Spitfire Mk.VIII

Spitfire Mk.VIII
Eduard, 1/72, WEEKEND edition (#7462)
Maketa i fotografije: Zoran Jakovljević Profa


Pošto sam već opisao sadržaj kutije, maketu i kratak istorijat aviona, krećem sa sastavljanjem… Prvo sam krenuo da radim na krilu – par delova unutrašnjosti kutija stajnog trapa, donja formacijska svetla, i krilo je moglo da bude sastavljeno (fotografija 2).
Unutrašnjost kabine sam obojio u Humbrol 78 i aluminijum, a potom detalje Vallejo ModelColor bojama. Dekal instrument-table je uz malu pomoć Gunze hemije sasvim lepo legao preko svih neravnina na plastici – možda bi izgledalo bolje sa upotrebom eceraja, ali ni ovako nije loše (foto 5).
Svi delovi se uklapaju “u nulu”, i vrlo brzo se dolazi do sklapanja polutki trupa. Za razliku od Italerija, Eduard daje ploču koja se postavlja između polutki, služi kao distanter i ne dozvoljava da se prednji deo trupa savija na unutra. Jedina zamerka ide na gornji poklopac motora, koji je dat iz dva dela i zbog svog oblika zahteva pažljivo uklapanje, gitovanje i šmirglanje kako bi se uklonila linija spoja. Sa svom tehnologijom i komplikovanim livenjem, mogli su ovo da daju kao jedan deo. (fotografija 8).
Konstrukcija teče pravolinijski, delovi se dodaju bez problema, i vrlo brzo se dolazi do sastavljenog zmaja. E, ovo liči na Spita ?? Gitovanje je bilo potrebno samo na pomenutom poklopcu motora, svi ostali spojevi se rešavaju samo blagim šmirglanjem (foto 11).
Vreme je za izbor šeme... iako sam u početku hteo da radim varijantu Amerikanca iz Severne Afrike, prilikom istraživanja sam naleteo na fotografije ofucanih, oguljenih i prefarbavanih Australijanaca. Izbor je bio lak – još jedan štrokav i musav, avion A58-606, vođe 457. eskadrile RAAF Brusa Votsona, fotografisan na preletu sa Bornea za Australiju avgusta 1945.
Australijanci su neke delove kamuflaže prefarbavali svojim bojama, pa je tako za bojenje ovoga aviona potrebno 5 različitih boja... (foto 12).
Pre bojenja sam zamaskirao donja signalna svetla lepkom za drvo (radi isto što i maskol ili bilo koja specijalizovana tečnost maskiranje, a skida se štapićem za uši navlaženim vodom). Standardno sa bojenjem krećem od donjih površina, sa 4 sloja Humbrol 165, gornje površine bojim sa dve sive (Hu 106 i 156), a potom pravim maske i bojim dve zelene (Hu 116 i 30). Bojenje završavam svetlo zelenom trakom na zadnjem delu trupa, koristeći Vallejo ModelColor 109 (foto 19, 23, 25, 26, 37, 42, 46).
Dok sam čekao da se osuše slojevi boja kamuflaže, posvetio sam se drugim detaljima –stajnom trapu, izduvima, propeleru, staklu kabine….
Posle par dana sam prelakirao maketu Gunze sjajnim lakom u spreju i postavio glavne i servisne oznake. Toga ima ihaha... Sve oznake sam prešao Gunze Mr. Mark Setterom i ostavio da odstoji do sutradan.  Za naglašavanje linija panela sam standardno koristio Plastmaster-ovu mešavinu, a potom prelakirao maketu Gunze mat-lakom (fotografije 49, 51)
Skidam masku sa staklića, i kreće završnica – bojenje napadne ivice krila koja je na pravom avionu bila bela, pa prebojena zeleno, pa se zelena ofucala, crvene platnene maske preko otvora cevi mitraljeza, izduvne cevi, stajni trap, pitoova cev, staklo kabine, antena…
Na kraju sam različitim olovkama, uljanom crnom bojom i suvim pigmentima ofucao ovaj prilično korišćen avion, te zaprljao izduve i točkove (foto 56, 59, 60, 63).
Da zaključim - maketa se uklapa se bez ikakvih problema, oznake su detaljne i tačne, i možda je ne bih preporučio samo apsolutnim početnicima u ovom hobiju. Ko voli zaprljane i raubovane makete ima poseban izazov.
Zahvaljujem se redakciji magazina Maketar+ na ustupljenom primerku.
Korišćene boje:
Unutrašnjost: Humbrol 78
Kamuflaža: odole Humbrol 165, odgore 106, 156, 116 i 30.
Metalne površine: Agama metalik paste
Detalji: Vallejo ModelColor boje
Dodatno:
suvi pigmenti iz prodavnice umetničkog materijala
AK olovke za ostarivanje
Reference:
Aero Detail n°27 - Vickers-Supermarine Spitfire Mk VI-XVI
Eduard - Aussie Eight. The Spitfire Mk VIII in Australian Service
Kookaburra - Modellers' Reference Series 3 n°06 - Spitfire Markings of the RAAF Part 2
Osprey - Aircraft of the Aces n°087 - Spitfire Aces of Burma and the Pacific
SAM - Modellers Datafile n°03 - Spitfire Part 1. Merlin Powered
Specialty Press - WarbirdTech n°35 - Merlin-Powered Spitfires
Aeroplane Monthly Vol.42 n°2, February 2014
+ fotografije sa interneta