Shropshire Scale Modell Show 2016

Shropshire Scale Modell Show 2016, Cosford, UK
Tekst i fotografije: Nikola Rađenović

San svakog mladog maketara je da vidi uživo sve ono što je dosad video isključivo u razmeri. Videti legende svetske istorije uživo je nešto neprocenljivo za svakog entuzijastu, a zamislite još da gledate te penzionisane legende i to na maketarskoj izložbi! Osećaj koji se tada dobija je neverovatan. Sve to treba definitivno doživeti, kad tad, a najbolje u Engleskoj i to u jednom od najlepših, krajolikijih delova centralne Velike Britanije, u predivnom Šopširu (eng. Shopshire). Upravo u najvećem gradu šopširskog okruga, Telfordu, svake godine u novembru, događa se jedno od najvećih internacionalnih izložbi na svetu – Scale Models World. Ali jedna manje poznata izložba, dešava se već četiri meseca kasnije. Shopshire Scale Model Show se održava svake godine početkom aprila u muzeju RAF-a u Kosfordu (eng. Cosford), odmah pored aktivne vazduhoplovne baze.

Karakter ovog događaja je takav, da je akcenat stavljen isključivo na izložbu. Izlagači su upravo razni klubovi širom Engleske i njihove podgrupe poznatije kao SIG-ovi (Special Interests Group). Šetanjem kroz četiri ogromna hangara, upoznajete se sa istorijom maestralne britanske avijacije, kroz različite oblike i sfere, pa čak i sa nekim letelicama koje nisu bile u okviru britanskog vazduhoplovstva, već su donete da ukrašavaju ovaj muzej svojim ličnim pečatom. Svaki od ta četiri hangara ima svoju priču, svaki je tematski određen sa avionima pažljivo raspoređenim po ogromnim prostorijama. Samim tim, organizatori ove izložbe raspoređivali su svoje goste – izlagače u zavisnosti od tematike koje izlažu. Na samoj izložbi je bilo nekoliko hiljada maketa, pravih remek dela u raznim razmerama, kamuflažama i položajima. Ubedljivo najviše bilo je aviona, ali neretko su se viđali brodovi i oklopna vozila.

Izložba je počela ujutru u osam časova, parking je bio skoro prazan. Hangari su bili pusti. Posle nepunih pola sata, ogromna kolona vozila se mogla videti kako dolazi i tada je sve počelo. U roku od sat vremena, svi izlagači su postavili svoje makete i prvi posetioci su se mogli videti. Svoje stolove od izlagača imali su lokalni maketarski klubovi, među zapaženijima bili su Ludlow and District modellers, Leicester Modellers, Wolverhampton Model Club, East Midlands Model Club, Coventry and Warwick, Cotswold Scale Model Club i mnogi drugi, kao i razni IPMS-ovi poput IPMS North Somerset sa svojom vrlo efektnom piratskom temom, IPMS Leicestershire, IPMS Avon, IPMS Birmingham, IPMS Bolton, IPMS Manchester i još mnogi lokalni britanski klubovi. Vrlo interesantno je to što se za izložbu u početku mislilo da će biti lokalnog nivoa, da će izlagači biti isključivo iz Velike Britanije, ali karakter internacionalne izložbe upotpunili su neočekivano i izlagači iz raznih IPMS-ova, Nemačke, Poljske, Belgije, pa čak i predstavnici IPMS Srbije sa svojim štandom. Odjednom, hangari su postali „košnica“ ljudi, sve je bilo iznenađujuće prepuno. Iako je fokus stavljen na izložbu, održalo se i malo takmičenje koje je vrlo brzo zablistalo fantastičnim maketama. Tokom cele izložbe, čuo se uglavnom engleski jezik, ali što je ceo događaj više proticao, primećeni su i razni drugi što je značilo da je ova, do skoro mala izložba, čula svoj glas širom Evrope, od Švedske, Norveške, Danske, Litvanije, preko Poljske, Rusije, Ukrajine, Francuske, Italije, Mađarske, pa sve do Slovenije, Hrvatske, pa čak i Grčke.

Kao što je već rečeno, svaki hangar je imao svoju temu. Hangar broj jedan je posvećen transportnim i trenažnim avionima, stoga su se u njemu mogle videti makete raznih transportera i trenažnih aviona, kao i aviona iz raznih akrobatskih grupa. Vrlo je zanimljivo bilo videti SIG posvećen baš akro grupama koji je postavljen tik uz avion Folland Gnat britanske akro grupe Crvene Strele (Red Arrows). Isto tako, u ovom hangaru su bili raspoređeni F-16 SIG, gde ste mogli saznati apsolutno sve što vas je zanimalo o tom avionu, kao i SIG posvećen ljubiteljima Francuskog ratnog vazduhoplovstva i Mirage avionima. Ovaj hangar je gostovao i vrlo interesantnu postavku vozila pod nazivom Motor museum in miniature, gde je postavljena maketa muzeja u kom se nalaze različita vozila, od oldtajmera do formule. Takođe, u ovom hangaru se nalazi Erfiksova maketa Spitfajera u razmeri 1:1 koju je izradio poznati voditelj Džejms Mej zajedno sa učenicima lokalne osnovne škole ispred koje se nalazio štand IPMS UK gde ste se mogli učlaniti u veliku IPMS porodicu maketara kao i kupiti neke od njihovih suvernira. Kontradiktorno, nedaleko od ove masivne makete, mogli ste videti i 1/144 SIG, sa maketama isključivo u ovoj maloj razmeri. U ovom hangaru su se nalazili još i grupe posvećene dioramama i Sci-Fi modelima.

