Jak-9D

Jak-9D
ZVEZDA, 1/48
Tekst: Darko Mladenović AirBambi
Fotografije: Miroslav D. Šljivić

Jakovljev Jak-9D predstavlja uspešnu evoluciju modela Jak-7 iz konstrukcionog biroa Jakovljev. Jak-9 je razvijen u nekoliko varijanti tokom Drugog svetskog rata i to u verziji D (sa povećanim doletom u odnosu na prvobitnu verziju), verziji DD (sa povećanim doletom u odnosu na prethodnu verziju D), kao i sa različitim topovima koji su ugrađivani od 37mm (Jak-9T) i 45mm (Jak-9K). Jak-9D se proizvodio u fabrici u Novosibirsku u periodu od marta 1943 do maja 1944, kada je počela proizvodnja Jak-9M.
Dugi niz godina su proizvođači iz nekog nepoznatog razloga zaobilazili izradu ove makete u razmeri 1/48. Tako je bilo do prošle godine, do kada nismo imali kvalitetnu maketu i vrednu pomena, kada je ukrajinska kompanija Modelsvit na tržište izbacila odličnu maketu ove verzije Jaka-9D. Već krajem 2021. godine Zvezda je najavila svoje viđenje ovog aviona koji je tema ove recenzije.
Prvi susret sa Zvezdinom maketom vas natera na pomisao čemu ovolika kutija, (a pogotovo ako ste pre ove makete naravno nabavili sve njihove makete lovaca Drugog svetskog rata koje su do danas izbaciji na tržište) jer je kutija formata Iljušina Il-2 u 1/48!? Onog trenutka kada otvorite kutiju kreće i oduševljenje ovom maketom...
Na 5 spruova (u sastavnici obeleženo 6) izlivenih u standardnoj za Zvezdu svetlo sivoj plastici i jednom ramu sa providnim delovima dobijate sve što je potrebno da izradite jednu odličnu i veoma detaljnu repliku Jaka-9D u razmeri 1/48. Maketa sadrži ukupno 198 delova.
Površinski detalji makete su reprodukovani odlično uključujući sve zakivke na mestima gde treba da budu, sa veoma finim i suptilnim detaljima strukture ovog aviona i odlično izvedenim kontrolnim površinama koje su na pravom avionu presvučene platnom. Linije panela su odlične za ovu razmeru. Na maketi naravno nema nikakvog fleša a ni pin markova koji su vidljivi. Kvalitet providnih delova je odličan.
Kokpit Zvezdine makete je izuzetno detaljan i nudi dve opcije za instrument tablu, od čega je jedna reljefna ukoliko želite da farbate instrumente ali i opciju na koju jednostavno možete zalepiti dekale koje se nalaze na tabaku sa nalepnicama. Svakako se očekuju i dodatci za doradu ove makete koje će dodatno obogatiti detaljima ovu fantastičnu maketu. Dodatak koji bi svakako trebalo ubaciti su pojasevi za pilota, bilo da ih radite u samogradnji ili se odlučite za neki od postojećih namenjenih VVS drugog svetskog rata. Ukoliko volite da u vašu maketu ubacite i pilota Zvezda je obezbedila i fantastičnu figuru pilota koji se može postaviti u željeni položaj.
Motor VK-105PF je još jedan fantastično izveden detalj na ovoj maketi, i mogu slobodno reći da predstavlja maketu za sebe, uz par sitnih dorada zadovoljiće i ukus najprobirljivijih maketara.
Stajni trap i unutrašnjost trapa je takođe u maniru ove makete odlično urađen, uz dodatak ponekih vodova može se dovesti do savršenstva.
Još jedan od detalja koje je vredno pomenuti je i da je proizvođač omogućio da se komandne površine mogu postaviti u položaj po želji što doprinosi „dinamici" makete.
Uklapanjem na suvo deluje da se maketa jako dobro sklapa, ostaje međutim trenutak kada se ubace svi delovi i podsklopovi da vidimo da li je to zaista tako. Ono što će možda predstavljati malo izazovniji deo su terminezoni (krajevi krila) i njihov spoj sa krilima kao i ukoliko želite da napravite maketu sa zatvorenim kapotažom (poklopcima motora).
Sastavnica je crno bela odštampana na 8 stranica A4 formata i dosta je jasna i pregledna, dok su šeme farbanja date na 1 listu A5 formata u boji.
Dekali su odlično odštampani u dobrom registru i predstavljaju segment koji je zvezda u mnogome popravila tokom godina.
Kada je reč o ponuđenim šemama farbanja to je detalj u kome je po mom mišljenju Zvezda pomalo podbacila jer su sve tri opcije farbanja u plavo-sivoj/tamno-sivoj/svetlo-plavoj AMT 11/12/7 šemi.
 Авиация военно-морского флота
•    6 GIAP, Black Sea Fleet 22 (Major Michail Ivanovich Grib)
Маy 1944 - Sakhi airport, Crimea
 Военно-воздушные силы СССР
•    1 OIAP Normandie-Niemen 14 (Senior Lt. Marcel Lefevre)
December 1943
•    64 GIAP, 1 Baltic Front 3 (Senior Lt. Nikolay Fyodorovich Denchik)

Ruski proizvođač Zvezda nas već više od decenije iznenađuje sa odličnim maketama drugog svetskog rata u razmeri 1/48 koje su korišćene  na istočnom frontu. Njihova najnovija maketa Jaka-9D svakako predstavlja možda i njihovu do sada najbolju maketu lovačkog aviona sovjetske proizvodnje koju sam do sada imao prilike da vidim. Različitost označavanja će svakako staviti na test svakog ljubitelja ove tematike da se zadrži na pravljenju samo jednog, dva ili tri primerka... Za ljubitelje JRV ostaje da sačekamo da Zvezda izbaci još zanimljivih verzija Jaka-9.
I za kraj napomenuo bih da sam svoje primerke ove makete kupio kod lokalnog distributera Zvezde (M-Hobby shop) i platio svega 23 evra po primerku (naravno u dinarskoj protiv vrednosti) što je više nego odlična cena za ono što ova maketa nudi.