MiG-21SMT, EDUARD, 1/48 ProfiPACK

MiG-21SMT, EDUARD, 1/48 ProfiPACK
Tekst i fotografije: Nenad Petkovski

21s-1Kvalitet i preciznost odlivka je odlika dobro poznatog proizvođača – Eduard. Kao i mnoge druge makete, za ovu možemo reći sve najbolje – od primamljivog šarenog boxart-a do idealno raspoređenih i upakovanih delova i sastavnice koje će pružiti pravo uživanje i preglednost tokom izrade.

MiG-21 – čuveni avion čije je makete tj. verzije Eduard obuhvatio skoro pa kompletno.

Verziju koju ću predstaviti je SMT ili lakše rečeno – „grbavi“. Profipack obezbeđuje kompletan obojeni ecovani enterijer ( instrument tabla i bočni paneli ) sa mnoštvom sitnih detalja, rezinske saćaste lansere i maske za providne delove koje uvek dobro dođu i skraćuju proces maskiranja. Dekali su priča za sebe – vrlo tanak film i odlična podložnost za tretiranje hemijom. Velika količina stensila i šema, maskirne i NMF pa ukoliko ste neodlučni kako ćete ofarbati maketu, jedini problem koji možete da imate je upravo i jedino taj.

Inženjeri u Eduardu su odradili odličan posao, ne samo oko kvaliteta, već i oko samog procesa sklapanja. Maketa je vrlo praktično osmišljena i smatram da niko neće imati problema prilikom sastavljanja, bilo da je početnik ili iskusniji u ovom hobiju. Pa, da počnemo od kokpita – eceraj odlično naleže i jedino treba pogoditi nijansu koju je Eduard dao ali uz malo truda, vrlo brzo se postigne željeni rezultat. Pre sastavljanja trupa, neophodno je sklopiti motor i prednju kutiju trapa i pravo je uživanje raditi na takvim delovima – pored ecovanih delova u boji, postoji i običan set za dodavanje detalja u motoru i na krilima. Olakšavajuća okolnost je dizajn krila koji obezbeđuje neophodan ugao nakon postavljanja i lepljenja istih. Data je opcija otvaranja vazdušnih kočnica, kao i naravno, kabine, koja odlično naleže. Ono što me je najviše oduševilo jeste rešenje za vetrobran, gde nije neophodno pokrivanje spoja jer sama linija spajanja sa trupom zapravo predstavlja ono što vidimo i na pravom avionu. Reference prilikom sklapanja nisu neophodne osim ako ne želite da maketu obogatite nekim detaljima u samogradnji ili rivetima. Ukoliko se odlučite da vaš projekat bude direktno iz kutije, svakako nećete pogrešiti !

Kada sam sredio sve spojeve i proverio ih, dorezao izgubljene panele/rivete i maskirao providne delove, dolazim do, sebi, omiljenog dela – farbanje. Ovog puta sam se odlučio za NMF šemu ( Natural Metal Finish ) jer će svaki detalj doći do izražaja, riveti pogotovo. Takođe sam želeo da probam tehniku toniranja panela, koja za osnovu ima crnu gloss boju. U ovom a i u svakom drugom slučaju, to je Humbrol gloss crna. Nakon nanošenja osnovne srebrne boje, usledilo je poliranje a zatim prvi sloj zaštitnog laka. Smatram da sloj Future-a obezbeđuje adekvatnu zaštitu od naknadnog maskiranja jer se srebrnom bez ikakve zaštite lako manipuliše i može doći do skidanja boje/ogrebotina/ostavljanje otisaka i slično. Rivetiranje se uvek isplati, pogotovo kada se radi o ovakvim šemama jer je veliki kontrast između crne ( ukoliko njome radite tehniku „wash“ ) i srebrne. Što se više posmatraju tehnični crteži i prave slike ovog aviona, jasno se vidi da razmak između riveta nije uvek isti i da je veličina različita pa je dobro to primeniti i u maketarstvu. Doprinosi realnost kao i to da su neki riveti svetliji ili tamniji pa kada posmatrate maketu, nemate osećaj jednoličnosti.

Od naoružanja sam postavio Eduardove Brasin saćaste lansere/NRZ UB-32 i UB-16 koji su odlično izliveni i vrlo jednostavni za sastavljanje. Stensili na lanserima definitivno daju osećaj realnosti, isto važi i za ostatak aviona.

Zaključak – ovu maketu preporučujem svima, vrlo jednostavna za rad i kvalitetna, nećete imati nikakvih problema. Eduard pruža i druge varijante ovog aviona a šema farbanja je mnogo! Jedino na šta treba skrenuti pažnju jeste dodavanje nekog tereta u predelu konusa– takođe je navedeno to u sastavnici, vrlo lako može da se desi da avion „sedne“ ukoliko se odlučite da na nosače postavite rezervoare sa dodatnim gorivom umesto raketa ili neku druge opcije naoružanja.