M18 Hellcat

M18 Hellcat
TAMIYA, 1/35 (#35376)
Eduard: fotoecovani set (#36478)
Rbmodel: metalna cev 76.2mm (#35B10)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić„Seek, Strike and Destroy“ bila je deviza posada na samohodnim protivtenkovskim vozilima tipa M18 Hellcat koji je nastao kao specijalizovano oruđe namenjeno protivoklopnoj borbi. Posmatrajući strašnu tragediju početka Drugog svetskog rata sa bezbedne distance kao i brzi pad Francuske te uvidevši da su nemački oklopni klinovi vrlo opasni, američki generali i stratezi su vrlo brzo zaključili šta im je neophodno za tu protivoklopnu borbu. Već 1941. godine su krenuli prvi prototipovi nove samohotke da bi se cela ideja iskristalisala 1943. kada se i krenulo u serijsku proizvodnju. Prvi primerci Helketa su uvedeni u borbu u proleće 1944. kada je i nastao naziv America’s sports-car tank destroyer. Helket je u sebi imao dosta tehničkih novotarija koje su se izuzetno pokazale a koristio je top i municiju koju je koristio i stariji brat Šerman (76mm). U borbi se pokazao odlično iako je imao vrlo tanak oklop ali mu je glavna prednost bila u brzini i pokretljivosti. Zvanično je bio najuspešnije američko protivoklopno samohodno sredstvo sa rezultatom 2.4 : 1.
Helket je veoma interesantan i za nas. Od 1951. godine u sklopu MDAP programa u Jugoslaviju je stiglo oko 240 Helketa (pored ostalog oklopa, vozila, vazduhoplova…) koji su uključivani u novoformirane protivoklopne bataljone po NATO sistemu upotrebe. Svoju karijeru su završili tokom jugoslovenskih građanskih ratova u jedinicama svih zaraćenih strana.
Japanska TAMIYA je i ovaj put uspela da ponudi vrhunsku maketu u svakom smislu. U kutiji se nalazi preko 380+ veoma kvalitetno urađenih delova u maslinastoj boji koja prilično korespondira sa olivdrab bojom (XF-62 Olive drab) kojom su i farbane ove samohotke. Rasklop je standardan za oklop i po Tamijinoj sastavnici započinje sklapanjem unutrašnjosti tela vozila i njegovim stranicama. Nakon sklapanja tela i hodnog dela (vešanje, torzione osovine, amortizeri, lenjivci, potporni točkovi, dva pogonska točka pozadi…) dodaje se gornji deo tela koji je iz jednog dela. Na njemu je glavni otvor za kupolu i dva manja otvora za vozača i vezistu. Borbeni deo Helketa se nalazio u kupoli gde su svoje pozicije imali k-dir, nišandžija i punioc. Sve njihove pozicije na maketi su propraćene sa pripadajućom opremom, sedištima, osloncima, rukohvatima, artiljerijskim uređajima kao i manjim borbenim kompletom granata (veći se nalazio u telu vozila). Mitraljez Browing na tureli je vrlo detaljno predstavljen zajedno sa municijskom kutijom. Prilikom pregleda delova posebnu pažnju mi je privukla navlaka kolevke topa koja je izuzetno lepo naborana i kada se sklopi (a nju sam prvo sklopio) dobije se veoma „dinamičan“ deo. Od navlake kolevke topa sam krenuo kako bih uzeo meru tom delu i metalnoj RBmodel cevi za Helketa koju sam spremio za Akademijevog M18. Ovaj Tamijin je po svemu vizuelno isti kao što su bili i naši Helketi izuzev cevi. Dalje, delovi na spoljnim delovima su takođe izuzetni po pitanju preciznosti i autentičnosti. Čak je i mreža/rešetka iznad motorskog dela prilično dobro urađena obzirom da se taj deo u plastici teško može naći sa ocenom odličan. Tu će aftermarket ekipa uskakati sa svojim rešenjima. Cev topa je data u jednom delu i on se ubacuje u već spomenutu navlaku kolevke topa. Šteta je što Tamija nije dala i drugu opciju sklapanja cevi i tela topa bez navlake kao i drugu cev sa gasnom kočnicom (aktivnog tipa) koju je npr dao Akademi kod svoje dosta starije makete Helketa. Kupola, koja je otvorena sa gornje strane, je pokretna nakon sklapanja kao što je bila i na pravom vozilu. Sa sklapanjem sam do sada stigao baš do kupole i mogu da kažem da sve uglavnom ide po „klik-klak“ sistemu, dakle bez ikakvih problema. Svi delovi pasuju i uklapaju se neverovatno precizno i sam proces sklapanja predstavlja pravo zadovoljstvo. Naravno, baš zbog toga treba biti na oprezu kako se ne bi desio neki previd. Gusenice nisu od vinila! Date su u segmentima odlično izlivene plastike i poredeći ih sa pravim gusenicama (koje se vide na fotkama) i one predstavljaju vrlo autentičan deo ovog seta. Interesantno je i farbanje ovog vozila zbog otvorenog krova kupole. Unutrašnjost je u istoj maskirnoj boji kao i celo vozilo kako bi bilo manje uočljivo iz vazduha tako da će to biti dobar poligon za razne tehnike farbanja detalja kako bi se razbila eventualna monotonija.
U kutiji su date šeme farbanja tj. oznake za dva vozila iz istog bataljona i to:
-M18 Hellcat, C Company, 805. Tank Destroyer Battalion, mart 1945, Italija
-M18 Hellcat, B Company, 805. Tank Destroyer Battalion, april 1945, Italija.
Dekali su pecizni, boje uverljive i date oznake US Army u vidu belih petokraka u belom krugu će sigurno prilično razdrmati monotoniju Olive drab boje.
Eduardov set fotoecovanih delova (#36478) može lepo da uskoči sa detaljima kutija na spoljnoj strani turele, radio uređaja, malih rukohvata na poklopcima, vezova i kaiševa alata i pribora, maske radio uređaja kao i sa detaljima na Browingu koji je već svakako detaljan. Municijska kutija će takođe dobro parirati Tamijinoj plastici pa kada dođe do samog postavljanja svaki maketar će odlučiti šta je milije oku njegovom. U setu je ukupno preko 50 delova.
Neki maketari „oklopnjaci“ tvrde da je ovo najbolja Tamijina maketa na temu oklopa, verujem da je tako mada ni dosadašnje njihove makete koje sam sklapao, bez obzira na to koliko stare bile, nisu bile problematične. Tamija je svakako i na ovoj maketi zadržala kurs koji je odavno prepoznat kod maketara a to je jednostavnost i vrhunska autentičnost.
Zahvaljujem se Marku i Tenku na odličnim informacijama i sugestijama.