Bristol F2.B Fighter

Bristol F.2B Fighter
EDUARD, 1/48, WEEKEND edition (#8452)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić
Kolor profili: EduardBristol F.2B Fighter ili Brisfit, kako su ga zvali letači RFC-a i potonjeg RAF-a, bio je definitivno najuspeliji dvosed britanske konstrukcije tokom Prvog svetskog rata. Odlikovali su ga odlična brzina i pokretljivost, skoro na nivou klasičnih jednosedih lovaca, i zbog toga je neretko ulazio u okršaje sa protivničkim lovcima. Osnovna namena mu je bila izviđanje i podrška trupama na zemlji ali je i u drugim ulogama briljirao. Nemali broj pilota je stekao zvanje asa na ovom predivnom dvosedom dvokrilcu koji je znao da iscepa protivničke avione ali i da se iscepan bezbedno vrati na matični aerodrom zahvaljujući svojoj čvrstoj konstrukciji. Leteo je još dugo nakon rata a jedan aparat je jezdio i našim nebeskim prostranstvima…
Češki Eduard se i dalje drži dobrog i dokazanog manira da s vremena na vreme izbaci neku od svojih vrlo uspelih maketa. To je i ovde slučaj sa ovom WEEKEND edition kutijom (#8452) obzirom da je alat iz 2005. godine a to znači da je Eduardov Brisfit punoletan. I pored toga plastika je vrlo kvalitetna a delovi su odlično izliveni bez i malo ostataka od livenja. Rasklop makete je klasičan za dvokrilce, gornje i donje krilo su iz jednog dela, dakle u celom rasponu. To je svakako i logično zbog same konstrukcije Brisfita. Obzirom da je i sam avion bio impozantnih gabarita tako će vam i za maketu kada je sklopite biti potrebna malo ,,dublja“ polica za njen smeštaj. WEEKEND edition kao što i sami znate u kutiji ne sadrži ništa osim same plastike, sastavnice i seta dekala  ali to ne treba da brine jer su delovi koji idu u kabinu puni odličnih detalja kao i oni na oplati trupa i krila. Kabina je prilično otvorena i tu će biti i najviše posla u vezi sa detaljima. Jedina stvar koja mi je ostavila mlak utisak je konstrukcija trupa unutar kabine. Ta rešetkasta konstrukcija je izlivena sa unutrašnjih strana obe polutke i deluje mi nekako mekano iako je dobro definisana. Svakako, uz pažljivo farbanje to sve može dobro i uverljivo da ispadne na posletku. U kutiji se nalazi oko 160 delova u sivoj plastici i prozirni film koji ide na mesto prozirnog dela vetrobrana što daje realniji izgled zbog debljine. Nosač vetrobrana je dat posebno i mislim da ta kombinacija daje dobar rezultat. Mitraljezi koji idu na okretnu turelu su vrlo lepo izliveni i u kutiji su dati svi koji su korišćeni na ovom avionu. Takođe, tu su i dva propelera (dva i četiri kraka), set podvesa u vidu bombi različitih kalibara i ono što je posebno dobro a to su upravljive površine (kormila dubine i nagiba) koje su date posebno te se mogu postaviti u neki radni položaj te maketi udahnuti malo dinamike. Plan postavljanja zateznica je korektan ali ipak bi trebalo konsultovati dobre fotografije kojih na netu ima u izobilju. Što se tiče seta dekala on je urađen odlično. Dekali su u dobrom koloritu, vrlo precizno odštampani i u novom fazonu (odstranjivanje filma nakon postavljanja) te će na maketi izgledati kao nafarbani.
U ovoj kutiji Eduard je dao dekale za četiri Brisfita na kojima su leteli asovi i to:
-A7288, Capt. Andrew E. McKeever & 2Lt. Leslie A. Powell, No.11 Squadron, Fere-en-Tardenois, Francuska, novembar 1917.
-A7194, Capt. Arthur H. Peck & John J. Lloyd-Williams, No.111 Squadron, Deir el-Balah, Palestina, oktobar 1917.
-D8084, Capt. Sydney Dalrymple & 2Lt. G. Beagle, No.139 Squadron, Villaverla, Italija, septembar 1918 i
-A7300, Lt. Sydney A. Oades & Lt. D. N. G. Brampton, No.22 Squadron, Villeneuve-des-Vertus, Francuska, januar 1918.
Iako su svi Brisfiti u ovoj kutiji generalno ofarbani u standardnu RFC/RAF dvobojnu šemu svaki se razlikuje po nekim dodatim detaljima koji ga čine mnogo ,,veselijim“ i zanimljivijim. Od nedavno Eduard ponovo u svojim sastavnicama preporučuje samo boje iz starog dobrog Gunze spektra tako da i to čini rad na ovoj maketi malo relaksiranijim.  
U poređenju sa najnovijim Eduardovim maketama koje pokrivaju period Prvog svetskog rata vidi se da ovaj stari dobri Brisfit i dalje drži korak (OK, možda je ipak pola korak iza ali ako isturi grudi u finišu trke…). U svakom slučaju, ova maketa će nam pružiti sigurno mnogo maketarskog zadovoljstva pri radu (istraživanje i rad na sklapanju) a maketarima koji su takmičarski nastrojeni ona može da bude više nego odlična osnova za to.
Dakujem Eduard!

 234567891011121314151617181920212231323334" alt=""/>