F6F-5 Hellcat

F6F-5 Hellcat
EDUARD, 1/48, WEEKEND EDITION (#84181)
Eduard SPACE F6F-5 (#3DL48069), TFace F6F-5 (#EX866)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Glavni lovački avion američke mornarice i marinskog korpusa tokom prvih godinu i po dana rata na Pacifiku je bio Grumanov  Vajldket koji je na svojim plećima izneo veliki teret japanskih udara. Nekako u pravom trenu kada je Vajldket bio na izmaku snaga, na teren je uleteo njegov naslednik, takođe iz Grumanove ergele, čuveni Helket. Svojom pojavom i osobinama (odlične manevarske sposobnosti, snažna konstrukcija i ubitačna baterija Brovingovih mitraljeza i topova uz fantastičan motor R-2800) Helket je vrlo brzo ušao u posao i krenuo da niže uspehe u borbama dajući protivniku na znanje da je on taj koji će diktirati skoro svaki dalji boj. Do kraja rata piloti Helketa su nanizali preko 5000 vazdušnih pobeda što je činilo preko 50% svih obaranja na Pacifiku od strane američke mornarice i Marinskog korpusa. Nakon rata je ostao u upotrebi u nekoliko vazduhoplovstava u kojima je korišćen na veliko zadovoljstvo letača i tehničkog osoblja. Grumanov Helket je jedna od ikona pobede u Drugom svetskom ratu.
Osluškujući želje maketara češki Eduard je reizdao svoju vrlo uspešnu maketu ovog čuvenog vazduhoplova koja se pojavila 2008. I pored toga, kvalitet makete i samih detalja je i dalje na vrlo visokom nivou i još uvek može da parira maketama drugih proizvođača. Rasklop je klasičan za lovce u četrdesetosmici, trup je rasklopljen na dve polutke u koje se prilikom sklapanja postavlja urađena kabina. Nakon sklapanja polutki trupa na njih se kače krila „na sudar“ kao i horizontalni stabilizatori sa kormilima dubine i kormilom pravca. Ono što je uvek dobro na maketi je mogućnost postavljanja upravljačkih površina u poziciju koja nije neutral zato što to može maketi da da neku vrstu dinamike. Maketari to retko koriste ali je i pored toga ta mogućnost svakako odlična. Kao i na pravom avionu i na maketi je stajni trap vrlo robustan ali je malo više produžen. Obzirom da do sada nisam sklapao ovu maketu na taj detalj (koji sam saznao od kolega maketara) ću posebno obratiti pažnju. Svi detalji na površinama trupa i krila su sasvim dobri pa će linije panela, zavrtnji i zakovice sigurno uz dobro farbanje doprineti autentičnosti ove makete. Obzirom da je ovo Weekend kutija u njoj se nalazi klot plastika sa setom dekala. Za maketare koji žele da putem dodataka podignu autentičnost detalja i same makete, Eduard je spremio SPACE set (#3DL48069) koji je namenjen detaljisanju kabine te sadrži komplet 3D dekala i mali fotoecovani list sa pilotskim gurtnama i nožnim pedalama (komande pravca). Set 3D dekala sadrži instro tablu i sve bočne panele sa prekidačima i instrumentima. Kada smo kod kokpita vredi reći da su i plastični delovi vrlo uverljivi po pitanju detalja koji su ureljefu pa se uz precizno farbanje može uraditi prilično autentični kokpit. Prozirni delovi su kristalno prozirni i daju nam opciju otvorene ili zatvorene kabine. Od podvesa su dati podtrupni rezervoar i dve vrste HVAR raketa (koje su date na posebnom ramu). Na ramovima se nalaze i bombe ali one nisu predviđene za date avione u ovoj kutiji mada su tu svakako kao dobra opcija.
Set dekala je odličan po pitanju kvaliteta štampe, sve je u vinklu a boje su pogođene (obzirom na dostupne reference). Avioni koji su obrađeni u ovoj kutiji su:
-F6F-5, poručnika Freda Princa iz VBF-17 sa USS Hornet (CV-12) iz marta ’45
-F6F-5 poručnika Danijela A. Karmajkla iz VBF-12 sa USS Randolfa (CV-15) iz aprila ’45
-F6F-5, BuNo 80173, Detroit Air Race iz 1951. i
-F6F-5, poručnika Žerarda de Kastelbajaka iz Flottile 11F, Haiphong Cat Bi, Indokina iz marta ’54.
Još jedna dokazano korisna stvar je set TFace maski za farbanje kabine, točkova i naslona za glavu. TFace znači da su unutra i maske za farbanje ramova vetrobrana i kliznog poklopca kabine i sa unutrašnje strane. Nije loše zbog kompletnog doživljaja makete.
Obzirom da nas uskoro očekuje susret sa sasvim novom maketom Grumanovog Vajldketa (F4F-3 Wildcat u ProfiPACK kutiji) u izdanju Eduarda ovaj Helket će svakako biti odličan maketarski uvod za „Pacifičku avijaciju“ na polici.
Zahvaljujem se Edaurd timu na poslanoj maketi i dodacima.