SMW 2015, Telford, UK

Scale Model World 2015, Telford, UK
Prilog pripremio: Miroslav D. Šljivić

 

Novembar mesec u britanskoj pokrajini Šropšir (Shropshire) u gradu Telfordu predstavlja za sve maketare asocijaciju na jedno ogromno i veoma lepo druženje kada se u taj grad slivaju maketari iz celog sveta. ScaleModelWorld je najveća svetska maketarska manifestacija koju organizuje IPMS UK uz svesrdnu pomoć i logistiku IPMS Telford (Shropshire Modellers). Otići tamo nije jednostavno pre svega zbog prilično zahtevnih (i ponižavajućih, srednjevekovnih) uslova za dobijanje britanske vize a zatim i zbog osmišljavanja i sprovođenja kompletne logistike puta. Ogromnu pomoć u savladavanju svih prepreka imamo od Zorana Radoša (inače član IPMS Telford) i njegove porodice kao i kompletnog IPMS UK rukovodstva u pripremi potrebne dokumentacije za spomenute vize. Dakle, naši domaćini su izuzetno prijatni i pristojni ljudi koji pružaju svoj maksimum u svakom smislu. Pre nego što se ode na ovakvu smotru potrebno je osmisliti postavku-izložbu sa kojom ćemo nastupiti. MAKETAR PLUS je do sada nastupao na Overseas delu u kojem se nalaze štandovi svih stranih IPMS udruženja. Ove godine u tom delu je nastupilo 28 različitih udruženja. Naša postavka je bila zasnovana, kao i svake godine do sada, na izložbi maketa aviona koji su leteli sa našim oznakama od 1912. do današnjih dana. Uz odabrane makete iz kolekcije Zorana Radoša i nekoliko maketara iz Telforda, koristeći kao podlogu postere A3 formata na kojima su bili profili u boji istih aviona (profili su iz kolekcije postera koje je štampala MC ODBRANA), napravili smo postavku.

Na Overseas delu su bili i maketari iz Belgije, Nemačke, Italije, Poljske, Češke, Portugala, Izraela, Slovačke, Francuske, Švedske, Danske, Švajcarske, Finske…

Cela atmosfera koja prati SMW je izuzetno pozitivna i ona traje svo vreme dešavanja. Non stop se na raznim štandovima maketarskih klubova, proizvođača i izdavača odigravaju unapred dogovorene promocije, izložbe ili maketarske radionice.

SMW je prilika proizvođačima da najave nove projekte koji su u pripremi kao i da osete maketarski puls u vezi sa nekim budućim najavama ili trenutnim kretanjima po pitanju interesovanja. Ove godine na SMW-u su u punoj ekspanziji bile „ruske teme“. Nekoliko britanskih SIG-ova obrađuje pojedine ruske-sovjetske teme (MiG, Suhoj, Podmornice, Oklop, Železnica, Mornarica, Figure) a na stolovima mnogih klubova su takođe bile prisutne makete sa ruskim oznakama. Isto se dešava i kod proizvođača maketa i izdavača koji se bave specijalizovanim temama avijacije, pomorstva…

Takmičarski deo je u ekspanziji nekoliko godina u nazad. Kao što su organizatori primetili, veći priliv takmičara iz Češke i Poljske je učinio i taj deo SMW-a mnogo zanimljivijim zbog novodonetog takmičarskog duha i vrhunski urađenih radova. Neki strani maketari (koji obilaze gotovo sve veće maketarske priredbe i takmičenja) su SMW proglasili za „maketarski Wimbledon“.

Jedna od izuzetno lepih tradicija na SMW-u je okupljanje maketara na Overseas delu subotom i nedeljom od 12 do 15h kada se spajaju unapred pripremljeni stolovi i kada sva strana udruženja postavljaju svoja nacionalna jela i pića. Tada možete, uz prijatan razgovor, da probate mnoge „hladne“ specijalitete od Finske preko Portugala i Francuske sve do naše srpske kuhinje. Ove godine je naša ekipa poslužila tradicionalni „srpski zalogaj“ (na čačkalicu se nanižu: parče lepinje premazane kajmakom, šunka ili pršut/suvi vrat, suva šljiva i domaći sir kačkavalj) uz Šljivovicu (koja je opšte poznata od Japana do Argentine).

Naša želja je da se već naredne godine na SMW pojavimo u mnogo većem broju a preporuka bi bila da se barem jednom poseti ova izuzetno dobro organizovana i odlično posećena maketarska manifestacija koja, ne bez razloga, nosi epitet najveće i najkvalitetnije na celoj našoj kugli.

Sa nekoliko pripremljenih galerija fotografija, pokušaćemo da predstavimo delić atmosfere kao i radove maketara…

 

Klubovi, izdavači, proizvođači…

Druženje

Radovi maketara koji čine Izvršni odbor IPMS UK i SMW2015…

Izložbe udruženja i klubova…
IPMS North Somerset je proglašen za najbolji izložbeni klupski štand

Takmičarski radovi!
U takmičarskom delu je bilo 1238 radova u 98 kategorija. Ovde su prikazani neki od tih radova koji su svrstani u sledeće grupe…

 

Vazduhoplovi (vojni)

Vazduhoplovi (civilni)

Figure

Oklop

Plovila

Vozila