M-55 pat

Zastava M-55 PAT 20/3
NB Models, 1/35
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Čuveni „trocevac“ je bio jugoslovenski proizvod koji je rađen u Zavodima „Crvena zastava“ u Kragujevcu i svojevremeno je bio odlično ocenjen kao laki PA top. Vremenom, zbog kalibra i slabog ulaganja u njegov razvoj, M-55 je dobijao ,,pomoćne zadatke“ ali je i dalje ostao vrlo pouzdano sredstvo za upotrebu. PAT Zastava M-55 je licencni proizvod ali je na ovim prostorima prepoznat kao domaći protivavionski top, trocevac kalibra 20mm. Na žalost, svoju praktičnu upotrebu je doživeo tokom građanskih ratova u ex-Yu republikama i tokom NATO agresije na SRJ tokom koje je imao uspeha u obaranju krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Izvezen je u nekoliko zemalja u kojima se još uvek koristi…
Domaći proizvođač NB Models je nedavno izbacio na tržište maketu M-55 u razmeri 1/35 i to kao veoma kvalitetan proizvod. U to sam se uverio tokom pregleda delova koji su mi stigli vrlo bezbedno upakovani u čvrstu kutiju i odlično umotani u zaštitnu „pucketavu“ foliju. Ovo pišem iz razloga što je sam glavni deo koji sadrži tri cevi i telo PAT-a odštampan u jednom komadu. Ukupno u kutiji ima sedam delova (točkovi, municijski doboši, tripod postolje i navedeni deo topa) koji su vrlo kvalitetno urađeni sa odličnim detaljima. U pitanju je nova tehnika izrade maketa u tehnologiji 3D štampe pri čemu se koristi UV rezin a osnovna tri postulata ovog proizvođača KVALITET DELOVA, JEDNOSTAVNOST SKLAPANJA i NEPOSTOJANJE OTPADA (tkzv fleša) su prilično postignuti.
Zahvaljujući Aleksandru Mladenoviću Mediku imamo priliku da pogledamo kako izgleda sklopljen M-55 PAT 20/3 u razmeri 1/35.  
NB Models je već izbacio nekoliko maketa izrađenih u pomenutoj tehnici u razmeri 1/72 a radi se o maketama domaćih vojnih vozila (FAP 2026, Lazar 3, TAM 150, Pincgauer i TAM 150 Plamen S).
Obzirom da je ovo prvenac u razmeri 1/35, i to veoma uspeli prvenac, mislim da ćemo imati još dosta maketarskih radosti koje će nam stizati od NB Modelsa.
Zahvaljujem se na ustupljenoj maketi koju ću sigurno uraditi sa posebnim zadovoljstvom.