FM-2 WILDER CAT

FM-2 WILDER CAT
EDUARD, 1/48, LIMITED (#11175)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Wildcat je bio mornarički lovački avion koji je primio glavni teret u samom početku sukoba na Pacifiku u borbama sa tada fenomenalnim japanskim Zeroima. Dolaskom mnogo jačih lovaca poput Hellcat-a i Corser-a, Wildcat je povlačen u drugu liniju na sasvim zaslužen ,,odmor“. Međutim, kako su se ratne operacije na Pacifiku i Atlantiku usložnjavale, tako se i pojačavala potreba za nečim dokazanim ali ojačanim te je u izvedbi čuvenog General Motors-a Wildcat ponovo počeo da obavlja vrlo važne zadatke kao lovac koji je popunjavao mesta na manjim eskortnim nosačima aviona. Naravno, u pitanju je bila nova nabildovana verzija sa jačim motorom, većim nosećim i upravljačkim površinama ali ipak osetno lakša od svog starijeg brata F4F-4. FM-2 je u stvari bila verzija F4F-8… Ova verzija čuvenog lovca se pokazala veoma uspešno i do kraja rata General Motors je izradio 4437 mašina te je tako postala najbrojnija u svojoj Wildcat familiji.
Eduard je nakon niza maketa starijih verzija Wildcat-a izbacio i ovu ,,napucanu“ varziju i to u kutiji pod oznakom LIMITED koja je došla i na naš stol radi recenzije ali pre svega zbog maketarskog zadovoljstva. U kutiji se u stvari nalazi set koji dolazi u ProfiPACK kutijama ali je dat set dekala za čak 10 različitih FM-2 koji pokrivaju oba vojišta (Pacifik i Atlantik). Ono što je takođe vrlo interesantno je i odabir šema farbanja jer su i tu pokrivene glavne šeme koje su korišćene na ovom avionu (jednobojna, dvobojna i trobojna). Dekali su odlično odštampani, boje su vrlo uverljive a preciznost je vrhunska. Naravno, u pitanju su ,,novi“ dekali kojima se nakon postavljanja skida noseći film (ukoliko to maketar želi) te je krajnji efekat kao da su ofarbani. Plastika u kutiji je na šest ramova od kojih je jedan od prozirne plastike i na njemu su filigranski odliveni vetrobrani, klizni poklopci kabine, nišani, nav svetla… taj prozirni ram i još dva rama sa sivom plastikom su generički i oni odgovaraju verzijama F4F-4, FM-1 i FM-2. Naravno, ne koriste se svi delovi već samo oni koji odgovaraju datoj verziji. Tri rama sive plastike su sasvim novi i oni odgovaraju samo naslovnoj verziji FM-2. Na tim novim ramovima su sasvim nove polutke trupa, krila, motora Wright R-1820-56 Cyclone od 1350 ks, izduvi, oplata motora, dva propelera (mogućnost izbora u zavisnosti od ponuđenih aviona) i podvesno naoružanje. Detalji na njima , tim delovima, su izvrsni. Mene lično oduševljava ta veoma uspela izvedba tj. mešavina panelnih linija u pozitivu i negativu kao i detalji u reljefu i sve to na tako maloj površini a ne izgleda nagurano ili bezveze. Više puta sam navodio da se ti super fini detalji na novim Eduardovim maketama ne gube ni nakon nekoliko finih slojeva prajmera, farbe i lakova te se na posletku dobijaju makete koje zaista plene zbog svega toga. Rasklop makete je klasičan i bez nepotrebnih komplikacija. Kabina je doslovce maketa u maketi i bez dodatnih delova/setova koje je Eduard pripremio u nemalom broju. Delovi kabine su odlično detaljisani, nema ničega što štrči i potrebno je samo lepo farbanje. Pored kabine tu je i drugi kompleks (konstrukcija nosača motora, glavne ramenjače krila i stajnog trapa) koji se sklapa pre spajanja polutki trupa. Dakle, ta dva kompleksa idu u trup na koji se navlače oba krila i horizontalci i tu već može da se realizuje ranije izabrana šema farbanja. Naravno, u kutiji je i set eceraja koji na sebi ima više od pedeset ofarbanih i neofarbanih delova za kabinu i nosače podvesa. Ako ne bežite od eceraja u ovom setu ćete naći dosta toga lepog što će vas učiniti srećnim zbog još malo podizanja nivoa kvaliteta detalja posebno ako volite makete sa otvorenim kabinama. List žutog samolepivog kabuki papira će svakako pomoći pri farbanju prozirnih delova vetrobrana i poklopca kabine kao i nišanske sprave i točkova. Na već spomenutom setu od dva lista se nalaze oznake za deset aviona FM-2 i to:
-Ens. Darrel C. Bennett, VC-10, USS Gambier Bay (CVE-73), avgust 1944
-Lt. Leopold M. Ferko, VC-4, USS White Plains (CVE-66), novembar 1944
-Bu.No. 55643, VC-69, USS Guadalcanal (CVE-60), proleće/leto 1944
-Bu.No. 74626, Lt(jg) Harry O’Connor, VC-8, USS Nehenta Bay, (CVE-74), avgusta 1945
-VC-80, USS Manila Bay (CVE-61), jesen 1944
-Lt. O’Neill, VC-13, USS Tripoli (CVE-64), proleće 1944
-Lt.(jg) Robert Sullivan, VC-93, USS Petrof Bay (CVE-80), april/maj 1945
-VC-14, USS Hogatt Bay (CVE-75), novembar 1944
-Lt. Ralph Elliot Jr, VC-27, USS Savo Island (CVE-78), januar 1945 i
-Royal Navy FM-2, JV640, Sub-Lt W. Park, No.881 Squadron FAA, HMS Pursuer, avgust 1944.
Veoma lep i interesantan izbor šema farbanja FM-2.
Sastavnica na svom početku sadrži vrlo dinamičnu priču o FM-2 (kao kod svih LIMITED kutija) kao i vrlo jasan sled sastavljanja. Na kraju se nalaze odlični tehnički crteži FM-2 sa pozicijama za postavljanje servisnih natpisa.
Eduard je ovom LIMITED kutijom vrlo lepo zaokružio celu storiju o lovcima iz familije Wildcat te sam sasvim siguran da će ona vrlo brzo naći put do radnih stolova svih onih koje ova tema ne ostavlja ravnodušnima.
Dakujem Eduard!  

 

234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435