CAMEL & Co.

Camel & Co.
Sopwith F.1 Camel
EDUARD, 1/48, LIMITED EDITION, DUAL COMBO (#11151)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Sopvitov Kamel je bio odgovor na jačanje nemačke lovačke komponente na Zapadnom frontu tokom 1917. Obzirom da je Pap (Sopwith Pup) već krajem 1916. počeo da gubi korak u vazdušnim duelima, glavni Sopvitov konstruktor Herbert Smit (Herbert Smith) je izvukao keca iz rukava u vidu dalje unapređene konstrukcije koju su iz milošte nazvali Camel. Ovaj zahtevni za letenje ali veoma pokretni lovački aparat je vrlo brzo postao kost u grlu nemačkim vazduhoplovcima kojima je sve do 1918. zadavao velike probleme i muke proganjajući ih sa neba Zapadnog fronta. Od svojih prvih borbi pa sve dok i za njega nisu našli „penicilin“ u vidu Fokerove sedmice&društva, Camel je nanizao skor od preko 1250 oborenih krojceva i time postao najuspešniji saveznički lovački aparat u Velikom ratu.

Češki Eduard je nedavno izbacio sasvim novu maketu ovog rasnog lovca. To je uradio u svom stilu sa Dual Combo/Limited Edition kutijom u kojoj se nalaze delovi za dve kompletne makete sa uobičajenim dodacima. Da ne bude zabune, ovo je maketa urađena u sasvim novom alatu i već na prvi pogled se uočavaju razlike u odnosu na staru sasvim solidnu maketu Kamilice. Rasklop je klasičan pa i samo sastavljanje kreće (po sastavnici) od kabine preko sklapanja trupa, krila i stajnog trapa pa sve do razvlačenja zateznica između krila. Za te uvek „strašne“ zatezne žice postoji odličan dijagram sa vrlo precizno naznačenim mestima za postavljanje zateznica. Detalji na svim delovima su odlični i vrlo uverljivi i tu se najviše vidi napredak u tehnologiji izrade novih Eduardovih maketa u odnosu na one od pre deceniju dve. Naravno, uvek treba biti oprezan kada se opisuje sadržaj neke kutije nove makete obzirom da je do sada bilo slučajeva da lepota ramova i delova na njima nije baš uvek odgovarala lepoti sklapanja ali to je i deo ovog našeg hobija. Da ne bi bilo iznenađenja (onih velikih) obe makete su trenutno u rukama maketara specijalista za Veliki rat (Predrag Ivanović i Zoran Jakovljević-Profa) te će nam oni uskoro mnogo tačnije opisati njihovo iskustvo. U kutiji se pored delova nalaze i maske za farbanje od žutog kabuki papira, i odličan set fotoecovanih delova od kojih su neki već obojeni. Pored odličnih detalja na gotovo svim delovima posebno bih istakao da su u kutiji data i sva četiri motora koja su bila u upotrebi na Kemelima (Bentley, Clerget, Gnome i Le Rhone), različiti točkovi (sa odlično urađenom razvučenom oplatom), oplate motora i naoružanje. Ti delovi će se nalaziti i u narednim kutijama pa će maketar imati sasvim solidan izbor opreme za skoro sve F1 podvarijante. Prozirni delovi su odličnog kvaliteta i takođe pokrivaju mnoge tipove vetrobrana. Ono što nas uvek prilično zanima i privlači su oznake i šeme farbanja u nekoj kutiji. U ovoj kutiji su date šeme za deset različitih Kemela stim što su neke sasvim proizvoljne jer su urađene na osnovu čuvene serije avanturističkih priča pod zajedničkim naslovom BIGGLES čiji je autor bio pilot iz Velikog rata W. E. Johns. Ostale šeme koje nisu iz te poznate serije romana pokrivaju aparate iz RFC, RAF, RNAS i USAS. Dekali su iz nove Eduardove serije, vrlo „šareni“ i zanimljivi ali možda pomalo zahtevniji za rad. Ovako na tabaku izgledaju odlično, svi su precizno centrirani i odštampani. Kako se ponašaju kada se postave na za to određenu obojenu/lakiranu površinu reći će nam pomenuti maketari.
U svakom slučaju mislim da je ovo vrlo obećavajući set plastike iz kojeg može da se uradi odlična maketa ovog čuvenog lovca te se zahvaljujem Eduardu na poslatoj kutiji.
Dakujem Eduard!