FW-190A-4, EDUARD, 1/48 ProfiPACK

FW-190A-4, EDUARD, ProfiPACK, 1/48
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Nemački inženjer i konstruktor aviona Dr. Kurt Tank je ostavio dubok trag u istoriji vazduhoplovstva konstruišući čuvene familije lovaca FW190 i Ta-152 kao i četvoromotorac FW-200 Kondor koji su korišćeni u Luftwaffe-u tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko puta do sada u predstavljanju maketa poznatih britanskih lovaca, savremenika navedenih vazduhoplova, spomenut je i FW-190 kao nedaća koja je primorala britanske konstruktore da provode mnoge besane noći u radu kako bi svojim lovačkim skvadronima omogućili da opstanu u borbama. Sve do pojave izuzetnog Spitfajera Mk.IX, nemački FW-190 je bio „sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar“, naravno u svoju korist, do te mere da je Lovačka komanda RAF-a u dva navrata obustavila sve akcije kako bi izbegla velike žrtve u svojim redovima.

 

FW-190A-4 je bio primer odlično zamišljenog i realizovanog lovca koji je dominirao u borbama na malim i srednjim visinama na svim frontovima na kojima se pojavio. Sa svojim sjajnim motorom BMW 801 od 1700ks i odličnim naoružanjem (baterijom od dva mitraljeza i četiri topa) nije bio rado viđen u vazduhu od strane britanskih, sovjetskih i američkih letača a svojim pilotima je ulivao samopouzdanje i davao kuraž da ulaze u borbu bez obzira na ekipu sa druge strane.

Nemci su ga zvali „Würger“ a protivnici su ga opisivali imenima koja ovde neću navoditi. Nakon završetka Drugog svetskog rata, ostao je u upotrebi u nekoliko pobedničkih zemalja kao opitni avion što dosta govori o kvalitetu samog aviona a u Francuskoj je čak i proizveden u manjoj seriji za potrebe domaćeg RV-a.

Za razliku od ratnog vremena, danas je rado viđen kao eksponat u vazduhoplovnim muzejima…

Češki EDUARD je nedavno izbacio ovu sasvim novu maketu FW-190A-4 (NEW TOOL) koja nema ni jedan deo od starijih izvedbi maketa ovog lovca. U pitanju je sasvim novi alat sa novim delovima koji nam dolaze u ProfiPACK kutiji. Obzirom da ekipa iz EDUARDA ima na umu još dosta verzija ovog aviona, na ramovima senalazi podosta delova koji se ne koriste za A-4 pa će rezervni štekovi biti bogato dopunjeni odlično izlivenim delovima.

Na poklopcu kutije je lepa ilustracija klinča između FW-190A-4 kojim je pilotirao Siegfried „Wumm“ Schnell i Spitfajera Mk.Vb koja odlično opisuje gore navedene probleme RAF-ove lovačke komande . U kutiji se nalazi pet ramova sa delovima u svetlosivoj plastici i jedan ram sa delovima od prozirne plastike. Na ovom „prozirnom“ ramu su dva vetrobrana, četiri pokretna poklopca kabine, dve oklopne ploče i dva nišana. Naravno, za naš A-4 možemo da koristimo jedan vetrobran i nišan i da izaberemo jedan od dva pripadajuća pokretna poklopca kabine u zavisnosti da li radimo otvorenu ili zatvorenu kabinu. Svi delovi su vrlo prozirni, bez distorzije sa odlično definisanim linijama okvira i „staklenih“ delova.

Po sastavnici, sklapanje počinje od kabine. Odmah na samom početku su ponuđene po tri opcije za delove koji se koriste za instrumentalnu tablu i panele sa prekidačima koji se nalaze sa obe strane u kabini. Dakle, uvek možemo da se odlučimo za: 1. plastični deo koji je urađen u reljefu sa svim pripadajućim instrumentima i prekidačima, 2. za plastični deo koji je bez reljefa a na koji ide, nakon farbanja, dekal i 3. opciju koja sadrži plastični deo na koji ide ecovani deo sa odlično urađenim prekidačima i instrumentima u boji.

