Čačak kup 2016

Čačak kup 2016.
Tekst i fotografije: Predrag Diković

Maketarski Klub Čačak je i 2016 uspešno organizovao takmičenje u maketarstvu. Takmičenje je obavljeno 28. maja u prostorijama Doma kulture Čačak a predhono smo 24. maja otvorili izložbu maketa koja je bila posvećena dvema godišnjicama: 100 godina od formiranja prve srpske samostalne lovačke eskadrile na solunskom frontu 1916. godine i 75 godina od aprilskog rata sa posebnim osvrtom na dejstva 4. Vazduhoplovne brigade Kraljevine Jugoslavije čiji je štab bio u Čačku (Aerodrom Ljubić) a avioni 7. Vazduhoplovnog puka u Preljini kod Čačka. Takmičenje je ove godine obavljeno u pravoj prijateljskoj atmosferi kao i svake godine do sad. Sudije su izabrane iz različitih klubova na licu mesta što smo ranije uveli kao nepisano pravilo kod nas. Ove godine smo malo izmenili redosled kategorija jer smo odvojili propelerce avione u razmeri 1/32 od mlaznih aviona i kategoriju helikoptera smo razvrstali prema razmerama od 1/72 do 1/32. Imali smo i posebnu kategoriju pod nazivom Preljina 1941. koja je posvećena herojima aprilskog rata 1941. Na izložbi je bilo izloženo 260 maketa a na takmičenju Čačak kup 2016 učestvovalo je 239 takmičarskih maketa i možemo se pohvaliti da je takmičenje proteklo bez primedbi na suđenje i samu organizaciju takmičenja. Ove godine smo pored naših drugara iz klubova širom naše zemlje imali goste i van granica Srbije prijatelje iz maketarskih klubova „Kastel Banjaluka“ i „Major Mihajlo Ivanovski-Miks“ iz Skoplja. Na kraju ovogodišnjeg takmičenja podeljene su medalje i diplome najboljim maketarima a učesnici su imali priliku da prisustvuju promociji knjige „Ratni Dnevnik“ Vazduhoplovsva vojske Kraljevine Jugoslavije aprila 1941 od autora Aleksandra Ognjenovića.

Maketarski klub Čačak:

  • osnovan je 1998. godine i to su njegovi počeci kada se svaka urađena maketa komentarisala u krugu kluba gde su se tražile dobre i loše stvari vezane za izradu iste.
  • upisan je u sudski registar 17.07.2013 godine kao nestranačka, nevladina i neprofitabilna organizacija kada se i prvi put pojavljuje na takmičenjima i izložbama u drugim gradovima Srbije.
  • ima 15 stalnih članova (osnivača) i sve veći broj mladih koji su zainteresovani da počnu da se bave izradom maketa
  • u svojim klupskim prostorijama održava radionice gde pomaže početnicima i gde se usavršavaju stari članovi koristeći nove i stare tehnike izrade maketa.
  • ima veliki uspeh na mnogim takmičenjima a kao dokaz tome ima brojne medalje,diplome i zahvalnice koje su zasluženo osvojili njegovi članovi a usput stekli nova prijateljstva sa drugim klubovima i pojedincima na šta smo posebno ponosni.

Organizovali smo veliki broj izložbi koje su bile povezane sa važnim datumima naše istorije tako da uz potrebno znanje oko izgradnje makete stiče se i znanje iz istorije. Pošto naš kraj ima veoma bogatu istoriju vezano za ratno vazduhoplovsvo mislimo da je veoma važno da nastavimo sa izložbama jer samo tako možemo sačuvati naše heroje i njihove podvige od zaborava.