F-4S Phantom II, ZOUKEI-MURA, 1/48

F-4S Phantom II
ZOUKEI-MURA, 1/48
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Statistika kaže da je Mekdonel Daglasov F-4 Phantom II jedini zapadni supersonik koji je proizveden u više od 5000 primeraka različitih varijanti poput istočnih „suparnika“ u vidu Migova 19, 21 i 23. Ako zanemarimo ove brojke, u ovom avionu svakako možemo da vidimo niz odličnih rešenja, sirovu snagu i respektabilnu moć jedne vrlo uspešne vazduhoplovne platforme.
Verzija F-4S je direktan naslednik vrlo uspelog F-4J koji je bio udarna vazduhoplovna oštrica američke mornarice i njihovih kolega marinaca (u nekim situacijama većih konkurenata i od samih Sovjeta). Osnovne promene koje su učinjene na 265 Fantoma verzije F-4J da bi se dobila verzija F-4S su promena motora (ubačen je motor J79-GE-10B koji je mnogo manje dimio od prethodne verzije J79) i sistema za kontrolu vatre (ubačen je novi sistem AWG-10/B), ojačavanje konstrukcije trupa i dodavanje prednjih slotova kao na F-4E, novih antena (AN/ALQ-126 DECM) na gornjim delovima usisnika kao i tek izbačenih verzija raketa V-V Sajdvinder i Sperou.
O uspehu u eksploataciji ovog aviona govori i činjenica da su i pored poodmaklih priprema ulaska F-14 u operativne jedinice, glavešine i odgovorni u US NAVY  odlučili da ulože pozamašna sredstva u novu verziju Fantoma (F-4S) kako bi mu produžili radni vek.
F-4S je uspešno korišćen za vazduhoplovnu zaštitu flote u lovačko presretačkoj ulozi i kao lovac-bombarder sa mogućnošću podvešavanja čak 7.3 tona raznih u/s.
SUPER WINGS SERIES japanskog proizvođača ZOUKEI-MURA predstavlja koncept dizajniranja maketa i pratećih elemenata za svaku njihovu maketu posebno . U toj seriji je urađena i vrlo uspela maketa aviona F-4J te se kao njen naslednik sada pojavljuje maketa ovog poznatog vazduhoplova u verziji F-4S Phantom II. Kao i prethodna, i ova maketa je realizovana u saradnji sa BOEING-om od kojeg su stigle mnoge informacije bitne za razvoj i izradu alata.


Generalno, u ovoj kutiji imamo nekoliko novih ramova sa delovima za verziju S a koji čine vizuelnu razliku između Fantoma verzije J i S. Delovi su izliveni na trinaest ramova u sivoj plastici i na jednom ramu sa prozirnim delovima. ZM pakuje svoje makete u kutije koje se nakon završenih radova sigurno ne bacaju jer su prilično čvrste i kvalitetne pa imaju višefunkcionalnu ulogu. Na poklopcu kutije je odlična ilustracija F-4S američke mornarice u poletanju sa USS Midway-a i već pri samom pogledu nam nagoveštava buđenje prave maketarske inspiracije.
Delovi su odlično odliveni, bez ostataka livenja, panelne linije su filigranski predstavljene kao i svi delovi u svojim oblicima, izbijači iz alata su napravili karakteristične tragove na dobrim mestima tako da neće biti mnogo muke oko uklanjanja istih. Rasklop makete je odličan, bez velike filozofije i samim tim komplikacija, delovi se na suvo sklapaju odlično i bez primetnih zazora čak i na polutkama trupa koje imaju dugačku liniju dodira pa u ovoj razmeri mogu da izazovu tihu jezu pri sklapanju. Ovde nema te jeze. Po sastavnici, sklapanje počinje operacijama u kokpitu tj. sklapanjem izbacivih sedišta. Tu se u samom startu primećuje odsustvo gurtni/vezova na sedištima, nisu dati čak ni kao dekali pa je to jedino što sam primetio kao nedostatak. Inače, sama sedišta su vrlo detaljna i nakon sklapanja predstavljaju vernu umanjenu kopiju pravih. Pod i zidovi kabine su dati u reljefu sa dosta detalja pa će biti odlična osnova za ljubitelje detaljisanja. Dno kabine predstavlja kutiju nosne noge i takođe ima odlične detalje elektro/hidro/pneumatskih vodova koji čine da ovaj deo bude vrlo zanimljiv nakon farbanja. Ljubitelji i poznavaoci ove teme (F-4 Phantom) uveliko govore kako su ove makete najbolji Fantomi u svim razmerama pa posebno navode baš izgled i opremljenost kokpita kao i karakteristike koje su specifične za ove verzije. Konkretno, kod verzije S u odnosu na prethodnu maketu verzije J, Zoukei-Mura tim je na novim ramovima obezbedio delove za šesnaest različitih pozicija i delova kao što su pretkrilca sa četiri zgloba za izvlačenje na napadnoj ivici krila, aerodinamičku pregradu (fence) na gornjaci krila, u kabinskom delu ojačanja u obliku polumeseca u zadnjoj kabini, retrovizore, novu pilotsku palicu, EL svetlosne panele (dekali), usisnik vazduha sa leve strane nosnog dela, antene na vrhovima glavnih usisnika vazduha, panele koji ojačavaju donjaku trupa, razne antene na karakterističnim pozicijama i još dosta toga što može da se vidi na oglasu ZM u vidu fotografije sa opisima.
