YUGOSLAV FIGHTER COLORS VOL.2

Yugoslav Fighter Colours 1918-1941. Volume 2
Izdavač: MMP Books
WHITE SERIES
Autori: Ognjan Petrović i Đorđe Nikolić
Jezik pisanja: engleski
ISBN 978-83-65958-26-6
Prilog: Miroslav D. Šljivić


Yugoslav Fighter Colours 1918-1941 u svojoj drugoj knjizi donosi odličnu priču, tehničke karakteristike, oznake i sjajne ilustracije za još deset lovačkih aviona VVKJ i to za:
-Hawker Yugoslav Fury
-Ikarus IK-2
-Hawker Hurricane Mk.I
-Rogožarski IK-3
-Messerschmitt Bf-109E-3
-Potez 63
-Rogožarski R-313
-Zmaj R-1
-Ikarus Orkan i
-Messerschmitt Bf-110C-4
Kao i u prethodnoj knjizi koja je obradila 12 vazduhoplova i u ovoj se po istom principu prilazi svakom pojedinom tipu te na zadovoljstvo ne samo maketara nego i ostalih vazduhoplovnih entuzijasta i istoričara konačno imamo skoro sve u dve knjige što nam je potrebno za lovačke avione VVKJ. Pod tim mislim na sadržaj u celini koji je odlična osnova za upoznavanje (i dopunu znanja) jer su se autori Ognjan M. Petrović i Đorđe Nikolić očigledno prilično potrudili da nam navedene vazduhoplove predstave vrlo precizno i tačno. U tome su i uspeli. Knjiga je u tvrdom povezu i na svojih 175 strana uz zaista veliki broj odličnih fotografija, tabelarnih prikaza, ilustracija oznaka i logoa (proizvođača) i veoma uspelih kolornih ilustracija obrađenih aviona, koje potpisuje Ognjan Petrović, čitalac dobija vrlo realnu sliku izgleda lovaca VVKJ. Tekstualni deo knjige je vrlo čitljiv i pregledan i postavljen je standardno za ovu vrstu publikacije i sadrži uvodni deo o avionu, opis upotrebe u VVKJ i tokom Aprilskog rata a potom u delu Camouflage and Markings slede objašnjenja vezana za korišćene boje, šeme farbanja i oznažavanje. Ono što me je posebno obradovalo je to što su u knjizi vrlo lepo obrađeni i prototipovi Rogožarski R-313, Zmaj R-1 i Ikarusov Orkan. Jedini Bf-110C-4 je obrađen tekstualno bez kolornih ilustracija uz navođenje iskaza svedoka o mogućem izgledu šeme kamuflažnog bojenja i označavanja obzirom da do sada nije pronađena ni jedna autentična fotografija istog.

Publikacije ovakve vrste su više nego dobrodošle zato što se njima direktno utiče na očuvanje naše istorije uopšte a posebno istorije vazduhoplovstva te služe kao kamen temeljac daljih učenja i istraživanja ove teme. Autorima čestitam na ovom vanserijskom izdanju.