Na spomenutom listu fotoecovanih delova se nalaze još i pedale komandi pravca, pilotski vezovi, točak trimera, prekidači i ručice…ukupno 46 delova.

Rasklop je klasičan, bez nepotrebne filozofije i komplikacija. Zvezda cilindara motora je urađena tako što je cela zvezda izlivena na ravnoj pozadini što nije loš potez jer se svakako ni na pravom avionu mnogo ne vidi zbog uvučene konstrukcije ali bih ipak napomenuo da je i taj detalj mogao da bude bolji ili bogatiji. Naravno, ako se radi maketa sa zatvorenim kapotažom motora onda je ovaj detalj nebitan ali ako neko bude želeo da otvori kapotaž moraće sve sam da skrečuje ili da nabavi EDUARD-ov brasin set a što je već druga priča.

Centralni deo krila u kojem se nalaze boksovi stajnog trapa kroz koje prolaze cevi topova su odlično osmišljeni sa delovima glavne ramenjače krila, zidovima boksova, pregradama i cevima topova. Nakon sastavljanja, mislim da će farbanje ovog kompleksa biti prava stvar za ljubitelje isticanja detalja. Prilikom sklapanja samih točkova, ponuđene su dve opcije felni dok su „pneumatici“ urađeni iz jednog komada svaki sa urezanim „rebrima“.

Svi sitni delovi kao što je nogostup, antene, zglobovi i makaze stajnog trapa, repni točak i pokazivači/indikatori izvučenosti st/trapa i dr. su urađeni vrlo precizno bez imalo ostataka od livenja.

Ono što delovima trupa i krila ove makete daje poseban šmek su panelne linije i riveti koji su urađeni odlično. Naravno, samo sastavljenje i kasnije nanošenje nekoliko slojeva farbi i lakova će pokazati „trpljivost“ panelnih linija i riveta ali ovo što je na delovima svakako obećava vrlo veran izgled.

U ovom ProfiPACK pakovanju se nalazi i set maski pomoću kojih ćemo osetno lakše ofarbati vetrobran i poklopac kabine i felne na točkovima.

Sastavnica je klasična „Edvardijanska“, na 16 stranica kvalitetnog paira A4 formata. Na samom početku je kratak istorijski prikaz cele game FW190A, prikaz ramova sa delovima, tabela boja u Gunze standardu (AQUEOUS i Mr. COLOR) nakon koje se nastavljaju odlične crno-bele grafike koje prikazuju postupno sastavljanja delova. Na samom kraju je odlično predstavljeno pozicioniranje servisno-eksploatacionih natpisa (stensila) dok su pre toga date šeme farbanja i označavanja za pet aviona:

  • FW-190A-4 Oblt. S. Schnell-a, k-dira 9./JG2, Francuska, januar 1943.
  • FW-190A-4 majora J. Trautlofta, k-dira JG54, SSSR, rana 1943.
  • FW-190A-4 Oblt. E. Rudorfera, k-dira 6./JG2, Sidi-Ahmed, Tunis, decembar 1942.
  • FW-190A-4 R.Eisela iz 8./JG2, Francuska, januar 1943. I
  • FW-190A-4 Oblt. W. Noworny-a, k-dira 1./JG54, SSSR, mart 1943.

Dva lista dekala prate sve ove šeme i sa svojim bojama i grbovima odaju utisak da su urađene vrlo pažljivo. Šeme farbanja su vrlo interesantne i pokrivaju vojišta od Afrike preko zapadne Evrope do SSSR-a i predstavljaju vazduhoplove čuvenih k-dira koji su bili prilično efikasni u vazdušnim borbama.

Ceo ovaj komplet predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje avijacije iz doba Drugog svetskog rata i zbog toga želim da se zahvalim kompaniji EDUARD na ustupljenom primerku radi prikaza na našim stranicama.