Mezek

MEZEK
Avia S-199 in Czechoslovak and Israeli service
eduard, 1/72, Limited & Dual Combo (#2141)
eduard BRASSIN S-199 exhaust stacks PRINT (#672284) & S-199 wheels PRINT  (#672285)
Tekst i fotografije: Miroslav D. ŠljivićČeška je tokom Drugog svetskog rata bila pod nacističkom čizmom i sa svojim proizvodnim kapacitetima je bila jedna od perjanica u
štancovanju ratnog materijala prve klase. Među tim stvarima, proizvodnja vazduhoplova svih vrsta je bila jedan od prioriteta. Nakon završetka rata, sada ponovo kao Čehoslovačka, domaća Avia je nastavila sa izbacivanjem odličnih lovaca Bf-109G-6 pod svojim imenom Avia S-99 dok je bilo motora DB-605. Ubrzo su bili primorani da modifikuju ovaj poznati lovac i u njega ubace ono što su imali a to su bili Junkersovi motori Jumo 211F te je nastao S-199. Među pilotima je dobio nadimak Mezek (mazga) zbog prilične „svojeglavosti“ te potrebne prilične veštine da se zauzda. Leteo je u vazduhoplovstvu ČSSR-a i novonastalog Izraela gde je aktivno učestvovao u vazdušnim borbama i podršci trupama na zemlji.
Stariji maketari dobro pamte maketu ovog aviona u izvedbi (tada) čehoslovačke firme Kovozavody Prostejov, maketu koja je bila dostupna na sve strane i koju je svako uradio xy puta. Maketa je bila prilično tačna konturno i sasvim u skladu sa tehnologijom izrade u drugoj polovini dvadesetog veka.
Ova sasvim nova maketa koju je izbacio češki Eduard je u skladu sa savremenim tehnologijama 21. veka i donosi nam izuzetno vernu repliku (po svim pitanjima) lovca S-199. Po svom običaju, Eduard je i ovaj novitet u razmeri 1/72 prvo lansirao u kutiji LIMITED – DUAL COMBO (#2141) u kojoj se nalaze delovi za dve kompletne makete. Razlika među ovim maketama je u trupu i poklopcima kabine obzirom da će se i naredna izdanja ove makete pojavljivati sa „Erla“ kabinom ili „buble“ kabinom tj. njihovim poklopcima. Rasklop makete je standardan, detalji u kabini, na oplatama trupa i krila i na stajnom trapu su izuzetni (i bez dodataka). Veliki plus je što su pretkrilca, eleroni, flapsovi i kormila dubine i pravca dati odvojeno pa je moguće poraditi na „dinamici“ makete a detalji zakivki i nitni na njima su veoma uverljivi za ovu razmeru. Malu nedoumicu za sada mi predstavlja jedino deo spajanja trupa i krila obzirom da je proizvođač napisao u sastavnici posebnu notu za taj deo mada u proveri „na suvo“ nisam primetio nikakve naznake problema. Delovi koji su dati na ramovima pokrivaju kompletnu proizvodnju Avie S-199 koji su leteli u ČSSR i Izraelu po pitanju sitnih detalja koji su bili uočljivi na poklopcima kabine i trupu kao i naoružanju pa je preporučljivo pre sastavljanja dobro prostudirati odlično urađenu sastavnicu i nakon toga odabrati konkretan avion koji se radi (baš zbog tih spomenutih detalja). Prilikom fotografisanja delova po prvi put sam pokušao da neke delove/detalje naglasim na malo drugačiji način nego ranije pa se nadam da će vam sve ovo što pišem biti dobro ilustrovano pomoću seta fotografija.
Kutiji se nalaze i setovi eceraja za svaku maketu posebno kao i setovi maski za farbanje vetrobrana, poklopca kabine i točkova. Obzirom da sam maske već postavio na svoje mesto mogu da kažem da su vrlo precizne. List fotoecvanih delova sadrži pilotske gurtne na sedištu, instro tablu, pedale komandi pravca, vodove stajnog trapa, lice okvira vetrobrana i poklopca kabine, rešetke hladnjaka…doosta toga što može sasvim lepo da podigne nivo detalja na ovoj maketi. Prozirni delovi su prozirni i bez vidljivih nepravilnosti i vrlo precizno nasedaju na svoja mesta. Set dekala sadrži kompletne oznake za dvanaest aviona, devet čehoslovačkih i tri izraelska. Obzirom na šarolikost šema označavanja mislim da je ekipa iz Eduarda uz pomoć Michala Ovčačika i Stanislava Kralika uspela da „oživi“ vrlo motonu šemu farbanja i pokrije skoro sve službe u kojima su bile zastupljene čehoslovačke Avije S-199. Tri izraelske Avije su veoma zanimljive po izboru zbog priča koje ih prate a u tome je pomogao poznati izraelski maketar Yoav Efrati. Dekali na velikom tabaku kao i oni na manjem na kojem su stensili su odličnog kvaliteta, svi su u registru i sa vrlo uverljivim bojama. Boje za farbanje su date u Gunze i MissionModels standardima.
Kada sam se dogovarao sa ekipom iz Eduarda u vezi sa slanjem ove kutije, predloženo mi je da probam i dodatke nove PRINT serije pa sam izabrao izduvne grane (#672284) i točkove (#672285). Na fotkama mogu da se vide odlični detalji na ovim malim delovima. Isti ti delovi koji su na ramovima u kutiji su takođe vrhunski ali savremena tehnologija nam nudi mogućnost nečeg novog…zašto da ne!
Novi Mezek/Meser je pred nama, u nekom smislu to pomalo predstavlja i neku vrstu povratka u lepu prošlost ali sa novim pogledima…
Dakujem Eduard!