XII Novogodišnji kup 2019.

XII Novogodišnji kup 2019.
Tekst: Časlav Mijušković
Fotografije: Nikola Rađenović


Prošao je još jedan Novogodišnji kup. Ove godine su, za razliku od prošle, vremenski uslovi bili savršeni. Dva sunčana dana u decembru su u mnogome doprinela fenomenalnoj atmosferi u kojoj se Kup odvijao.Na postavci smo imali 527 takmičarskih i 55 izložbenih maketa. Svoje radove je izložilo 124 seniora, 19 kadeta i 16 juniora - ukupno 159, od čega 50 iz Srbije. Na takmičenju su pored domaćih učestvovali maketari iz Portugala, Italije, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Rusije, Makedonije i Grčke.
Uporedo sa takmičenjem odvijala se i dobro posećena maketarska berza.
U subotu su održane dve radionice. Prvu je, posvećenu najmlađim maketrima, održao Bine Logar, počasni član našeg kluba iz Kranja. Drugu radionicu je održao Grega Križman, naš kolega iz IPMS Slovenije, a bila je posvećena naprednim tehnikama starenja aviona. Više o radionicama ćemo pisati u posebnim izveštaju.
Posebno zadovoljstvo nam je pričinilo druženje sa našim gostima na zajedničkoj večeri održanoj u subotu veče.
U nedelju smo nagradili 176 radova. Nagrada kompanije Harder i Stinbek kojom je nagrađen najperspektivniji mladi maketar nas je jako obradovala. Nagradu je uručio predstavnik kompanije Adrijano Biro. Posebne nagrade su uručili i gostujući maketarski klubovi.
Spisak nagrađenih radova možete pogledati ovde: Rezultati
Zahvaljujemo se svim donatorima i sponzorima, a posebno Muzeju vazduhoplovstva, na nesebičnoj pomoći i podršci Novogodišnjem Kupu.
Izveštaj MK Oluj možete videti ovde