Albatros D.V, EDURD, 1/48 (#8113)

Albatros D.V
EDUARD, ProfiPACK, 1/48 (#8113)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Prvi svetski rat je uveliko bio u svojoj drugoj polovini kada je nemački proizvođač aviona Albatros Flugzeugwerke dobio uputstvo tj zahtev da razvije i poboljša svoj lovac Albatros D.III. Pod rukovodstvom ambicioznog inženjera i projektanta Roberta Telena (Robert Thelen), fabrika Albatros je vrlo brzo na fabričkoj livadi/letelištu kraj Berlina prikazala redizajnirani D.III ovoga puta pod nazivom D.V. Ovaj novajlija je zadržao isti Mercedesov motor (tipa D.III) kao i svoj prethodnik ali je bio znantno preoblikovan u predelu trupa dobivši ovalni presek, spušteno gornje krilo, veći spiner elise i repne površine. Kao glavni nemački lovac slovio je sve do pojave Fokerovog D.VII koji je nadmašio sve do tada leteće „presretače i goniče“.
Albatros D.V je ušao u operativnu upotrebu aprila 1917. i vrlo brzo je postao hvaljen od strane letača jer su mogli da pariraju odličnim savezničkim lovcima. Za komandama ovog vrsnog lovca su sedeli mnogi poznati fajteri čiji su avioni u tom periodu nosili Cross pattée na krilima i trupu a zadržali su se u upotrebi i nakon završetka Prvog svetskog rata.


Na stotu godišnjicu „Velikog rata“, češki EDUARD je obradovao mnoge ljubitelje ove tematike reizdanjem svoje već dokazane makete ovog čuvenog lovca. Maketa Albatrosa D.V u ovom obliku se pojavila pre mnogo godina ali je još uvek u samom vrhu po tačnosti u ovoj razmeri. U ProfiPACK kutiji (#8113) nalazimo preko 70 delova u sivoj plastici odličnog kvaliteta koja još uvek odoleva godinama upotrebe alata, sastavnicu A5 formata sa vrlo jasnim uputstvom toka sklapanja, tri lista dekala , list sa fotoecovanim delovima i set maski.
Delovi su i dalje vrlo lepo izliveni, na polutkama trupa su urezane panelne linije koje nam daju odličan pregled rasporeda panela a sa unutrašnje strane je sasvim dobro predstavljen skelet trupa u kabinskom delu koji se nazire i nakon sklapanja polutki. Oba krila su napravljena „u komadu“ tj bez rasklopa i na sebi imaju veoma lepo predstavljena rebra i ostale detalje koji su bili prisutni i na pravom avionu. Unutrašnjost kabine je u to doba bila dosta spartanski opremljena ali je EDUARD uspeo prilično da je obogati sa pripadajućim fotoecovanim delovima u boji (set gurtni za pilota, desna instroploča sa „satovima“, kompas, poluge i prekidači...). U principu, najviše detalja se nalazi u kabini i oko nje pa su tu i dva mitraljeza (obloga cevi od ecovanog dela predstavlja izuzetan detalj), zatim Mercedesov motor tipa D.III koji je vrlo autentičan po obliku i predstavlja odličnu osnovu za nadogradnju. Svi delovi koji predstavljaju upornice, izduvnu granu i cevi i treba da su tanjeg preseka nisu predimenzionirani tako da svojim izgledom ne kvare opšti izgled makete kada se sastavi. U to sam se i sam uverio prilikom sklapanju iste ove makete u Revelovom pakovanju. Sa ovom maketom sam stigao do farbanja trupa (osnovno farbanje krila sam završio) i prilično sam zadovoljan sa svim što je EDUARD stavio u ovu kutiju.


Posebno zadovoljstvo su mi pričinile maske na žutom kabuki papiru pomoću kojih sam ofarbao repni deo Flašarovog Albatrosa. Maske se koriste da bi se lakše izrazila crvena linija-obrub oko repnih upravljačkih površina kao autentični znak Jaste 5. Na istom listu se nalaze i maske kojima se farbaju žuto zelene pruge na čuvenom Stropp-u iz Jaste 46 kao i crno bele pruge na Lorzerovom Albatrosu iz Jaste 26 (čiji je avion naslikan na naslovnoj strani poklopca kutije).


Osnovni set dekala sadrži oznake za pet mašina i to:
- Albatros D.V, 2299/17, pilot Oblt. Bruno Loerzer, Jasta 26, 1917.
-Albatros D.V, pilot Ltn. Georg von Hantelmann, Jasta 15, 1918.
-Albatros D.V, 2263/17, pilot Ltn. Otto Kissenberth, Jasta 23b, leto 1917.
-Albatros D.V, 2065/17, pilot Oblt. Richard Flashar, Jasta 5, Boistrancourt, Francuska i
-Albatros D.Va, 7161/17 „Stropp“, Jasta 46, 1918.
Dekali su odličnog kvalieteta (prilog - detalj gornjeg krila sa oznakom) i nije potrebna neka specijalna tortura kako bi se veoma lepo sjedinili sa površinom. Boje na dekalima su uverljive i svi su u registru. Font slova i brojeva je sasvim autentičan.
Druga dva lista dekala predstavljaju posebne dodatke. Na jednom listu su odštampane „lozenge“ dok su na drugom crvene i crne linije koje se postavljaju na samom kraju preko svega na krilima sa obe strane.
Ovo je prva maketa u mini seriji (od četiri) koju predstavljam kao izbor maketa aviona iz Prvog svetskog rata.

Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju tokom sklapanja je vidno kraći stajni trap koji mora da se doradi kako bi maketa imala dobar stav.
Maketa Albatrosa D.V predstavlja odličnu osnovu za maketarsko uživanje i u radu mogu da uživaju i početnici kao i vrsni maketari koji imaju aspiracija ka makeatrskim bravurama.
Zahvaljujem se EDUARD-u na ustupljenoj maketi i podržanoj ideji.

albatros5