Banjaluka 2018

6. izložba maketa u Banjaluci
Tekst i fotografije: Bojan Kos, MK Kastel Banjaluka


6. izložba maketa, minijatura i diorama u organizaciji Maketarskog kluba Kastel održana je u Banjaluci 17. i 18. februara 2018. godine. Izložba je, već tradicionalno, održana u prostoru Muzičkog paviljona Staklenac u Parku Petar Kočić u samom centru grada.
Banjalučka publika bila je u prilici da uživa u više od 200 vrhunskih maketarskih radova različite tematike. Najbrojnije su bile makete vojnih vazduhoplova i vojnih vozila, ali su bile obuhvaćene i ostale kategorije (civilna avijacija, civilna vozila, plovila, SF, figure, vinjete, diorame…), a veličinom su svakako dominirale drvene makete brodova - radovi gostujućih izlagača. Na maloj maketarskoj radionici posjetioci su imali priliku da se upoznaju s maketarskim tehnikama i da uživo posmatraju jedan dio procesa izrade makete. Sama izložba je bila zaista odlično medijski popraćena, tako da je broj posjetilaca bio ogroman.
I ove godine izložbu su svojim radovima i prisustvom uveličali gosti iz regiona, maketari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Federacije BiH. U posebnom dijelu postavke bile su izložene makete članova gostujućih klubova: MK Oluj iz Beograda, MK Novi Sad – IPMS Novi Sad i Udruženja Svet v malem iz Kranja, kao i makete gostiju iz Vukovara i Viteza. Novitet i zanimljivost na izložbi su svakako bile drvene makete vrbaskih čamaca – dajaka, koji predstavljaju svojevrstan banjalučki brend. Posebnu čast i zadovoljstvo nam je ukazao naš poznati strip autor Milorad Vicanović Maza, koji je uradio zaista impresivnu ilustraciju za plakat za ovogodišnju izložbu.
Za članove gostujućih klubova i ostale goste bio je organizovan ručak i obilazak Muzeja VRS u kasarni Kozara. Izložba je zatvorena 18. februara oko 19 časova, nakon male ceremonije dodjele priznanja i zahvalnica. Gosti iz drugih gradova su ponijeli najljepše utiske iz Banjaluke, a mi iz MK Kastel Banjaluka ćemo  dati sve od sebe da na najbolji mogući način sačuvamo tradiciju održavanja izložbe u godinama koje dolaze.