Spitfire Mk.VIII

Spitfire Mk.VIII
Eduard, 1/72, WEEKEND edition (#7462)
Tekst: Zoran Jakovljević Profa
Fotografije: Miroslav D. Šljivić


Hem... Spitfajer, Spit, Špitfojer, pljuckavac vatre... šta napisati o jednom od najpoznatijih aviona svih vremena (dobro, ’ajde, dvadesetog veka), a da nije već rečeno? Stvarno, ispisane su hiljade stranica o njegovim karakteristikama, objašnjeni detalji konstrukcije, detaljno opisano ponašanje u letu i vazdušnim borbama, sve njegove prednosti i mane...
Da izbegnem ponavljanje, zadržaću se samo na karakteristikama verzije VIII, odnosno njenom unapređenju u odnosu na prethodne verzije. Da, to nigde nikad nije spominjano, ovo je ekskluziva....
Daklem, 1941, sa pojavom nemačkog lovca Fock-Wulf Fw 190 na nebu iznad Velike Britanije i njegovim nadmašivanjem tadašnjeg britanskog najboljeg lovca, Spitfajera Mk.V, krenulo se u izmene Spitfajera tako da može da prihvati jači i teži motor Merlin 61. Kao prelazno rešenje je uvedena verzija IX, na koju je, uz minimalne izmene trupa verzije V, montiran pomenut motor.
Daljim izmenama verzije V su nastale verzije VII sa, i verzija VIII bez kabine pod pritiskom. Ojačan je trup, uvedeno je uvlačenje repnog točka, poboljšani i povećani rezervoari, konstruisan novi tropski filter... Svi avioni verzije VIII su koristili krilo verzije C, sa četiri topa ili dva topa i dva mitraljeza, uz mogućnost kačenja do 500kg bombi.
Ukupno je proizvedeno 1,657 aviona ove verzije, i uglavnom je korišćen u Sredozemlju i na Dalekom Istoku. Prvi avioni su se na Dalekom Istoku pojavili krajem 1943. godine i pokazali se boljim od tada najboljeg japanskog lovca u Burmi, Ki-44. Uz njihovu pomoć je prekinuta japanska ofanziva na Arakan, a u Australiji su u početku korišćeni za vazdušnu odbranu severne obale i Darvina od napada Japanaca, a kasnije kao podrška trupama na zemlji, odnosno za napade na japanske trupe.
Većini maketara je Spit uvek zanimljiv avion, i koliko god ga proizvođači obnavljali u svom programu, uvek će biti zainteresovanih. Eduard je, koristeći ovu činjenicu, na tržište izbacio reizdanje svoje relativno nove makete. Ovo, takozvano „vikend“ izdanje, sadrži sada već standardne delove za ovu verziju – tri veća i dva manja rama tamnosive plastike, ram sa prozirnim delovima, i tablu dekala na kojoj su uglavnom ponovljene oznake za ovu verziju iz prethodnih izdanja.
Detalji na delovima su odlični, za razmeru je po meni dato „taman“ nitni, a paneli su jasni ali ne i preduboki. I pored dosadašnje prilično obimne proizvodnje na delovima se ne vidi istrošenost kalupa - nema viška materijala ni otisaka od izbijanja plastike iz kalupa, te obrada neće biti problem.
Sada je već standardno da su date sve moguće varijante delova, mada se gomila „duplikata“ ne koristi – data su troja vrata, dva tipa krilaca, tri tipa horizontalaca i terminezona... sve u svemu, više od pola plastičnih delova ostaje kao višak.
I „stakleni“ delovi su dati u više varijanti, od kojih je dobar deo nepotreban. Staklo kabine je razdvojeno, tako da kabina može da se ostavi otvorena, a to opet omogućava isticanje detalja pažljivijim radom na sklapanju i bojenju unutrašnjosti kabine.
Sklapanje prati detaljno i jasno uputstvo u boji, dato u A4 formatu na 16 stranica. Kroz sklapanje „podsistema“ u sekvencama, sa jasno naznačenim potrebnim bojenjem detalja, uputstvo prati „prirodni tok“ nastajanja makete – od sklapanja unutrašnjosti kabine, preko sklapanja trupa i krila, do dodavanja delova tako da se kompletira zmaj, a potom i stajni trap, detalji, staklo kabine... Prosečan maketar treba samo da prati uputstvo, po redosledu, i mislim da neće imati problema, a ja, kao četkar, ću neke sekvence ispomerati. To je već moj problem.
Tačku na i stavljaju date oznake za 4 primerka ovog aviona, uz potpunu tablu servisnih oznaka:
- Spitfire Mk.VIII MT648, S/Ldr John E. Gasson, CO 92. eskadrile RAF, Bellaria, Italija, april-maj 1945.
- Spitfire Mk.VIII, 1Lt. Leland P. Molland, iz 308. lovačke eskadrile 31. lovačke grupe USAF, Castel Volturno, Italija, decembar 1943 - februar 1944.
- Spitfire Mk.VIII A58-606, S/Ldr Bruce Watson, CO 457 eskadrile RAAF, Labuan, Borneo, avgust 1945.
- Spitfire Mk.VIII A58-379, F/Lt Ernest D. Glaser, 549 eksadrila RAAF, aerodrom Strauss, Australija, September 1944
Toliko što se tiče pregleda makete, javljam se sa tokom radova.
Zahvaljujem se kompaniji Eduard na ustupljenoj maketi.

Uže reference:
Aero Detail n°27 - Vickers-Supermarine Spitfire Mk VI-XVI
ACE Publication - Pod Lupa n°03 - Supermarine Spitfire MK VIII, IX, XVI
Eduard - Aussie Eight. The Spitfire Mk VIII in Australian Service
Kookaburra - Modellers' Reference Series 3 n°06 - Spitfire Markings of the RAAF Part 2
Osprey - Aircraft of the Aces n°080 - American Spitfire Aces of World War 2
Osprey - Aircraft of the Aces n°087 - Spitfire Aces of Burma and the Pacific
Osprey - Aircraft of the Aces n°098 - Spitfire Aces of North Africa and Italy
SAM - Modellers Datafile n°03 - Spitfire Part 1. Merlin Powered
Specialty Press - WarbirdTech n°35 - Merlin-Powered Spitfires
Ventura - Classic Warbirds n°03 - American Spitfire Camouflage And Markings Part 1
Ventura - Classic Warbirds n°04 - American Spitfire Camouflage And Markings Part 2
Aeroplane Monthly Vol.42 n°2, February 2014