de Havilland Hornet & Sea Hornet

A Detailed Guide To The RAF & FAA's Last Twin-engine Fighter

Autor: Richard A. Franks
Izdavač: Valiant Wings Publishing
ISBN: 978-0-9930908-0-6
Jezik pisanja: engleskiPublikacija The de Havilland Hornet & Sea Hornet je odličan detaljan vodič za upoznavanje poslednjeg dvomotornog elisnog lovca u službi britanskog RAF-a i FAA (Fleet Air Arm) u izdanju Valiant Wings Publishing-a. Ova izdavačka kuća je pokrenula seriju izdanja koja na vrlo pregledan način predstavljaju tj. opisuju određene vazduhoplove po određenom šablonu koji je prisutan i u ovom izdanju.
U uvodnom delu se čitaocu predstavlja istorijat vazduhoplova, njegov razvoj i operativna upotreba u RAF-u i Kraljevskoj mornarici (Royal Navy).Deo pod nazivom Technical Description je sačinjen od sedam posebnih grupa u kojima se vrlo detaljno  opisuju trup, krila, repni deo, stajni trap, motorska sekcija sa elisama, naoružanje i pristupni otvori.

Evolution, kao i u drugim izdanjima ove serije, sadrži odlične opise svakog podtipa ovog aviona počevši od prototipa pa sve do poslednje varijante mornaričkog Sea Hornet-a PR Mk 22. Ovaj deo publikacije je bogato ilustrovan 3D izometrijskim crtežima, fotografijama detalja i vrlo preciznim objašnjenjima.
Posebno zanimljiv deo za maketare je poglavlje pod nazivom Camouflage & Markings u kojem su takođe vrlo detaljno opisani svi tipovi označavanja i bojenja ovog aviona u zavisnosti od vremena službe i podneblja u kojem su bili stacionirani. Odlične fotografije (crno-bele i u boji) uz kristalno jasne i detaljne crteže Ričarda Karuane ovom delu daju posebnu draž.
Pravi maketarski izazov predstavljaju radovi Libora Jekla (D.H. 103 Sea Hornet NF Mk 21, Special Hobby, 1/72) i Stiva Evansa (Steve A. Evans) koji je uradio Trumpeterovog Horneta (Hornet F Mk 1, 1/48). U oba prikaza, ovi poznati maketari su se potrudili da na vrlo informativan i dobro ilustrovan način prikažu kompletnu gradnju navedenih maketa.
Publikacija se završava sa odličnim dodatkom u kojem su prikazane makete ovog aviona u svim dostupnim razmerama, dodaci za makete, setovi dekala i do sada objavljenje knjige i specijali.