Delovi za dva motora J79 su jednostavne konstrukcije ali sa dosta detalja da bi zadovoljili sklapanje direktno iz kutije. Naravno, takođe pružaju odličnu osnovu za dodatno detaljisanje. Uz delove za kompletnu motorsku grupu su dati i delovi za držač/postolje za motor ukoliko poželimo da ga ostavimo kraj makete. Ukoliko se odlučimo za tu mogućnost, ceo deo trupa ostaje pomalo sablasno prazan kao i kod pravog aviona...
Za svo vreme praćenja uputstva za sklapanje, skoro na svakom koraku u sastavnici postoje obeležena mesta na delovima makete na koja se nanosi lepilo. U prvi mah mi je to bilo prilično čudno ali pregledom delova i poređenjem sa koracima sklapanja, zaključio sam da je to sasvim dobar i praktičan potez koji može da olakša sklapanje i učini ga bezbrižnijim bez obzira da li ste maketar sa višedecenijskim iskustvom ili početnik. Ovo možda i nije maketa za početnike iako je rasklop odličan i  logičan sa mnogo dodatnih informacija koje su vrlo pažljivo plasirane. Sastavnica je, dakle, zaista vrlo edukativna jer u svakom koraku postoji deo sa nazivima delova na pravom avionu (zavisi u kojoj ste fazi sklapanja) pa ako ukrstite te nazive sa Vazduhoplovnim rečnikom Đorđa Čistogradova (englesko-rusko-srpskohrvatski) dobijate odličnu zabavu sa laganim učenjem.
Još jedna jako dobra stvar kod ove makete je i to što sve površine koje se pomeraju na pravom avionu, i mi u toku sklapanja, u zavisnosti od izbora, možemo da uradimo. Uglovi dijedra spoljnjeg dela krila su 12 stepeni u plusu dok su ogromna kormila dubine postavljena pod 23 stepena u minusu. Ukoliko želite da vas „Siera“ (F-4S) uradite u poziciji pred katapultiranje, iskoristićete produženu nosnu nogu a elerone ćete postaviti pod uglom od 16.5 stepeni i flapsove pod uglom od 60 stepeni, naravno i poklopce kabina u zatvorenom položaju... opcija ima prilično.
Od podvesa, tu su podtrupni rezervoar od 600 galona, dva potkrilna rezervoara od po 370 galona, četiri rakete AIM-7 Sparrow i četiri AIM-9L Sidewinder. Svi delovi su urađeni vrlo lepo sa odličnim detaljima u reljefu ili negativu.
Set dekala sadrži, pored servisnih oznaka, komplet za označavanje jednog aparata i to F-4S koji predstavlja Bu.No. 153808 iz VF-161 sa nosača aviona USS Midway iz 1981.godine. Šema farbanja je klasična US NAVY za to vreme, sveobuhvatno siva sa velikim „šarenim“ površinama duž trupa i vertikalnog stabilizatora kao i velikim oznakama nacionalne i mornaričke pripadnosti. Da ne bude greške pri farbanju i označavanju, ZM ekipa je pripremila odlične ilustracije u boji na kojima je nedvosmisleno označena svaka pozicija za servisne natpise i oznake. Boje su date u standardu Valeja i Mr.Color-a.
Ovakvu maketu je teško dobro opisati jer je odlično urađena i ima toliko mogućnosti da bi o tome moglo da se priča/piše dan i noć ali je baš zbog toga mogu lako preporučiti svima koje interesuje ova tematika.
Zoukei-Mura ekipa je uradila još jedan odličan posao i nama koji sklapamo ovu divnu plastiku priredila sjajnu maketu za uživanje i zabavu.
Zahvaljujem se na ustupljenoj maketi za ovo predstavljanje.