D8500 MOD.1938

MiniArt, 1/35 (#38024)
Tekst : Miroslav D. Šljivić
Fotgrafije: Miroslav D. Šljivić & MiniArt

Ide drumom, kreće se po neuređenim livadama, klopara, purnja, škripi i pravi buku a nije tenk. Naravno, u pitanju je traktor, izuzetno korisna mašina koja je napravila revoluciju (u pozitivnom smislu) u razvoju poljoprivrede te svojim postankom i razvojem omogućila vrednim paorima da lakše obrađuju svoju zemlju i uvećaju svoje prinose. Jedan od traktora koji je svojim dizajnom i kvalitetom izrade pomogao da se desi ta poljoprivredna revolucija i koji je doživeo mnoga poboljšanja je bio i Lancov tip D8500. Lancovi traktori su bili vrlo popularni zbog svoje izdržljivosti, lakog upravljanja (za ono vreme) i solidne izrade pa je to bilo i sa ovim unapređenim tipom iz 1938. godine. D8500 sa svojim jednocilindričnim dizel motorom koji je razvijao snagu od 34.3 konja i trobrzinskim menjačem bio je rado nabavljan od svih onih koji su imali ideju da razvijaju svoj posao i onih koji su to mogli da priušte. Kod nas je bio prisutan u raznim verzijama od pre Drugog svetskog rata a masovnije pojavljivanje je doživeo nakon tog velikog sukoba. U Jugoslaviju je stizao komercijalnim putem ali i kao deo ratne reparacije iz Nemačke. Odavno više nije u upotrebi ali ipak može da se vidi uživo u glavnoj bazi novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kraj Novog Sada. Ovaj jedinstveni primerak je restauriran pre više od jedne decenije i na njemu mogu da se vide mnogi originalni delovi i zaista predstavlja pravu atrakciju.

Ukrajinska firma MiniArt stabilno pliva u maketarskim vodama i svake godine vrlo uspešno osveži svoju ponudu nekim novim maketama. Pored osvajanja tržišta maketama oklopa, setovima figura i opreme, prevoznim sredstvima i radnim mašinama MiniArt je ušao i u segment maketa poljoprivrednih vozila i mašina. Prošle godine je čak dobila i laskavo priznanje 2020 GOLDEN SPRUE AWARD u kategoriji maketa civilnih vozila upravo za maketu ovog Lancovog traktora. U kutiji, na čijem je poklopcu sjajna ilustracija D8500 (autor Volodymyr Booth) koja u mnogome može da pomogne prilikom sklapanja i farbanja, nalazim sedam ramova sa vrlo precizno izlivenim delovima kojih je ukupno 89. Ostataka od livenja nema ni na najsitnijim delovima a prvi testovi sklapanja na suvo mi nedvosmisleno poručuju da će ovo biti jedno pravo maketarsko „relax massage & spa“ iskustvo. Detalji na svim delovima su vrlo uverljivi bez obzira da li su dati u reljefu ili su urezani a ono što je vrlo bitno je da delovi koji predstavljaju razne osovine i poluge nisu deformisani. Rasklop po sastavnici je sasvim logičan i nema nikakvih nepotrebnih komplikacija a sama sastavnica je vrlo pregledna i jasna. U kompletu se nalazi i jedan list sa osam fotoecovanih delova od kojih bi izdvojio tablu sa natpisom LANZ BULLDOG koja se postavlja na prednji deo traktora i list dekala sa nekoliko fabričkih servisnih oznaka koje su se koristile u tadašnje vreme.

U ovoj kutiji je data jedna šema farbanja za standardni Lancov D8500 u plavoj boji i sa metalnim točkovima u zaštitnoj braon-crvenoj boji a karta boja je data za čak šest proizvođača (Vallejo, Mr.Color, AK RC, Mission Models, AMMO MIG i TAMIYA). Obzirom da je ovaj tip traktora svojevremeno bio prilično zastupljen kod nas mislim da će biti veoma interesantan za rad.
Zahvaljujem se ekipi iz MiniArta na ustupljenoj kutiji čiji sadržaj zaista obećava još jednu lepu maketarsku pustolovinu.