Sledeći hangar je bio određen najviše izlagačima koji su prikazivali svoje makete iz perioda Hladnog Rata, stoga ovaj hangar nosi naziv „Cold War“. Ovaj hangar svojom arhitekturom i položajem aviona iznutra je većini bio najinteresantniji. Na ulazu se nalazi fantastična prodavnica suvernira u kojoj ste mogli kupiti sve od šolja, privezaka, olovaka, lenjira do majici, kožnih jakni i replika novina i pisama iz Drugog svetskog rata. Šetajući dalje kroz ovaj hangar, prolazite pored oklopnih vozila, koja se nalaze jedino u ovom hangaru, kao što su BMP-1, Leopard 1, kao i izložba britanskih automobila Mini i ambulantnih kola. U ovom hangaru možete videti MiG SIG, odmah pored pravih MiG-15 i MiG-21, Canberra SIG ispod originalne Canberra-e, SIG-ove posvećene klasičnim američkim mlaznjacima pored F-111 kao i mlaznjacima Velike Britanije i Tornado SIG-om odmah do Victor-a, DC3/C47 SIG pored Dakote, F-4 Phantom SIG pored prednjeg dela Fantoma, RC Tank SIG pored Centurion-a, kao i Emergency SIG pored helikoptera obalske straže Velike Britanije. U ovom hangaru bio je smešten i štand kadeta vazduhoplovne škole iz Kosforda.

U hangaru broj dva, nalazi se postavka prototipova iz engleske avio industrije, tako da ste mogli videti i prvu verziju Eurofajter Tajfuna, Harijera, kao i neke vrlo zanimljive špijunske avione. U ovom hangaru je bilo dosta prodavaca različitih stvari, najviše prodavaca dekala, eceraja, rezina, kao i prodavaca delova za diorame i nekih starih „retro“ maketa“. Na kraju ovog hangara, nalazi se i deo gde ste mogli da se u praksi upoznate sa različitim materijalima koji se koriste u industriji pravljenja aviona, zatim sa oblasti aeronautike, pošto postoje različiti simulatori koji vas uče aerodinamici krila, načinu funkcionisanja helikoptera, uticaju gravitacije i mnogim drugim stvarima vezanim za let raznih vazduhoplova. Tu se nalazi i avio simulator britanske akro grupe Red Arrows kao i 4D bioskop. U ovom hangaru je bilo najmanje izlagača, a među njihovim izlaganjima, najviše su bile zastupljene makete železnice, seoskih mašina, kao i vrlo upečatljiv Airfix SIG.

Direktno iz hangara broj dva, ulazite u hangar broj tri sa letelicama koje su preživele rat i došle tu u zasluženu penziju. Ovaj hangar je najzanimljiviji za posetioce, pošto većina maketara se bavi Drugim svetskim ratom, a ovde ste mogli da vidite upravo makete iz Drugog svetskog rata do istih aviona. U trećem hangaru, nalazilo se nekoliko maketarskih klubova i lokalnih britanskih IPMS-ova, kao i možda najzanimljiviji SIG-ovi. Harrier SIG se nalazi odmah pored pravog Harrier-a, i to poslednje verzije koja je do skoro učestvovala u aktivnoj službi, Luftwaffe SIG je direktno pored Fw 190 A-8 i preko puta Me 410 A-1/U2, dok je SIG posvećen japanskim avionima odmah pored jedinog Ki-100 na svetu. Ništa manje ne zanimljiv je Pucara SIG, posvećen argentinskom avionu iz Foklandskog rata koji je odmah do jedne zarobljene Pukare.

Sve u svemu, sama izložba je vrlo zanimljiva, upravo zbog svoje lokacije. Bez obzira što je za neke izuzetno daleko i egzotično otići na sever Engleske samo zbog maketarske izložbe, iako sam taj deo nudi visok broj kulturnih i istorijskih mesta, kao i predivan predeo i okolinu koju možete jedino u bajkama videti, ovo je stvarno jedinstvena prilika da vidite jedan jedinstven događaj. Konkretno, nemoguće je videti kompletnu postavku muzeja u jednom danu, a kamoli videti celu izložbu zajedno sa tim. Najzanimljivija stvar kod cele ove izložbe je to što možete videti fantastične originalne eksponate i njihove replike rame uz rame, možete upoznati i najveće stučnjake u različitim sferama maketarstva, naučiti mnogo od njih i steći fenomenalne prijatelje i kontakte za ceo život, a sa druge strane podeliti i vaše znanje sa njima. Svi izlagači su vrlo ljubazni i kadri posavetovati vas kako najbolje da uradite vašu maketu. Berza maketa je velelepna, sadrži ogroman izbor najrazličitijih maketa, od noviteta, do onih arhetipskih modela sa početka razvijanja našeg hobija i sve to po povoljnim cenama uz mogućnost dobijanja fantastičnih popusta, pa čak i trampljenja. Organizacija izložbe i samog takmičenja je na najvišem nivou. Učestvovalo je stotinak maketa, suđenih od strane najvećih stručnjaka koje su bile nagrađivane izuzetno vrednim nagradama. Na samom takmičenju postoji i tombola, na kojoj možete okušati svoju sreću u nadi da ćete dobiti jednu iz mnoštva najrazličitijih nagrada. Tokom takmičenja, možete videti i maskirane ljude u vaše omiljene likove iz Ratova Zvezda, tako da se nemojte iznenaditi ako pored vas prođe neki Stormtrooper, Yoda, Luke Skywalker ili, čak, Darth Vader. Neretko dolazi i do preleta pojedinih aviona iznad samog muzeja.

Nekoliko hiljada maketa, nekoliko desetina izlagača, još toliko prodavaca i petnaest hiljada ljudi širom Evrope, govore upravo o kvalitetu ovog događaja. Stoga, već sada planirajte da obeležite narednu godinu jednim nezaboravnim putovanjem.