Slovak Open 2022

Slovak Open 2022
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Maketarski klub iz Rimavske Sobote je 11.juna tradicionalno bio domaćin maketarskog takmičenja Slovak Open 2022 na kojem su mogli da se vide radovi maketara iz Češke, Poljske, Mađarske, BiH, Srbije i Slovačke. Odlično organizovano takmičenje sa propratnom izložbom je postao zaštitni znak ove lepe maketarske manifestacije a poseban plus svakako predstavlja odlično druženje tokom susreta kao i ono nakon njega. Berza je standardno dobra i u ponudi mogu da se nađu veoma povoljni kompleti starijih maketa „u kesicama“ kao i najnoviji setovi boja, aftermarket setova i maketa malih i velikih proizvođača koji su tek nedavno izašli na tržište. Tri četiri štanda sa literaturom su poseban začin za sladokusce koji preferiraju dobre reference i štivo u štampanom obliku.
Na samom takmičenju je bilo oko šeststotina maketa u raznim kategorijama a posebno raduje prisustvo nemalog broja maketa mlađih kategorija. U tim mlađim kategorijama je i naš junior iz MK „Oluj“ Miloš Grgurov osvojio nagradu sa svojim odlično urađenim Mustangom dok je u seniorskoj konkurenciji Zoran Jakovljević „Profa“ takođe iz MK „Oluj“ briljirao sa dve nagrade.
Posebna nagrada od strane organizatora je išla za T-55 Cup koji je ove godine bio u specijalnoj kategoriji kao tema.
Sistem ocenjivanja ne poznaje prvo, drugo ili treće mesto nego sudije ocenjujući makete po kategorijama izvode po 3-4 makete kao nagrađene. I ove godine je moja malenkost imala čast da bude pozvana od strane organizatora u sudijski tim pa smo i u tom delu bili zastupljeni. Po zamisli organizatora sudijski timovi su sačinjeni od trojice sudija s tim da je CATEGORY CHIEF JUDGE stranac i on ima dva glasa dok su dvojica sudija iz kluba domaćina i oni imaju po jedan glas. Ukoliko dođe do „spora u suđenju“, nesuglasicu rešava Vrhovni sudijski tim (kolokvijalni naziv) koji je ove godine bio sačinjen od dva vrsna maketara i to Štefana Pastora iz kluba domaćina i Andraša Egrešija iz Mošona. U slučaju da nema nesuglasica među sudijama kao što ih nije bilo u našem timu (bili smo zaduženi za suđenje avio kategorija u seniorskoj konkurenciji) Vrhovni sudijski tim zajedno sa sudijama na kraju pretrese odluke sudijskog tima. Na takmičenju nije bilo žalbi na sudijske odluke.
Slovak Open 2022 je bio i prošao veoma brzo ali mu se unapred radujem zbog sjajnih domaćina i odličnog ambijenta.
Ďakujem Rimavska Sobota!
P.S.- A još ako imate odličnu posadu u putovanju… hvala mnogo Nikoli Divcu, Pavlu Novačiću i Zoranu Jakovljeviću Profi na fantastičnom druženju!