H145M LUH KSK, Revell, 1/32

H-145M LUH KSK
Revell, 1/32 #04948
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

                                                         

„Serving all missions with one platform“ deviza je Erbasa na promo filmu za svoj helikopter H-145 koji po treći put kreće u osvajanje vrlo zahtevnog tržišta srednje klase (do 4t) helikoptera. Prvi put se to desilo još u prošlom veku kada su nemački MBB i japanski Kawasaki udružili snage i proizveli sada već legendarni BK-117. Drugi put, pod imenom EC-145, kada je evropski EUROCOPTER  redizajnirao stari dobri BK-117 i još više osvojio kako evropsko tako i svetsko tržište i pri tome zabeležio istorijski uspeh plasiranja licence američkoj vojsci za UH-72A Lakotu. Nakon ponovnih pretumbacija u korporativnom poslovanju, EUROCOPTER postaje AIRBUS HELICOPTERS a uveliko dokazani EC-145 dobija novu oznaku H-145 (EC-145T2) kao i znatna poboljšanja u konstrukciji i opremi (unapređeni motori, fenestron, sisteme komunikacije i navigacije poslednje generacije...). U svim segmentima civilnog sektora (putnički transport, traganje i spasavanje, WIP servis, ambulantne verzije, kontrola saobraćaja...) ovaj helikopter se zaista odlično snašao i njegovi korisnici su više nego zadovoljni. Vojna verzija H-145M je takođe krenula velikim koracima u operativni život čak i tamo gde se tradicionalno koristio ruski hardver pa smo i mi naručili devet helikoptera iz familije H-145. Do sada se zna da od tih 9 VS dobija pet dok MUP radosno iščekuje četiri od kojih je jedan u tkzv. TACTICAL šemi dok će tri biti u standardnoj srebrno/plavoj policijskoj šemi farbanja (identično kao i nemački policijski H-145). O opremi koja će biti prisutna na srpskim H-145M će biti više reči u delu o samoj maketi.


A kada smo kod makete... nemački Revell je 2005. izbacio set plastike za EC-145 a koji je i sada osnova za maketu H-145M u razmeri 1/32. U novom Revelovom pakovanju iz 2017. sa naslovom H145M LUH KSK (#04948) se nalazi 267 delova  na 13 ramova svetlosive plastike i tri rama sa prozirnim delovima. Prvi utisak je da su delovi odlično izliveni bez deformacija sa minimalnim ostacima livenja na nekoliko mesta a što smatram zanemarljivim. Takođe, samo sklapanje (na suvo) glavnih delova trupa i fenestrona sa nosećom gredom daje veliku dozu pozitivnih osećanja da će se na kraju dobiti odlična maketa još boljeg helikoptera zavidnih gabarita obzirom da je u pitanju razmera 1/32. Pregledajući ramove sa delovima primetio sam da su u sastavnici mnogi od njih zasenčeni tj. nisu predviđeni za upotrebu prilikom sklapanja H-145M. U pitanju su delovi za prethodne modele ovog helikoptera i to za EC-145 i UH-72A Lakotu. Dakle, ako neko bude hteo da uradi ove modele, moći će to da učini bez većih problema. Glavna vizuelna razlika između navedenih modela i H-145M je u repnom delu i nosećoj gredi. Kod H-145M noseća greda se po gabaritima i preseku razlikuje od tog dela kod svoje starije braće kao i po fenestronu kojeg nema na EC-145 i UH-72A. Sam početak sklapanja je standardan i kreće od priprema poda kabine stim što je Revell ponudio dve opcije između kojih maketar treba da se odluči pre samog početka. Prva opcija je sklapanje verzije tkzv. „Surveillance“ a druga je „Troop transport“. Razlika između njih je u razmeštaju sedišta i opreme u transportnom delu kabine kao i u opremi koja se postavlja na spoljnjim tačkama helikoptera. Za „Surveillance“ verziju su predviđena četiri sedišta u trensportnom delu kabine sa balističkom zaštitom, Gudričova dizalica (Goodrich Rescue Hoist 44301)za izvlačenje/spuštanje i FLIR-ov EOS (Electro Optical System) dok je za „Troop transport“ verziju predviđeno devet sedišta u transportnom delu kabine i po jedna konzola za brzo spuštanje „fast rope“ ( sa obe strane trupa iznad glavnih vrata transportne kabine). Nakon sklapanja izabrane opcije, kabina se zatvara sa bočnim unutrašnjim zidovima kabine (na kojima su i prozori) i plafonom pa zatim sve to zajedno ide u dve trupne polutke koje čine glavno telo helikoptera. Na gornji deo trupa dolazi oplata za dva motora Turbomeca Arriel 2E na koji sa zadnje strane ide noseća greda sa fenestronom te dobijamo maketu dužine 36.3 cm. Maketa je, pored već nabrojanih, opremljena i sa ostalim delovima koji idu uz nemačke H-145M a to su pripadajuće štapne i „T“ antene, WSPS (Wire Strike Protection System), senzori/davači za IC i radarsko ozračivanje...

