Z-326 Trener Master

Z-326
Trener Master
EDUARD, 1/48, Limited, Dual Combo (#11167)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Čehoslovačka fabrika aviona Moravan Otrokovice je dve godine nakon izbacivanja na tržište odličnog aeroklubskog aviona za obuku Z-226 Trener nastupila sa njegovom unapređenom verzijom koja je dobila naziv Z-326 Trener Master. Ova nova verzija je imala malo veća krila po rasponu i površini i poluuvlačeći stajni trap i bila je rado viđena kod pilota koji su u tadašnjim aeroklubovima bili radi akrobatskom letenju. Naravno, pored dobrih akrobatskih osobina, Z-326 je bio omiljen i kod učenika i njihovih instruktora letenja a zbog svoje ekonomičnosti i pouzdanosti radio je i sve druge aeroklupske „poslove“. Kod nas su upravo dva Z-326 bili prvi iz familije Zlinova koji su poneli YU registracije i to YU-COI koji je bio stacioniran na aerodromu Lučko gde je bio u sastavu trenažne eskadrile zadužene za obuku rezervnih oficira i YU-CWC koji je leteo pri Aeroklubu Lesce-Bled.
Nakon lansiranja maketa prvih verzija ovog veoma uspelog aviona od strane Eduarda (na našim stranama je predstavljen Z-226 Trener), došao je na red i čuveni Z-326 Trener Master. Eduard ga je nedavno izbacio na tržište takođe u LIMITED DUAL COMBO izdanju (#11167), dakle u kutji sa delovima za dve kompletne makete i veoma interesantnim šemama farbanja za čak deset aviona. Iako to uglavnom radim pri kraju teksta sada ću napraviti izuzetak i nabrojati tih deset šarenih akrobata/AK aviona:
-Z-326M, No. 612, aerodrom Točna, Češka Republika, leto 2022 (!)
-Z-326MF, No. 925, Yverdon, Švajcarska, 2018
-Z-326, No. 908, Reykjavik, Island, 2020
-Z-326, No. 933, Burdigala Flying Gropu, aerodorm Bordeaux-Leognan-Saucats, Francuska, 2016
-Z-326, No. 876, Nemačka, 2018
-Z-326MF, No. 861, Fundacio Parc Aeronautic de Catalunya, Barcelona-Sabadeli, Španija, 2005
-Z-326, No. 915, aerodrom Chichester, Velika Britanija, 2021
-Z-326M, No. 604, Aeroklub Josefa Františka Prostejov, aerodrom Prostejov, Češka Republika, 2010
-Z-326MF, No. 901, letelište Slany, Češka Republika, 2022
-Z-326MF, No. 931, letelište Slany, Češka Republika, 2022
Svi prikazani avioni i danas lete i u privatnom su vlasništvu. Ceo izbor šema je veoma zanimljiv kako po šemama farbanja tako i po izboru zemalja iz kojih dolaze. Ovde moram da naglasim da su gospoda iz Eduarda bili zainteresovani i za jedan od ona dva spomenuta Zlina sa YU oznakama ali njihovih fotografija nema ni za lek.
Što se tiče plastike koja život znači, u ovoj LIMITED DUAL COMBO kutiji se nalaze kompletni ProfiPACK setovi za dva aviona. Pored izuzetno lepih i kvalitetno izlivenih nosača sa delovima tu su i maske za lakše farbanje prozirnih delova i točkova kao i maske za lakše i preciznije farbanje nekih detalja na akro šemama. Set fotoecovanih delova je dat na jednom listu i pokriva sve ponuđene verzije sa lepim detaljima kabine (instro table, vezovi na sedištima, pedale komandi pravca…). Prozirni delovi su dati posebno na jednom nosaču i oni su iz one generičke priče jer pokrivaju sve do sada izašle Zlinove kao i one koji će tek ugledati svetlo dana. Svi prozirni delovi su odlično izliveni i bez ikakvih manjkavosti, bez prisutne distorzije. Vetrobran i klizni poklopac kabine imaju kristalnu prozirnost. Sama svetlosiva plastika tj. ramovi sa svim delovima na njima je izuzetnog kvaliteta po pitanju detalja. Za to je najbolje pregledati fotke koje su u prilogu ovog teksta. Kod Eduarda je već uobičajeno da kod njihovih maketa imamo veoma visok nivo kvaliteta predstavljenih detalja na oplati trupa i krila te da se oni i prilikom „maketarskog tretiranja“ teško izgube, tu su sa nama na našoj maketi i nakon xy tankih slojeva prajmera, boja, voševa, pigmenata…sklapanje, odnosno rasklop, je klasično. Nakon završenih radova u kabinskom delu, sklapanja trupa i krila…i gotova maketa. Da, generalno kao i štoje Z-326 vrlo jednostavan takvo je i sklapanje njegove makete. Eduard se potrudio da prilično pojednostavi sklapanje i samo farbanje iako u opciji imamo deset različito ofarbanih mašina. Tu je potrebno malo više opreza odnosno potrebno je na početku se odlučiti za određeni avion iz razloga što je svaki posebno ili drugačije ofarban ne samo spolja nego i iznutra. Otuda i onoliki list fotoecovanih detalja (čitaj instro tabli). Iza sebe imam jedan sklopljeni Z-226, iskustvo sklapanja je prava „relaks masaža“ i siguran sam da će i ovde biti sličan slučaj iako su ramovi sa delovima trupa i krila iz novog alata.
Ako neko bude imao sreće te naiđe nekada na naša dva YU Z-326, neka javi ili neka ih uradi na svoje i naše zadovoljstvo.
Dakujem Eduard!