Avia S-99/C-10, EDUARD, 1/48, LIMITED EDITION #11122

Avia S-99/C-10
EDUARD, 1/48, LIMITED EDITION #11122
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


„Četnické letecké hlídky" su osnovane 1935. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj kao vazduhoplovne jedinice koje su bile namenjene za kontrolu granice i vazdušnog saobraćaja. Te letačke jedinice su bile poznate i kao vazduhoplovna žandarmerija a povremeno su služile i kao centri za obuku i trenaž pilota iz vojnog vazduhoplovstva. Okupacijom Češke od strane Nemaca i osnivanjem samostalne Slovačke, ove jedinice su ugašene. Ponovo se pokreću sa istim zadacima nakon Drugog svetskog rata pod nazivom „Bezpečnostní letectvo“. Ova organizacija je imala, za to vreme, vrlo dobre vazduhoplove u svom inventaru a između ostalih i Aviu S-99/C-10 koji je u stvari bio Bf-109G-10 sa originalnim motorom Daimler-Benz DB 605D-2 od 1800 ks sklopljenim u Avijinoj fabrici od zaostalih delova iz ratnog perioda. U ČSSR-u su uspeli da sklope ukupno 21 vazduhoplov ovog tipa dok im nije ponestalo originalnih motora i svi su bili u policijskoj službi. Svi vazduhoplovi u ovoj vazduhoplovno-policijskoj službi su bili posebno obojeni (nosni deo aviona, napadne ivice krila i horizontalni stabilizatori sa kormilima pravca su bili obojeni u crveno), sa civilnim oznakama OK-B.. i sa „sfericky trojuhelnik"-om na vertikalnom stabilizatoru (modifikovanom čehoslovačkom kokardom)...

Nakon lansiranja odlične makete Bf-109G-10 (Cat. No. 82119, new tool) ranije ove godine, češki EDUARD je nedavno izbacio maketu Avie S-99 u LIMITED EDITION pakovanju sa posebnim oznakama službe koju sam malopre opisao u kratkim crtama. U standardnoj Eduardovoj kutiji se nalaze ista plastika i dodaci (maske i tabla eceraja) kao i u prvobitnom pakovanju za G-10 (WNF/Diana production). Naravno, dva velika rama u ovoj kutiji su „univerzalni“ i na njima se nalaze, praktično, setovi odlično izlivenih delova koji odgovaraju nekoj od F, G i K verzija ovog aviona. Ono što je zaista „new tool“ se nalazi na dva rama na kojima su polutke trupa, krila, elisa, točkovi, vertikalni stabilizator, kormilo pravca i poklopac motora koji su karakteristični za G-10 varijantu. Polutke trupa tj. trup u celosti se od ostalih G varijanti (izuzev G-14AS) razlikuje najviše u geometriji prednjeg „nosnog“ dela koji je izmenjen zbog gabaritno nešto većeg motora kao i po višljem vertikalnom stabilizatoru i kormilu pravca. Krila su takođe jedna od karakteristika G-10 verzije u odnosu na ostale Gustave zbog svoje promenjene geometrije na gornjakama oba krila a što je na delovima dato vrlo uverljivo. U poređenju sa maketom Bf-109G-14, horizontalni stabilizatori i kormila dubine su indentični. Ceo tok sklapanja je isti kao i kod drugih Eduardovih Mesera.
Set maski za farbanje sadrži maske za vetrobran i poklopac kabine, oklop u poklopcu kabine, točkove i poziciona svetla na krilima i urađen je standardnom žutom kabuki papiru.
Posmatrajući tablu fotoecovanih delova i poredeći je sa identičnom tablom iz kutije za G-14 verziju pomislio sam da je u pitanju sasvim ista stvar. Međutim, Eduard se potrudio da na eceraju ubaci i „treću dimenziju“ pa su „vekeri“ na instrumentalnoj tabli ispupčeni i sasvim sigurno će doprineti boljem i autentičnijem izgledu. Kada krenem sa radovima na maketi prvo ću krenuti od ovog dela.
Ram sa prozirnim delovima je nakrcan sa dva vetrobrana i tri poklopca kabine sa veoma malim razlikama među njima. Ovaj ram će verovatno biti korišćen i za K verziju... tu su još i oklop i nišan koji je potrebno ofarbati pre postavljanja iznad instrumentalne table.
EDUARD je u svoje LIMITED EDITION kutije uglavnom stavljao setove dekala urađene kod čuvenog CARTOGRAF-a ali u ovoj kutiji sa čistom „čehoslovačkom“ temom to nije slučaj. Dekali su potpisani sa Eduardovim logom i sadrže oznake za četiri različite mašine:
- Avia C-10.8 (S-99.8), OK-BYH, Police Air Patrol, Brno-Slatina 1947 – 1950
- Avia C-10.6, EV-11 Command Flight, 2nd Air Division, Fighter Training Center, Czechoslovak Air Force 1947
- Avia C-10.21 (S-99.21), OK-BYU, Police Air Patrol, Prag-Ruzyne 1947
- Avia C-10 EV-14 Command Flight, 2nd Air Division, Fighter Training Center, Czechoslovak Air Force Česke Budejovice 1947.
Servisni natpisi su, naravno, na češkom/slovačkom i to predstavlja vrlo interesantan kuriozitet za sve one koji žele da urade neki malo drugačiji Meseršmit. Svakako i oznake kao i autentično farbanje će u dobroj meri doprineti da ova maketa bude interesantna svim ljubiteljima egzotike.
Na kraju bih napomenuo da je EDUARD ostao „na liniji“ visokog kvaliteta i sa ovom maketom koju krase odlični površinski detalji (zakovice, panelne linije, ispupčeni delovi i okovi...), jednostavan rasklop i kvalitetna plastika. Naravno, krajnju ocenu će dati maketari koji budu radili ovu i druge G-10 makete.
Zahvaljujem se ekipi iz EDUARD-a na ustupljenoj maketi.