Avia S-199 ERLA

Avia S-199 ERLA
Eduard, 1/72, ProfiPACK (#70152)
Maketa i fotografije: Zoran Jakovljević Profa


Pošto sam već opisao sadržaj kutije i kratak istorijat aviona, ne preostaje mi ništa drugo nego da se, u kratkom roku, ponovo posvetim izradi… daklem, postupak rada, malo spominjanja konstrukcije i pehovi koji vam se mogu desiti.
Po uputstvu, praktično na početku morate da se odlučite za jednu od dve varijante ovog aviona koje su bile isporučene izraelskom vazduhoplovstvu.
Opet sam se, naravno, latio najofucanije šeme, aviona sa oznakom D-108 iz 101. eskadrile Heyl Ha'Avir (izraelske vazdušne snage), koji je bio iz prve grupe dostavljenih „mula”, septembra 1948. stacionirane u bivšoj RAF bazi Qastina, danas poznatoj kao Hatzor.
Pomenuta razlika je u kutijama stajnog trapa. Dat je šablon po kom treba dodatno iseći otvor kutije, a inženjersku “majstoriju” konstrukcije zidova kutije sam već spomenuo prilikom opisa. Mogu reći da mi uklapanje trakice eceraja umesto plastike nije preterano prijalo. Nije bilo strašno, ali je iziskivalo strpljenja.
Dalje pratim uputstvo, sastavljam i četkicom bojim delove i detalje u kabini.
Potom sastavljam polutke trupa, kao i obično lomim i u nepovrat gubim sitni repni nosač sajle antene, gitujem panele koji su navedeni u uputstvu i spojeve sa gornje i donje strane nosa, te odmah sastavljam trup i krila. Kao i prošli put, treba obratiti pažnju na to da levo krilo treba blago poviti nadole kako bi se trup uklopio, i sve odlično pasuje.
Što se tiče kontrolnih površina, ponoviću se – sve su, date odvojeno i pripremljene za otklonjeni položaj. Vratanca hladnjaka je takođe moguće postaviti u željeni položaj.
Na vreme sam se pobrinuo za odgovarajuću nijansu boje – svi se slažu da Aviama najviše odgovara boja RAL 6013, koju je moguće naći samo kod Revella, sa oznakom SM362. Odrekao sam se na momenat mog ljubljenog Humbrola, nadajući se da neću imati uobičajenih problema sa Revellom. Sve je bilo više-manje u redu - maketa je obojena četkicom u četiri sloja, a potom sam, na osnovu uputstva i raspoloživih fotografija pravog aviona, rasporedio fleke koje bi trebale da su bile obojene „drugačijom zelenom” (u mom slučaju Humbrol 86).
Uporedo sa glavnim bojenjem, dok sam čekao da se pomenuti slojevi osuše, posvetio sam se drugim detaljima – kormilu pravca, stajnom trapu, izduvima, propeleru….
Posle par dana sam prelakirao maketu Gunze sjajnim lakom u spreju i postavio glavne i servisne oznake. Opet napominjem - treba obratiti pažnju na vrlo tanak noseći film servisnih oznaka i oznake se vrlo lako uvijaju – morao sam da prinesem papir do mesta postavljanja i potom dobro nakvašenom četkicom prevučem oznaku na mesto.
Crvena boja na oznaci za rep je poluprozirna, što se vidi na tamnije obojenom repnom delu, te sam to dodatno prebojio Vallejo mat crvenom.
Sve oznake sam prešao Gunze Mr. Mark Setterom i ostavio da odstoji do sutradan.  Ni sada nisam skidao noseći film, što je inače tendencija sa novim Eduardovim oznakama, ali se on uopšte ne vidi posle završnog lakiranja. Za naglašavanje linija panela sam iskoristio Plastmaster-ovu mešavinu, a potom prelakirao maketu Gunze mat-lakom.
Preostali su detalji, koji zbog pažljivog i knap uklapanja zahtevaju nešto više vremena – izduvne cevi, stajni trap, navigaciona svetla, DF i Morane antena… cevi potkrilnih topova sam radi uverljivosti zamenio medicinskim iglama, i za divno čudo nisam polomio pitoovu cev.
Na kraju sam različitim olovkama, uljanom crnom bojom i suvim pigmentima ofucao ovaj prilično korišćen avion, te zaprljao izduve i točkove.
Maketa je opet bila zadovoljstvo za rad, ako izuzmemo nerviranje oko kutija stajnog trapa, odlično je osmišljena i izlivena, uklapa se bez ikakvih problema, oznake su detaljne i tačne, i mislim da i ne posebno vešt maketar može da postigne vrlo uspešan krajnji rezultat.
Sada je, posle nekoliko zaredom sastavljenih aviona iz perioda Drugog svetskog rata, vreme za nešto sa više krila.
Zahvaljujem se redakciji magazina Maketar+ na ustupljenom primerku.
Korišćene boje:
Revell SM362, Humbrol 86
Metalne površine: Agama metalik paste
Detalji: Vallejo ModelColor boje
Dodatno:
suvi pigmenti iz prodavnice umetničkog materijala
AK olovke za ostarivanje
sajla antene od elastomera, obojena srebrnim pigmentom
Reference:
Wings and Wheels Publications - Special Museum Line n°07 - Avia S-199 and CS-199
Air Magazine n°43 - Avia S-199
+ fotografije sa interneta