vazduhoplovstva. Samu ocenu sklapanja će dati maketari kroz sopstveno iskustvo. Ne sumnjam da će ono biti vrlo pozitivno.