Spitfire Mk.Vb mid

Spitfire Mk.Vb mid
EDUARD, 1/48, WEEKEND edition (#84186)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Krajem 1940. kada je Bitka za Britaniju već bila okončana, uveliko se radilo na zameni tj. unapređenju tada aktivnih Spitfajera Mk.I i Mk.II. Početkom naredne 1941. jedan Mk.I (X4922) je izdvojen kako bi se u njega ugradio novi Rolsrojsov motor Merlin 45. Pored novog motora ugrađena su i dva topa kalibra 20mm te je pored svojih 4 mitraljeza to postala vrlo ubojita platforma koja je brzo našla mesto kod RAFovih pilota lovaca. I protivnici na nebu su vrlo brzo spoznali kvalitete ovih veoma unapređenih Spitfajera Mk.I koji su se već proizvodili pod oznakom Mk.Vb. Vremenom prvobitne konstrukcije trupa Mk.V su se unapređivale i sve više udaljavale od svog izvora. Spitfajeri Mk.Vb su bili zajedno sa Vc verzijom najduže proizvođeni Spitfajeri i doslovce su dugo vremena bili kičma Lovačke komande RAF-a. Leteli su i kod nas sa našim pilotima za komandama…
U svom znanom maniru češki Eduard je i ovu temu zvanu Sptifajer MkV odlučio da uradi do najsitnijih detalja kako bi maketarima stavio sve njih „na izvolte“. U ovoj WEEKEND edition (#84186) kutiji se nalazi plastika za Spitfajer Mk.Vb mid a što znači da se radi o maketi aviona Spitfajer Mk.Vb koji je po svom razvoju i promenama na konstrukciji i u opremi bio na nekoj sredini razvoja u odnosu na sve Mk.V. Kao i kod svih do sada izašlih maketa Spitfajera (ove nove generacije alata) i kod ove se po sastavnici kreće od sklapanja kabine koja je u stvari i nekih 50% celokupnog sklapanja. Iako u samoj kutiji nema nikakvih dodataka obzirom da je WEEKEND edition u pitanju, sama plastika je sasvim dovoljna da se uradi veoma lepa i uverljiva kabina koja je u stvari sama po sebi maketa u maketi. Detalji pilotske palice, nožnih komandi pravca, instrument table, sedišta, okvira kabine, bočnih panela i karakterističnog poda kabine su izuzetno lepo izliveni i uklapaju se u tu kabinsku celinu bez problema. Pilotski vezovi na sedištu su dati u obliku dekala pa će tu možda biti potrebno malo dorada. Nakon spajanja polutki trupa sa kabinskim kompleksom i završavanjem sklapanja krila dolazi se do onog prelepog dizajna koji sve ljubitelje avijacije nadahnjuje a to je izgled Spitfajera. Velika elipsasta krila i vrlo elegantan trup čine tu legendu zajedno sa takođe čuvenim Rolsrojsovim motorom Merlin… elem, prilikom sklapanja krila i trupa na ovoj maketi neki maketari su prijavili problem zbog lošijeg uklapanja ova dva segmenta koji se ogleda u pojavljivanju praznine između trupa i korena krila ili stepenika između navedenih delova. Takođe su rekli da problem nije ne rešiv ali zbog opšteg odličnog utiska prilikom sastavljanja ovo malko bode oči i maketarsku dušu. Lično sam sklopio dva nova Spitfajera i treći mi je u radu i nisam imao velikih problema ili odstupanja. Obzirom da sam „kompanijski čovek“ ova moja tvrdnja i ne mora da se uzme u obzir ?. Sam rasklop makete je uobičajen, nema nepotrebnih usitnjavanja delova i sklopova i do samog kraja sve ide prilično lagano. Kao i do sada tako i kod ove makete imamo opcije otvorenih/zatvorenih hladnjaka i kabine kao i mogućnost izbora „skraćenog“ ili klasičnog elipsastog krila.
Dekali su dati na dva lista, manji sa servisnim natpisima i veći sa kompletnim oznakama za četiri različita Mk.Vb aparata:
-BM211, F/Lt John D. Mitchner, No. 402 Squadron RCAF, RAF Merston, UK, septembar-novembar ’43
-BL594, W/Cdr Aleksandr K. Gabszewicz, No. 2 Polish Wing, RAF Northolt, UK, februar-maj ’43
-BL384, F/Lt John A. A. Gibson, No. 457 Squadron RAAF, RAF Andreas, UK, decembar ’41 i
-BM309, 2/Lt Robert A. Boock, 335 FS, 4 FG, Debden, UK, februar ’43.
U tehničkom smislu svi dekali su odlični bez ikakvih anomalija.
Ali… iako je ovo WEEKEND edition, za ljubitelje doterivanja i mackanja maketa, Eduard je pripremio klasičan aftermarket set fotoecovanih delova u kojem se nalaze svi oni super detalji koji život znače. Set sa nekih 40+ delova zaista može lepo da zadovolji maketare koji se ipak odluče za doradu ove sjajne makete. Pored toga, obzirom da ni njih nema u kutiji, tu je i još jedan aftermarket set TFace maski koje pokrivaju unutrašnje i spoljašnje prozirne delove kabine kao i nišanske uređaje.
Pred nama je maketa prave ikone vazduhoplovstva, čuvenog, moćnog i prelepog Spitfajera. Siguran sam da će maketa ispuniti očekivanja svim maketara od 7-77+ godina.
Dakujem Eduard!