P-39Q Airacobra

P-39Q Aircobra
EDUARD, 1/48 (#8470)
ZOOM P-39Q Weekend (FE 1158), eduardSPACE P-39Q (3DL 48012)
Tekst i fotografije: Miroslav D. ŠljivićBelov P-39 Erkobra je bio zamišljen kao presretač koji bi dominirao visinama zahvaljujući svojim performansama i naoružanjem ali zbog motora koji nije mogao da dostigne željene osobine nije bio viđen za udarnu ulogu lovačkih snaga. Sam koncept dizajna sa motorom u središnjem delu trupa, „automobilska“ vrata i stajni trap tipa tricikl je bio prilično van svih tadašnjih standarda u avio konstrukcijama. Ipak, vrlo brzo je pokazao da nije za bacanje i da je njegova šansa u njegovim letnim karakteristikama i odličnom naoružanju. Pravu renesansu P-39 je doživeo kada je stigao u SSSR kao pomoć od strane SAD-a u okviru Lend-Lease programa kojim je SSSR, između ostalog, dobio i preko 14000 aviona a među njima su bile i Erkobre. Skoro svi ruski autori (istoričari) tvrde da je prvi kontakt između Erkobri i sovjetskih letčika bio ljubav na prvi pogled. Izgled, letne karakteristike na malim i srednjim visinama (na kojima su se uglavnom i vodile borbe na Istočnom frontu), izuzetno snažno naoružanje, komforna kabina i kvalitetna izrada su bili dovoljno ubedljivi da ovaj avion prosto počne da štanca vazdušne asove. Veliki broj sovjetskih asova je svoje pobede većim delom izvojevao upravo na Erkobrama ili kako su ih zvali iz milošte „strašna borbena mašina“. Leteo je ovaj prelepi avion i na Pacifiku, iznad Afrike i Evrope i na sve letače je ostavljao dobar utisak.
Pre malo više od dve decenije ova maketa je bila proglašena za maketu godine. Danas, isti ti ramovi se drže veoma dobro po pitanju tačnosti i uklopljivosti. Ekipa iz Eduarda je čak navela da je alat i nakon duplo više od očekivanog broja odlivaka još uvek u odličnom stanju. Zaista za pohvalu. Eduard je pre kratkog vremena izbacio ovu novu kutiju u WEEKEND izdanju stim što je uveo i novo pravilo da u tim izdanjima bude ponuđen veći broj interesantnih šema bojenja i označavanja pa tako u ovoj kutiji nalazim čak četiri vrlo inspirativne šeme. Što se plastike tiče, ona je standardno dobra i kvalitetna, detalji na njoj su i dalje odlični na svi delovima bez vidnog vitoperenja ili oštećenja. Pored delova potrebnih za verziju P-39Q sa trokrakim elisama u kutiji su i delovi sa kojima možemo da uradimo i neke druge verzije ovog aviona. Prozirni delovi su kristalno prozirni bez oštećenja obzirom na starost alata. Set dekala je vrlo zanimljiv i on pokriva četiri aparata i to:
-P-39Q-5, 42-20351, kojim je leteo poručnik William A. Shomo iz 82.TRS, 71.TRG, 5.AF iz marta ’44, Nova Gvineja
-P-39Q-1, 42-19467, iz 46.FS, 15.FG, 7.AF atol Kanton, Phoenix arhipelag iz avgusta ’43
-P-39Q-5, 42-19896, kojim je leteo poručnik William W. Gambill iz 363.FS, 357.FG, 8.AF u Orovilu, Kalifornija, 1943 i
-P-39Q-5, 42-20043, 70.FS, 347.FG, 13.AF stacioniran na letelištu Torokina, Bougainville, Solomonska ostrva ’43.
Na kraju sastavnice se nalazi odlično uputstvo za postavljanje servisnih natpisa. Eduard je ipak, znajući dobro navike maketarske populacije odnosno želju da unaprede svoje makete i u ovom slučaju, između ostalih setova, lansirao i novi ZOOM set eceraja(FE1158)  za ovu vikend kutiju. Set sadrži delove za 37 pozicija. NA setu su instrumentalna tabla novog tipa sa ispupčenim instrumentima, pojasevi za pilota, unutrašnji deo vrata, ručice za repetiranje naoružanja, mrežice na usisima i hladnjacima, kolimatorski nišan, retrovizor... Pored ovog seta, prateći nove tehnologije i modu u ovoj branši i Eduard se oprobao sa novom linijom dodatnih delova koja se naziva eduard SPACE! U ovom pakovanju za P-39Q (3DL 48012) nalazim 3D dekale za instro tablu i set eceraja koji se razlikuje od prethodno opisanog. Iskreno, baš me interesuje završni efekat nakon aplikacije 3D dekala i sigurno ću ih i upotrebiti u ovog gradnji. Ono što me iznenadilo u ovom setu su dva već obojena dela za unutrašnjost „automobilskih“ vrata koja se postavljaju na vrata sa prozirnog rama. Iako je maketa prilično dobro poznata nije zgoreg malko se podsetiti i ponovo je napraviti. Još ranije sam pripremio jedan set ove makete pa ću paralelno uraditi dve Erkobre, jednu amersku sa netipičnim farbanjem a koja je u ovom setu i jednu sovjetsku. Lep i elegantan avion vrlo neuobičajenog dizajna za ono vreme zaslužuje da bude dupliran.
Zahvaljujem se ekipi iz Eduarda na poslanoj maketi i svakako maketarskom uživanju koje će uslediti.