FW 190A-3

FW-190A-3 light fighter
EDUARD, 1/48, ProfiPACK (#82141)
Tekst i fotografije: Miroslav D. ŠljivićUlaskom lovaca FW 190 (A-1 i A-2) u operativne jedinice tokom 1941. Luftwaffe je dobila game changer-a sa kojim je jezičak na ratnoj vagi u vazdušnim duelima ponovo krenuo na njenu stranu i to ne samo protiv Harikena nego i protiv novih Spitfajera Mk.V. Polovinom 1942. na scenu stupa još jedan čistokrvni lovac FW-190 A-3 koji je bio unapređen u odnosu na svoje prethodnike ali i osetno olakšan te sa jačim motorom koji je bio hranjen 100 oktanskim gorivom. Pojavom „A trojke“ Fricevi su počeli ponovo opasno da „drmaju kavez“ Tomijima i njihovim saveznicima Amerima koji su se uveliko zagrevali za velike bitke na evropskom tlu. FW 190 A-3 je bio vrlo opasan u vazdušnim duelima zbog svoje snage, brzine i pokretljivosti zbog čega su ga piloti izuzetno voleli. Mnogi nemački asovi su zvanje „experten“ dobili upravo na A-3 podvarijanti…
Češki proizvođač Eduard nas je obradovao maketom ovog sjajnog lovca u razmeri 1/48 te je na taj način nastavio seriju odličnih maketa ove vazduhoplovne legende. Obzirom da sam imao priliku da sklopim nekoliko maketa ovog lovca različitih varijanti (od ovog proizvođača), primetio sam da su se ljudi iz Eduarda zaista potrudili da svaku varijantu urade/predstave sa svim onim pojedinostima koje su za nju bile karakteristične. Tako je i sa ovom maketom A-3. Glavni detalji ove A-3 varijante koji su vidljivi su krilo sa dva topa MG151/20 u korenima oba krila i dva mitraljeza MG17 u nosnom delu trupa iznad motora. Zbog toga krila su bez izbočina na gornjakama izuzev dela uz sam trup gde su se nalazili pristupni otvori pomenutih topova MG151/20. Trup je „kraće“ varijante koji su bili karakteristični za te ranije verzije Fokevulfova. Detalji na krilima i trupu su zaista odlični, sve panelne linije, riveti, otvori i ostali detalji su urađeni veoma lepo i precizno. Želim da napomenem da su ramovi sa delovima krila i trupa sasvim novi tj. urađeni su novi alati za ovu maketu. U ProfiPACK kutiji (#82141) se pored plastike nalazi odlična sastavnica koja je vrlo informativna i sa odličnom štampom, set fotoecovanih delova kojih je preko trideset a pokrivaju instrument table, pilotske gurtne, nožne komande pravca i još dosta detalja u kabini i na trupu (pokazivači izvučenog stajnog trapa na gornjakama krila i anetene) te set maski na kabuki papiru za lakše farbanje prozirnih delova (vetrobrana i kliznog poklopca kabine) i točkova. Ram sa prozirnim delovima je takođe odlično izliven, delovi su bez distorzije ili bilo kakvih nepravilnosti a prozirni paneli su baš kristalno čisti. Rasklop cele makete je standardan i sudeći po ranijem iskustvu i ovome što sam dobro izprevrtao tokom pregleda mislim da će sklapanje makete ovog lovca biti vrlo opušteno. Probe sklapanja glavnih sklopova na suvo su mi još više potvrdile prethodnu tvrdnju u vezi sa sklapanjem ali i potpalile maketarsku maštu. A svemu tome su svakako doprinele i šeme/oznake za pet mašina koje su bile u upotrebi u lovačkim jedinicama Luftwaffe. Set dekala je standardno odličan po pitanju boja, štampe i izgleda kako na glavnom tabaku sa oznakama tako i onom manjem na kojem su servisni natpisi (stensili). Pet mašina koje su predstavljene u ovoj Profi PACK kutiji su:
-WNr. 437 na kojem je leteo Uffz. Johannes Rathenow iz 10./JG 1, Woensdrecht, Holandija, juli ’42
-WNr. 2080 iz 10.(Jabo)/JG 2, Beaumont-le-Roger, Francuska, proleće ’42
-WNr. 0552 na kojem je leteo Hptm. Josef Priller, k-dir III/JG 26, Wevelgem, Belgija, avgust ’42
-WNr. 130539 na kojem je leteo Hptm. Heinz Krafft, k-dir I/JG 51, Vjazma, SSSR, jesen ’42
-WNr. 125425 pilota Fw. Kurta Kundrusa iz 12./JG 5, Herdla, Norveška, decembar ’43.
Set dekala je pokrio praktično sva ratišta na kojima se pojavljivao A-3 u Evropi. Pri kraju ovog kratkog prikaza bih posebno pohvalio ekipu iz Eduarda zbog toga što često daju priliku odličnim ilustratorima da svojim radovima ulepšaju kutije. Na poklopcu ove kutije je odlična ilustracija Katarine Borecke koja je i na ovaj način pokazala svoj više nego raskošni talenat.
Sasvim sam siguran da će ova maketa svima koji je budu radili doneti mnogo maketarskog zadovoljstva.
Dakujem Eduard!