Bitka iznad Krušnegore, 11. septembar 1944.

Dana 11. septembra 1944. godine nad Krušnomgorom  (slobodan prevod a/p), danas Češka Republika, se desila vazdušna bitka između lovaca i bombardera 8.vazdušne armije USAF-a i lovaca Luftwaffe. Za vreme ovog kratkog ali žestokog sukoba u toku tog dana je oboreno preko 60 aviona obe strane i svi su pali na veoma malom prostoru u reonu Krušnegore i mesta Kovarska…

Pre dvadeset godina, vazduhoplovni entuzijasti (i maketari) tog kraja su osnovali muzej koji je u potpunosti posvećen tom vazdušnom dvoboju. Ove godine 9. septembra će se obeležiti 20 godina od osnivanja muzeja koji se nalazi u mestu Kovarska i tom prilikom će biti realizovan celodnevni program u muzeju.

Kompanija EDUARD je jedan od pokrovitelja ove godišnjice. Maketarima su dobro poznate njihove makete iz posebne edicije Royal Classes of Fw 190A-8/R2 1/48 i 1/72, kao i Bf 109G-6 u 1/48 sa originalnim delom aviona iz te bitke koji je bio pakovan u tim kutijama.

Maketar Plus na ovaj način želi da podrži ovu manifestaciju jer je organizuju ljubitelji vazduhoplovstva i maketari u saradnji sa ostalim profesionalnim institucijama vezanim za istoriju i tehniku.

Više o samoj organizaciji i muzeju možete videti na: https://www.facebook.com/Museum119/ kao i kratki video prikaz