A6M2-N Rufe

A6M2-N Rufe
EDUARD, 1/48, ProfiPACK (#82219)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Suisen 2 je bila interni naziv za odličan mornarički hidro aviona koji je proizvodila fabrika Nakadžima na osnovu Micubišijevog čuvenog Zeroa Type11. A6M2-N je bio višenamenski avion ali je pre svega služio kao odbrambeni lovac japanskih pomorskih snaga na mestima gde nije bilo zgodno da se urede letelišta i gde carskih nosača aviona nije bilo u dovoljnom broju. Najviše su korišćeni na Aleutima kod Aljaske, u Beringovom moru, u Indijskom okeanu… i u borbama su se pokazali sasvim solidno čak i protiv lovaca. Sam vazduhoplov je bio prilično okretan u vazduhu i pored svojih pontona, imao je solidan dolet i u rukama odličnih pilota je bio prava kost u grlu za suparnike. Rufe (oznaka američke mornarice) je bio vrlo elegantnih linija i kao tehničko rešenje veoma uspeo vazduhoplov. U istoriji vojnog mornaričkog vazduhoplovstva je ostao zabeležen kao jedan od najuspelijih jednosedih hidro lovaca.
Pre nekog vremena češki Eduard je nakon uspešno pokrenute serije maketa Zeroa (raznih tipova) pred maketarsku populaciju izašao i sa ovom mornaričkom hidro verzijom i to u kutiji iz edicije DUAL COMBO LIMITED (#11171) sa plastikom za dve kompletne makete. Kako to biva, nedugo zatim su izbacili i ovu sjajnu kutiju u ProfiPACK ediciji (#82219) u kojoj se nalazi plastika za jedan Rufe, odlična sastavnica, maske na žutom kabuki samolepivom papiru, dva lista dekala i set eceraja. Suisen 2 (pun naziv mu je Ni-Shiki Suijo Sentoki ili skraćeno SuiSen 2) je nastao iz Zeroa Type11 ali zbog različitog načina upotrebe u hidro izvedbi došlo je i do drugačijih konstruktivnih rešenja na samom vazduhoplovu te je bilo potrebno da se i na maketi urade takve stvari. Eduard je odlično ispratio te razlike te su u kutiji od šest ramova samo dva generička koji se pojavljuju u drugim Zero kutijama. Dakle, ram sa prozirnim delovima i ram na kojem se nalaze delovi za  motor Sakae, pojedini delovi kabine i sitni delovi su na ta dva rama. Na četiri sasvim nova rama se nalaze delovi za sve ostalo a to su nove polutke trupa, krilo (donjaka u punom rasponu dok su leva i desna gornjaka posebno), oplata motora, pontoni (glavni centralni i dva pomoćna podkrilna), delovi pilotske kabine, elisa i neizbežna kolica/nosač aviona dok je na suvom. Svi ovi delovi su veoma precizno odliveni bez ostataka livenja sa fenomenalnim detaljima na oplatama trupa i krila. U svom sada standardnom maniru Eduard je i ovde te detalje panelnih linija, zakivaka i zavrtnjeva prikazao u pozitivu i negativu (po potrebi) ili reljefu. Kabina je sa svojim pripadajućim delovima ,,bolja od originala“ i za nju je dovoljno precizno farbanje da bi se dobio pravi dragulj u sklopu ove makete. Naravno, upotreba seta fotoecovanih delova koji se nalazi u ovoj kutiji je usmeren najviše upravo ka kabinskom prostoru. Set sadrži preko pedeset obojenih/neobojenih delova koji će svakako još više obogatiti kabinu pa je to poseban slatkiš za maketare koji istu ostavljaju otvorenu. Za lakše i preciznije farbanje prozirnih delova (vetrobrana, kliznog poklopca i zadnjeg dela) tu je spomenuti set maski na žutom kabuki papiru. Set dekala sadrži nacionalne i eskadrilske oznake za pet različitih aviona koji pokrivaju period od 1942. do 1944. U febuaru 1943. je izdato naređenje da se svi aparati Suisen2 (to je svakako važilo za sve carske mornaričke avione) ofarbaju sa tamno zelenom bojom po gornjim površinama trupa, krila i pontona pa je to dalo onaj čuveni ,,japanski“ kolorit njihovim mornaričkim avionima. U trupi, mehaničari/farbari su to uradili sa onim što su imali od farbi na avionima koji su već bili operativni dok su novoproizvedeni vazduhoplovi tu boju dobijali prilikom proizvodnje. Svi Suisen 2 aparati su dobijali i antikorozivni premaz koji je bio ,,crvenkastobraon“ boje pa i tu može da dođe do pravog maketarskog veselja uz dobru foto referencu…
U ovoj kutiji, Eduard je dao list sa tehničkim oznakama (stensilima) na japanskom jeziku i oznake za pet raličitih A6M2-N:
-  Kokutai 452, ostrvo Kiska, Aleuti, početak 1943.
-pilot mornar 1. klase Takio Maruyama, avio odeljenje sa nosača/tendera Kamikawa Maru, Shortland, septembar 1942.
-Kokutai 802, Faisi-Poporang, ostrva Shortland , februar 1943.
-Takuma Kokutai, baza Takuma, Japan, 1944. i
-Kashima kokutai, baza Kashima, Japan, 1944.
Sve oznake su precizno odštampane sa uverljivim bojama. Na poslednjoj stranici odlične sastavnice (vrlo informativna i precizna) se nalazi uputstvo za postavljanje servisnih natpisa.
Još jedan zanimljiv detalj je sklapanje oplate motora. Na ovoj maketi oplata se radi pomoću ,,alata“ (u daljem tekstu šablon) koji je u setu tako što se delovi oplate postave u predviđenu poziciju i tek onda se lepe po dodirnim linijama. Nakon lepljenja šablon se izvuče i dobija se gotova oplata motora. Isti ovaj šablon se pojavljuje i u kutijama koje obrađuju A6M2 Type 11 dok ga u kutiji za A6M3 Type 32 nema. Razlog je drugačija oplata motora za na tipu 32. Ovo sam naveo kao primer na kojem se vidi koliko su detaljno obradili ovu temu u Eduardu.
Obzirom da sam davno sklopio jednog Rufa (TAMIYA, 1/48 koji je još uvek kod mene) biće mi veoma interesantno da ih uporedim kada sklapanje ovog novog privedem kraju.
Maketu sam već počeo da sastavljam i prvi utisak mi je veoma pozitivan. Nakon Zeroa Type 11 ovaj Rufe će mi leći kao kec na jedanaest. Bez obzira što je još uvek u radu, maketu svakako preporučujem svim maketarima bez obzira da li im je tema Pacifika na prvom mestu ili nije.
Dakujem Eduard! 

 23456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536" alt=""/>