ZAPISNIK AEROPLANSKOG KVARA

ZAPISNIK AEROPLANSKOG KVARA
Biblioteka Naša Krila, Knjiga II
Izdavač: Mario Hrelja, Beograd
Autor: Mario Hrelja
ISBN 978-86-901568-1-8
Jezik pisanja: srpski
Prilog: Miroslav D. Šljivić


Izdanja koja nam do sada došla iz Biblioteke Naša Krila, izdavača Maria Hrelje, unose dobru dozu svežine među čitalačku publiku koju čine ljubitelji vazduhoplovstva, tehnike i istorije jednako kao i profesionalci. U knjizi ,,Zapisnik aeroplanskog kvara“ imamo priliku da doživimo jedan događaj, naizgled uobičajen, u kojem su glavni akteri jedan sasvim novi avion i jedan vrlo iskusan pilot Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Kroz prizmu udesa domaćeg lovačkog aviona IK-3 br.2 koji se desio 20.juna 1940. prilikom sletanja,  čitalac dobija na uvid mnoge stvari koje su se dešavale pre i nakon spomenute krakse.  Kao uvod u celu priču autor je uspeo da na vrlo vešt način faktografski prikaže razmatranje problema nabavke novih lovaca za JKRV, zatim da opiše do detalja na osnovu originalnih izveštaja i svedočenja centralni događaj tj. kraksu Ike broj 2 i nakon toga da nam kroz epilog da na uvid kompletan tok daljnjih radnji i dešavanja vezanih za istragu udesa. Međusobno „dopisivanje“ najviših instanci Komande JKRV-a i proizvođača fabrike „Rogožarski“ A.D. u vezi sa preuzimanjem odgovornosti i snošenja troškova popravke broja 2 je posebno interesantnan deo.

Knjiga „Zapisnik aeroplanskog kvara“ je odlično ilustrovana fotografijama aviona IK-3 br.2 pre udesa dok je bio u jednobojnoj šemi farbanja i sa samog mesta udesa kada je na sebi već imao dobro poznatu maskirnu šemu. Nadalje, tu su i razne skice, tabele, zapisnici, protokoli kao i dokument koji se tiče nabavke aviona IK-3( original Ugovora između fabrike „Živojin Rogožarski“ A.D. i Štaba vazduhoplovstva vojske u ime kupca za 12 komada lovaca...), zatim originalne skice sa veštačenja udesa broja 2, tehnički crteži i još mnogo toga vrlo zanimljivog. Cela knjiga je obogaćena vrlo efektnim ilustracijama (koje potpisuje Asen Atanasov) koje ovom izdanju daju odličan kolorni štimung. Ono što posebno doprinosi napred pomenutoj svežini tokom čitanja i studiranja sadržaja ove knjige je i sam jezik tj. onovremenski izrazi koje je autor spretno upotrebio u tekstu baš kao što su bili i u originalnim dokumentima koje smo ovde dobili na uvid.

„Zapisnik aeroplanskog kvara“ je odlična knjiga koja je na svoje 64 strane puna izuzetnih informacija pomoću kojih svi zainteresovani mogu još više da upotpune svoja saznanja ne samo o ovom avionu nego i o duhu vremena u kojem je nastao i leteo IK-3 Br.2. Knjiga je dostupna u mekom i tvrdom povezu.Zahvaljujem se autoru na ustupljenoj knjizi radi ovog kratkog prikaza a pre svega na pruženom doživljaju i mogućnosti da svoje poznavanje aviona IK-3 još više obogatim.