Savoia Marchetti SM.79

Savoia Marchetti SM.79

The Yugoslav Story

Operational Record 1939-1947

Izdavač: jeroplan books

Autor: Boris Ciglić

Jezik pisanja: engleski

ISBN 978-86-909727-5-3

Prilog: Miroslav D. Šljivić

Savoia Marchetti SM.79 Sparviero je bio tromotorni srednji bombarder, inače prilično uočljiv zbog svog dizajna zbog koga je u italijanskom vazduhoplovstvu (Regia Aeronautica) bio poznat po nadimku „il gobbo“ (grbavi) ili ,,Settantanove“ (sedamdesetdevetka, prim.autora priloga) dok je među pripadnicima Vazduhoplovstva vojske Kraljevine Jugoslavije (u daljem tekstu VVKJ) bio nazivan jednostavno Savoja. Nastao je kao putnički avion ali je zbog svojih letnih karakteristika vrlo brzo privukao pažnju vojnim stručnjacima iz italijanske Regia Aeronatica. Kao vojna vazduhoplovna platforma, Savoja je bila prilično uspešna ne samo kao bombarder nego i kao izviđač, transporter a posebno kao torpedni avion što su Britanci jako dobro osetili u Sredozemlju.

Druga polovina tridesetih godina prošlog veka je bila vrlo turbulentna u geopolitičkom smislu u Evropi i sve naznake su nedvosmisleno upućivale da se spremaju veliki potresi. U takvoj situaciji Kraljevina Jugoslavija je bila prinuđena da ubrzano ojačava oružane snage u cilju odbrane svoje suverenosti pri tome se ne libeći da „zakuca na sva vrata“. Kao rezultat tog upornog „kucanja“ VVKJ je u svoju flotu uspelo da uvrsti Savoju kao treći savremeni bombarder posle britanskog Blenhajma i nemačkog Do-17 te da na taj način osetno ojača mogućnosti svojih bombarderskih eskadrila. U knjizi Borisa Ciglića „Savoia Marchetti SM.79 – The Yugoslav Story“ dobijamo odličnu priču, protkanu uverljivim činjenicama, koja nam nudi pravu sliku nabavke i upotrebe ovog sjajnog aviona u VVKJ počevši od upoznavanja Savoje, prvih letova sa našim posadama, problema u eksploataciji i njihovim rešavanjima te do kompletnog osvajanja ove divne mašine kao i dešavanja u Aprilskom ratu. U knjizi sve to možemo da pratimo i kroz formu dnevničkog zapisa kao svedočanstva letača iz prve ruke. Pored opisanog iskustva sa Savojama u VVKJ autor je uspeo da na vrlo pregledan način predstavi i upotrebu ovog aviona u vazduhoplovstvima koja su na razne načine došla u posed naših kraljevskih mašina. Obogaćeno odličnim fotografijama imamo priliku da saznamo o upotrebi u britanskom RAF-u, sovjetskom VVS, i  hrvatskom ZNDH. Settantanove Over the Balkans je posebno poglavlje, takođe vrlo interesantno, u kojem možemo da ispratimo upotrebu iznad Balkana u toku italijanskih operacija pod raznim oznakama. Knjiga obiluje fotografijama koje odlično ilustruju vrlo pitko i jasno napisan tekst. Posebno poglavlje pod nazivom Camouflage and Markings je prava poslastica za maketare i ljubitelje vazduhoplovstva jer na pravi način daje opise (i tačne nazive) boja i oznaka korišćenih tokom upotrebe na Savojama u VVKJ kao i onima koje su svoj put našle u spomenutin vazduhoplovstvima. Set od 30 vrhunski urađenih kolornih profila (maestralni radovi Gorana Sudara) još više doprinose vizuelnom doživljaju Savoje koji je u ovoj knjizi opisan na 108 strana.

Boris Ciglić je i ovom knjigom vrlo uspešno dodao jedan bitan deo u veličanstveni mozaik istorije našeg vazduhoplovstva i nasleđa i to deo o avionu koji je ovakav prikaz odavno zaslužio te zbog toga knjigu bezrezervno preporučujem svim ljubiteljima vazduhoplovstva, istorije i tehnike.