F4F-3 Wildcat

Grumman F4F-3 Wildcat
Eduard, 1/48, ProfiPACK (#82201)
Eduard: BRASSIN F4F-3 wheels early (#648767), F4F gun barrels PRINT (#648769),
F4F exhausts PRINT (#648766), F4F-3 TFAce (#EX878)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Prve mušterije koje su stale u red kod Grumana za kupovinu njihovog novog lovca Vajldketa (Wildcat) su bili iz Francuske i Velike Britanije. Njihova mornarička vazduhoplovstva su procenila da je ovaj novi lovac prava „divlja mačka“ koja će uspešno loviti miševe oko njihovih flotnih sastava i to pre nego što je avion ozbiljnije ušao u serijsku proizvodnju. Domaćim avijatičarima iz mornarice (US NAVY) i marinskog korpusa (USMC) je ovaj avion takođe privukao pažnju kako bi što pre krenuli u zamenu prilično inferiornih Bufala koji nisu mnogo obećavali u predstojećim sukobima na Pacifiku i Atlantiku. F4F-3 Wildcat je bio najbolji lovac na početku sukoba sa Japancima na Pacifiku koji su u svom arsenalu imali Amerikanci pa mu je pripao i najveći teret u odbrani flote i teritorija (ostrva) sve do pojave njegovog naslednika Helketa. Iako ga je japanski Zero redovno preslišavao u borbama, robusni Vajldket je izvršavao svoj osnovni zadatak, uz velike gubitke, a to je odbrana flotnih sastava.
Sasvim nova maketa ovog čuvenog lovca nam dolazi iz Eduarda koji je uspeo još jednom da nas, onako maketarski, baš usreći. U pitanju je rana verzija ovog lovca F4F-3 i dolazi nam u ProfiPACK kutiji (#82201). Na poklopcu kutije je izuzetno efektna ilustracija MekKaskijevog Vajldketa u napadu na Zero a autor ilustracije je Pjotr Forkasievic koji se mnogo puta do sada dokazao kao odličan ilustrator. Kada se kutija otvori u njoj nalazimo pet ramova u sivoj boji, jedan ram sa prozirnim delovima, set fotoecovanih delova, list sa maskama, odlično urađenu sastavnicu i dva lista sa dekalima. U već dobro poznatom Eduardovom „modularnom“ maniru u kutiji su ramovi koji će sigurno biti korišćeni u narednim kutijama sa drugim verzijama ovog lovca kao i ramovi sa delovima koji su vrlo specifični za datu vartiju F4F-3. Ta modularnost se pre svega vidi na ramu sa prozirnim delovima jer se na njemu nalaze čak četiri vetrobrana (sa zaista vidnim razlikama u detaljima), dva klizna poklopca kabine (otvorena/zatvorena opcija), nišan, navigaciona svetla, „donji“ prozori. Svi delovi su izuzetno prozirni bez distorzije na ravnim delovima. Među sivim ramovima dominiraju oni sa polutkama trupa i krila. Eduard je i ovaj put obratio pažnju na dočaravanje super detalja na oplati pa imamo panele, zakivke i zavrtnje u 3D izvedbi koji su urađeni vrlo suptilno te se ne stiče utisak predimenzioniranosti. Rasklop je klasičan sa dve polutke trupa, kabinom koja se nakon sklapanja postavlja u trup, ispred kabine se postavlja cevasta konstrukcija nosača motora koja se postavlja na pregradni zid sa glavnom ramenjačom krila. Nakon sklapanja polutki trupa u taj kompleks se dodaje i konstrukcija stajnog trapa a na ramenjače krila se navlače već sklopljeno levo i desno krilo. Moram da se vratim na kabinu obzirom da su detalji plastičnih delova sami za sebe sasvim dovoljni da se uradi pravi mali biser od kabine. Svi prekidači, tasteri i poluge su izliveni vrlo uverljivo a instrumentalna tabla u svojoj reljefnoj izvedbi uz korišćenje dekala takođe može da bude i takmičarski urađena. Naravno, u ovoj ProfiPACK kutiji je i set fotoecovanih delova koji su delom ofarbani te posebno sa njima nivo detalja dostiže vrlo visok nivo i uverljiv izgled. Detalji koje lično prilično cenim su detalji na upravljačkim površinama tj. na kormilima dubine, pravca i nagiba. Detalj koji bih posebno istakao ovde je i kompletno kormilo pravca odnosno način izrade istog. Kormilo je „pocepano“ (naravno, uslovno rečeno) ali o tome je bolje pogledati fotografiju u setu (deo M15). Dva lista sa dekalima sadrže komplete za šest različitih mašina koje pokrivaju period od decembra 1940 do juna 1942 (u maju 1942. je doneta naredba o uklanjanju crvenih diskova iz američkih oznaka). Tih šest vrlo interesantnih aparata su:
-F4F-3 BuNo. 1850, Lt. Charles Shileds, VF-41, USS Ranger (CV-4), decembar 1940
-F4F-3 iz VMF-111 sa armijsko mornaričkih manevara, Lisian, US, novembar 1941
-F4F-3, Lt. Edward H. O’Hara, VF-3, USS Lexington (CV-2), hawaiian Islands, April 1942
-F4F-3 BuNo. 4019, Capt. Henry T. Elrod, VMF-211, Wake Island, decembar 1941
-F4F-3 BuNo. 2531, Lt Elbert S. McCuskey, VF-42, USS Yorktown (CV-5), maj 1942 i
-F4F-3 BuNo. 4006 (4008), Capt. John F. Carey, VMF-221, Midway Island, jun 1942.
Dekali su vrlo precizno odštampani sa uverljivim bojama i zaista pokrivaju skoro sve početne varijante farbanja ovog lovca. Već spomenuti set fotoeceovanih delova (više od 60) je vrlo upotrebljiv i njegovom primenom maketar može da podigne detaljnost već vrlo detaljne kabine (samo nebo je granica ??).
Brassin set točkova (#648767) je jedan od dodataka koje je Eduard izbacio paralelno sa plastikom. Set se sastoji od glavnih točkova stajnog trapa koji su izliveni u rezinu (vrlo kvalitetan) i tri različita repna točka koji su urađeni u PRINT izvedbi. Svi točkovi su vrlo detaljni.
U toj novijoj varijanti PRINT delova došla su i dva seta, prvi su cevi mitraljeza (F4F gun barrels PRINT #648769) a drugi su izduvne cevi (F4F exhausts PRINT #648766). Svi delovi su dobro upakovani u posebne prozirne kutije kako se ne bi oštetile prilikom transporta i manipulacije a detalji na njima (cevi mitraljeza) su izuzetni dok su izduvne cevi po obliku i debljini perfektno izlivene/odštampane.
Maketa F4F-3 Vajldketa je, na prvi pogled, odlična. Sklapanje je već u toku i ono što sam do sada uradio je kod mene izazvalo pravo maketarsko oduševljenje. U svakom slučaju sam siguran da će svi maketari koji je budu radili sa njenim završetkom dobiti vrlo pristojnu maketu ovog čuvenog lovca.
Dakujem Eduard!