Sopwith F.1 Camel (Clerget)

Sopwith F.1 Camel (Clerget)

Eduard, 1/48, WEEKEND edition (#8486)

Eduard, Sopwith F.1 Camel (Clerget) (#FE1323)

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Šef Sopvitovog konstruktorskog tima Herbert Smit je imao odgovor na postavljen zahtev RFC-a i RNAS-a za naprednijim lovcem koji bi uspostavio ravnotežu u odnosu na nemačke vrlo kvalitetne vazduhoplove čiji su piloti bili prilično ofanzivno raspoloženi. Ubrzo nakon postavljenog zahteva tokom 1916 u Sopvitovoj radionici je na podu nacrtan novi lovac u razmeri 1:1 koji je još u toj fazi dobio naziv Fighter 1. Ideja čuvenog Herberta i njegove ekipe je bila da veći deo mase sabije u što manji prostor kako bi avion dobio na manevarskim osobinama uz relativno snažan motor i veliku površinu krila. U tome su i uspeli. Camel je u vazduhu bio neobično živahan i pokretljiv i britanskim pilotima je bio pravi adut u vazdušnim dvobojima. Te osobine su sa druge strane prouzrokovale da se nemali broj neiskusnih pilota strmoglavi u kovitima ka zemlji i bez uvođenja u bilo kakvu borbu pa je neverovatni Camel na svojoj listi zabeležio i priličan broj takvih slučajeva. Inače, Camel je na prvom mestu britanskih lovaca po broju oborenih protivničkih aviona. Legenda o Camel-u traje i dan danas…

U seriji izbačenih maketa ovog lovca od strane Eduarda na red je došao i Camel sa Kleržeovom devetkom (Clerget 9B), motorom koji je bio licencno proizvođen u fabrici Ruston Proctor & Co LTD. Avioni sa ovim motorom (kao i sa motorom 9Bf) su davali 140 ks, imali su Sopwith-Kauperov sinhronizator No.3 i bili su nešto manje efikasni od istih aviona sa sistemom Konstantinescua sa Le Rhone motorima ali su se dokazali svojom pouzdanošću. I sve to su nam ljudi iz Eduarda lepo upakovali sa svim pripadajućim detaljima u ovoj kutiji s kojom pričaju jednu od milion priča čuvenog Camela. U osnovi, u svim kutijama se nalazi ista plastika ali sa različitim pričama i dekalima koji idu uz to. U ovoj WEEKEND edition kutiji imamo klot plastiku bez dodataka, odličan set dekala na povećem tabaku i odličnu sastavnicu koja je tradicionalno odštampana na vrlo kvalitetnom papiru. U sastavnici pored informacija o delovima, preporučenim bojama (GSI Creos GUNZE i MISSION MODELS) i vrlo lepom i efektnom navođenju za sklapanje imamo i jasne grafikone za postavljanje zatega između pozicija na krilu, trupu i stajnom trapu. Standardne četiri šeme farbanja i označavanja za četiri različita Camela F.1 iz različitih perioda upotrebe i to:

-B6289, William M. Alexander, No. 10(N) Squadron RNAS, Teteghem, Fancuska, januar 1918

-E7232, No. 4 Flying School, Freiston, UK, 1918

-D6402, Henry W. Woollett, No. 43 Squadron RAF, Avesnes-le-Comte, Francuska, april 1918 i

-B5406, Lt. Sadhar H. Malik, No. 28 Squadron RFC, Droglant, Francuska, oktobar 1917

Kao što ste verovatno primetili i videli na fotkama, u pitanju su vrlo zanimljivi piloti i njihovi Kameli na kojima su leteli iako su tri u klasičnoj šari farbanja i jedan u vrlo neuobičajenoj vrlo upadljivoj. Zastupljeni su avioni iz RNAS-a, RFC-a i RAF-a (koji je nastao u aprilu 1918).

Što se tiče same plastike, ona je vrlo kvalitetna sa odličnim detaljima koji idu uz dvokrilce Prvog svetskog rata. Platno je realno „zategnuto“, oplata trupa u prednjem delu je od metala i nitne i šrafovi su predstavljeni uverljivo. Ram sa prozirnim delovima sadrži vetrobrane (izbor zavisi od izbora šeme tj Kamela koji se radi), pokrivke nišan i svi delovi su bez ikakve distorzije ili oštećenja. Po rečima maketara koji su radili i sklopili ovu maketu nekih velikih problema nema, onaj „najstrašniji“ deo sklapanja gornjeg krila sa trupom (iako je svaka upornica data posebno) i nije nešto posebno strašan. Sve upravljive površine su date posebno pa tako može da se uradi i „dinamičniji“ prikaz ove statične makete.

Oprostite, nije još gotovo. Bez dodataka života nema, izgleda. I ovaj put je Eduard ponudio kao aftermarket set list fotoecovanih delova (#FE1323) baš za ovaj Kamel sa Kleržeovim motorom. Na njemu se nalazi 20+ odličnih fotoecovanih delova koji podignu detaljnost ionako detaljne makete. Na listu su delovi za već obojenu instrumentalnu tablu, tadašnji pojasevi za pilota kao i delovi sedišta, nišana za dva Vikersa…

Za ljubitelje aviona iz Velikog rata ova maketa će biti prava poslastica i zaista verujem da će ustalasati dušu i srce (u pozitivnom smislu) svakog maketara koji je bude stavio na svoj radni sto a potom kao gotovu i na svoju policu.

Dakujem Eduard!