Rotorski deo se sastoji od rotorske glave sa četiri kraka na kojima su delovi koji predstavljaju glavne segmente ovog sklopa i u poređenju sa dostupnim fotografijama i ovde dobijamo vrlo ubedljiv izgled. Naravno, u ovom delu je moguća nadogradnja koja će biti prava poslastica za istraživače i ljubitelje kompleksnih delova.
U kutiji se nalazi set oznaka za dve mašine iz iste eskadrile Luftwaffe-a i to:
H-145M, 76+06 iz HSG64, Laupheim, Nemačka 2017 (Surveillance version) i
H-145M, 76+04 iz HSG64, Laupheim, Nemačka 2017 ( Troop transport version).

Set oznaka je odlično odštampan sa vrlo uverljivim bojama i odličnim registrom bez odstupanja.
Boje su date u Revell-ovom registru te se neke od njih lako prevode u RAL sistem. Oba helikoptera su obojena obuhvatno u RAL7012 (Revell 77).
Maketa je iz novijeg Revell-ovog pakovanja pa se u kutiji nalazi i „nova“ sastavnica koja je vrlo jasna po pitanju ponuđenih opcija i načina tj. toka sklapanja.

Srpski H-145M

Za sada znamo da će vojni H-145M imati VeBr od 14501 do 14505 te da će biti obojeni u tkzv. TACTICAL šemu bojenja. U pitanju su tri boje koje su po RAL standardu i to:
Zelena RAL 6013 Reed green
Braon RAL 8028 Terra brown i
Crna RAL 9011 Graphite black
Tri policijska će biti identično obojeni kao i nemački policijski a boje su:
Srebrna Iridium Silver DB-775 u High Gloss završnici i
Plava Winning Blue met MAZ-27B isto u High Gloss završnici i
Siva (oko prozora) Graphitgray met BMW-087 takođe u High Gloss završnici.
Jedan policijski koji će biti u funkciji traganja i spasavanja registracije YU-ICE je u maskirnoj šemi identičnoj kao i vojni stim da se razlikuju nijanse boja (u pitanju su, verovatno  RAL 6014 Yellow olive, RAL 7021 Black grey i RAL 8014 Sepia brown) koje su takođe u mat završnici.
Druga poznata registracija policijskog H-145M je YU-MED i služiće za hitnu medicinsku evakuaciju.
Treba napomenuti da će svi policijski H-145M imati meteo radar (izbočina na nosu) dok je taj radar za sada primećen na vojnom 14502 dok ga 14501 nema.
Od opreme koja je vidljiva na spoljnjim tačkama, direktno iz kutije za naše vojne i policijske H-145M mogu da se koriste: Gudričova dizalica (Rescue Hoist tipa 44301), konzole za brzo spuštanje „fast rope“, WSPS (Wire Strike Protection System) tj. sečice za kidanje žica u slučaju naletanja prilikom niskog leta koje se nalaze iznad i ispod vetrobranskog stakla. EOS kamera koja se nalazi u kompletu ne odgovara kameri koja je instalirana na vojnom 14501 jer su naši opremljeni sa FLIR-ovim sistemom Star SAFIRE 380HDc. Revell je 2018. izbacio i kutiju sa policijskom verzijom u kojoj se od opreme nalazi i reflektor firme Trakka Systems tipa TrakkaBeam A800 searchlight koji je viđen na objavljenim fotografijama prvog vojnog 14501. Naravno, zbog tog dela ne treba kupovati celu kutiju (osim ako ne postoji namera da se uradi i policijski u civilnom farbanju) ali zato postoji mogućnost kupovine rama na kojem se nalazi taj deo i to direktno od Revell-a. Dovoljno je poslati mejl Revell-ovoj službi Costumer Service i posle sve ide veoma lako. Upravo to je uradio gospodin Igor Dujmušić i za svega nekoliko dana na njegovu adresu su stigli naručeni delovi. Ovom prilikom želim da mu se zahvalim na njegovim odličnim zapažanjima i konsultacijama koje smo imali tokom pripreme ovog priloga.
Ovo je tek kratak prikaz, na prvi pogled, odlične Revell-ove makete helikoptera H-145M. Kako budu pristizali tako će se verovatno skupljati još više informacija koje će biti zanimljive maketarima. Sigurno će se u bliskoj budućnosti na „aftermarket“ tržištu naći i dodatni delovi kao i dekali za naše stočetrdesetpetice pa će time uz ovu sjajnu maketu biti sve kompletirano za jednu veoma lepo maketarsko iskustvo.
Zahvaljujem se Revell-u na ustupljenoj maketi.
Danke schön, Revell.