Trener

Zlin Z-226M/MS/T/B
EDUARD, 1/48, LIMITED EDITION DUAL COMBO (#11152)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Avion koji je fantastično leteo a pri tome nije bio naoružan mitraljezima, topovima, bombama i raketama i koji je ipak od milošte nazvan Bohatýr (heroj)... Da, to je Zlinov dokazani „Trener“ Z-226, avion čija su krila iznedrila na hiljade aeroklupskih pilota u bivšoj Čehoslovačkoj i zemljama Istočnog bloka kao i širom sveta. 226 je bio aeroklupski „radni konj“ na kojem je rađena selekcija i obuka budućih pilota, služio je za trenažu i akrobatsko letenje. Isto to je radio i u Vazduhoplovnim akademijama raznih armija tokom cele druge polovine prošlog veka. I još uvek leti. Vuča jedrilica mu je takođe bila u opisu posla i to je toliko dobro radio da ga i danas mnogi koriste za tu ulogu. Z-226 je bio i lični avion Ladislava Bezjaka u bivšoj ČSSR koji je bio prvi zvanični svetski šampion u akrobatskom letenju. Bohatýr je definitivno jedan legendarni avion koji je zaslužio svu pažnju vazduhoplovne publike koju i dan danas oduševljava svojim nastupima na aeromotinzima kao i aktivnim ulogama u aeroklubovima.
Upravo ovaj čuveni avion je tema nove eduardove kutije (LIMITED EDITION, DUAL COMBO #11152) u kojoj se nalaze delovi za dva Bohatýr-a i nastavak njihove politike da sasvim nove makete izbacuju u ovakvom izdanju. Delovi su iz sasvim novog alata koji je očigledno urađen sa maksimalnom pažnjom i željom da se maketarima pruži mogućnost da urade odličnu maketu. Eduard je sada već odavno poznat po svojim superdetaljima na oplati trupa i krila, tačnom geometrijom i autentičnim izgledom nakon sklapanja maketa koje su oni proizveli. Naravno, u nekom grmu uvek leži neki zeka koji nam na kratko zakomplikuje naše planove tokom sklapanja ali raduje činjenica da je takvih iznenađenja sve manje sa svakom novom maketom. Vrlo brzo ću se i sam uveriti u ovo što sam napisao obzirom da mi je plastika već na radnom stolu. Ono što imam prilike da gledam, za sada, i na suvo isprobam, govori mi da je sklapanje koje me očekuje sasvim dobro. Detalji na već pomenutim oplatama trupa i krila su skroz autnetični u poređenju sa istim detaljima na pravim i još uvek letećim mašinama Z-226. Interesantno je da se ekipa iz eduarda zaista potrudila da nam kroz ovu maketu predstavi mnoge različitosti u detaljima koje su nastajale tokom decenija upotrebe ovog velikog sportiste. Baš zbog toga je potrebno veoma detaljno proučiti vrlo informativnu sastavnicu odnosno pre samog sastavljanja čvrsto odabrati jedan od deset ponuđenih dvadvašestica jer ni jedna nije ista. Zaista, svaka se razlikuje u nekoliko detalja koji su očigledni. Iako je Bohatýr veoma jednostavan avion toliko „šareniša&različitosti“ u samo jednoj kutiji još nisam imao prilike da vidim. Različiti detalji nisu samo u farbanju tj šemama koje su date nego i u detaljima opreme, elisa, kabine, instro tabli, retrovizorima, oplatama motora...i tako će biti u svim narednim kutijama. Kod nas ovaj Z-226 nije leteo (pod našim oznakama) ali se ekipa iz eduarda potrudila da spremi celu gamu prelepih Zlinova pa će među njima biti i oni koji su leteli u našem registru u VSJ (326, 526F, 526L i 726) ili VVA (526). Na ramovima (ima ih ukupno četiri u sivoj boji i jedan sa prozirnim delovima koji su kristalno čisti bez ijedne distorzije ili ogrebotine) se vide oznake i nazivi pomenutih Zlinova pa će neki od njih (ramova) biti u narednim izdanjima. Pored ovog obilja različitosti pažnju mi je privukla još jedna „novost“ kod eduarda koja se ogleda u sklapanju krila i trupa. Biću slobodan da iskoristim izraz „tamijanski način“ zato što je eduard uradio po prvi put (koliko moja malenkost zna) sistem „navlačenja“ već sklopljenih krila na glavnu ramenjaču koja viri sa obe strane trupa. To može da bude od velike pomoći kod farbanja zato što se krila mogu ofarbati posebno kao i trup pa tek onda sklopiti. Naravno, probaću...
