XVIII Spiner kup, Kraljevo, 2016.

XVIII Spiner kup, Kraljevo
Tekst i fotografije: Dragan Kosić

Prvog oktobra 2016. godine u Kraljevu je, u organizaciji maketarskog kluba „Spiner“ održan XVIII Spiner kup, takmičenje u aviomaketarstvu i istorijskim minijaturama. To je takmičenje sa najdužim kontinuitetom održavanja u Srbiji i održavan je svake godine, počev od 1999.

U okviru takmičenja održan je VII Dornier kup, koji se održava u okviru obeležavanja nekada sjajnih trenutaka kraljevačke avioindustrije, kada su sa proizvodnih traka ove fabrike silazili avioni tipa Breguet i Dornier. Takođe, u čast osnivača našeg kluba održavamo i Memorijal Stevana Dragojevića, na kojem učestvuju makete bojene četkicom.

Kao i prethodnih godina takmičenje je bilo dobro posećeno, i 65 takmičara iz Srbije, Makedonije i Bugarske su izložili 322 makete vazduhoplova i istorijskih minijatura.

Takmičari su se takmičili u 37 kategorija, a pored najbolje plasiranih u svim kategorijama, podeljena su i tradicionalna priznanja veliki „Kraljevački Milutin“, za nalepše makete u kategoriji vazduhoplova i istorijaskih minijatura, gde su najbolji bili Dimitrij Tonkov i Duško Tanović. Pored njih pomenute minijature dobili su i najuspešniji u kategoriji aviomaketa i istorijskih minijatura, odnosno takmičari sa najviše osvojenih nagrađenih mesta, a to su bili Miroslav Milenković i Zoran Nešić. Male figure „Milutine” dobili su najbolji u Dornier kupu, Memorijalu Stevana Dragojevića i najbolji kadet u ukupnom plasmanu. Najbolji kadeti i juniori nagrađeni su, pored madalja i diploma, i maketama.

Takmičenje je proteklo u drugarskoj atmosferi, a po tradiciji organizovan je doručak, posluženje kafe i osvežavajućih pića i ručak u vidu tradicionalnog kraljevačkog roštilja. Naravno takmičare je čekao organizovan, besplatni parking.

Sledeći, XIX Spiner kup, će se održati prve subote u oktobru 2017. godine, kada će umesto Dornier kupa na rasporedu biti Breguet kup.