U kutiji se pored plastike i sastavnice nalaze i setovi maski za farbanje prozirnih delova kabine (i više nego dobrodošle zbog prave „staklene bašte“ tj. velikog vetrobrana i klizećeg jednodelnog poklopca kabine), točkova, navigacionih svetala na terminezonima a poseban list žutog kabuki papira je namenjen maskama koje će sigurno umnogome pomoći prilikom farbanja „krivina“ na nekoj od izabranih šarenih šema datih dvadvašestica. U vezi sa već spomenutim različitostima i instrumentalne table daju svoj veliki doprinos pre svega autentičnosti koju maketar može da postigne zato što se na listu eceraja nalazi čak šest različitih (u vidnim detaljima) instro tabli. Tu su i dva različita seta pilotskih gurtni, razni oblici radio uređaja i ostalih sprava koje su se nalazile u kabini  Bohatýr-a. Zaista veoma bogat izbor (eh, pusti snovi pa da se neka naša vazduhoplovna konstrukcija obradi na ovakav način...).
Mali list dekala prati servisne natpise za čije postavljanje su zaduženi kolorni crteži svih deset obrađenih dvadvašestica dok veliki tabak sadrži precizno odštampane dekale na kojima su registracije, zastave pripadnosti, startni brojevi, amblemi i gazne površine za:
-Z-226MS, OK-KND (nadimak Kanada), No.31-09, AK Chomutov, Češka Republika, 2021.
-Z-226MS, OK-KND, isti avion iz 1995. (razlike u oplati motora, oznakama, fontu registracije...)
-Z-226MS, OK-LMG, No.135, privatno vl, letelište Rakovnik, Češka R. 2012.
-Z-226T, HA-TRM, No.369, JGTaviation, letelište Tokol, Mađarska 2021.
-Z-226T, OK-MUA, No.370, Ladislav Bezjak, letelište Kladno, ČSSR 1971. (na ovom avionu je u decembru 1971.  sa svojom porodicom prebegao u Zapadnu Nemačku)
-Z-226M, OK-KNM, No.40-09, AK Roudnice nad Labem, Češka R. 2019.
-Z-226B, OK-MPJ, No.255, AK Kladno, ČSSR, 1970-ih
-Z-226B, OK-MQL, No.283, AK Kralupy nad Vltavou, Češka R. 2010.
-Z-226MS, OM-MPX, No.264, AK Nove Zamky, Slovačka, 2021.
-Z-226MS, OM-IFE, No.741, AK Trenčin, Slovačka, 2021,
-Z-226MS, OK-KMR, No.19-08, privatno vl, Praha-Letnany, Češka R. 2020.
U ovom opisu sam pokušao da obuhvatim u kratkim crtama svu lepotu i bogatsvo koja se nalazi u ovoj inicijalnoj kutiji makete čuvenog Trenera Z-226 koji je samo najava svih onih čuvenih trenažnih i sportskih aviona koji nas tek očekuju. Takođe, ovo je i odlično pariranje ustaljenim „šarenim“ vojnim temama jednom civilnom temom koja je više nego interesantna i dobrodošla. Siguran sam da će i sklapanje proći u jednostavnom maniru kao što je bio i sam Z-226.
Zahvaljujem se eduardu na poslatoj maketi i sasvim sigurno velikom maketaraskom zadovoljstvu koje naprosto iskače iz ove kutije.