Bf-109G-14/AS

Bf 109G-14/AS
EDUARD, 1/48, ProfiPACK (#82162)
Tekst i fotografije: Miroslav D. ŠljivićDirektan „potomak“ verzije G-6/AS, Bf-109G14/AS je ipak bio priča za sebe kao jedan od krajnjih izdanaka fantastične linije lovaca Bf-109 koji su izlazili od početka do kraja iz glave slavnog konstruktora Vilija Meseršmita i njegovih timova. G-14/AS zbog svog vrlo potentnog motora i ostalih dodataka je bio kadar da dosegne i presretne Savezniče bombarderske formacije i da se uhvati u koštac sa tada već iskusnim pilotima lovcima iz njihove pratnje pri tome koristeći sve moguće taktike lovačke borbe koje su bili naučili, u žestokoj praksi. Ova verzija čuvenog Mesera je uletela na teren kada je do tada varvarska Luftwaffe postajala isključivo plen a na terenu su igrali odbranu i onako kako su Saveznici svirali. Ipak, ova verzija ostaje zapamćena kao jedan od dragulja na kruni tehničko tehnološkog razvoja nemačke inženjerske škole.
Naravno, češki Eduard u svojoj velikoj želji da do sitnih detalja „iscepa i pocepa“ čuvene stodevetke izlazi pred maketarski sud, po prvi put u solo izvedbi, sa gore spomenutim Bf-109G-14/AS. Do sada smo ga viđali u drugim pakovanjima ali nikada u solo nastupu kao sada. Za tu priliku ekipa iz Eduarda je upotrebila neke generičke ramove ali je i upriličila ram sa sasvim novim polutkama trupa. Pre par godina (vreme leti supersoničnom brzinom) sam imao priliku da predstavim plastiku verzije G-14 i ako se pogledaju fotke tih ramova, odmah će se uočiti vrlo vidna razlika u odnosu na ovu plastiku tj na polutke trupa u predelu motorskog dela. Kao i kod svih maketa iz novog ciklusa (slobodna interpretacija autora članka) i na ovoj plastici su prisutni odlično urađeni detalji na oplatama trupa i krila počevši od panelnih linija, zakivaka, otvora, ispupčenih panela pa do super finih detalja u kabini, stajnom trapu i delovima nosača anetena na trupu i donjaci levog krila. Bočni paneli u kabini su takođe novi i zaista su uverljivi i bez dodataka. Naravno, obzirom da je u pitanju ProfiPACK kutija u njoj se nalazi i standardan ali vrlo lep set fotoecovanih delova (43+ dela) koji će svakako doprineti još više uverljivosti i lepoti urađene kabine, usisa hladnjaka i drugih lepih detalja na ovoj maketi. Set maski na žutom kabuki papiru je takođe standardan u opremi ovih pakovanja i prilično lepo pomaže pri farbanju prozirnih delova kabine i i točkova. Od „podvesa“ u kutiji su prisutni delovi za dve vrste podtrupnih tankova koji su ovim avionima znaćajno produžavali dolet i vreme ostanka u vazduhu. Oznake tj. set dekala pokriva pet različitih aparata ovog tipa. Svi dekali su odlično centrirani sa dobro pogođenim koloritom i autentičnim fontom na setu za servisne natpise. Taj, manji set, sadrži sve potrebne servisne natpise koji su bili prisutni na avionima ovog tipa i odštampani su na nemačkom jeziku (npr. Achtung! Kraftstoffbehälter!) dok su na velikom setu odštampane sve potrebne oznake za dotične avione pa tako imamo:
-G-14/AS WNr. 784938 koji je leteo u III./JG 6, Bissel, Nemačka januar 1945
-G-14/AS WNr. 783891, pilota Fw. Heinz-Paul Müller-a iz 9./JG 300, Jüterbog-Damm, Nemačka 1944
-G-14/AS pilot Lt. Walter Köhne k-dir 6./JG 11, Wunsdorf, Nemačka, oktobar 1944
-G-14/AS WNr. 785185 pilot Lt. Heinz Schüler, 16./JG 5, Stavanger-Forus, Norveška, mart 1945 i
-G-14/AS WNr. 785083, Sgt. Magg. Arroldo Burei, 1. Squadriglia, 1. Gruppo, Caccia ANR, Malpensa, Italija, april 1945.
Na poslednjoj strani sastavnice je uput za postavljanje servisnih natpisa koji odlično pokazuje tehničke pojedinosti i geometriju ovog aviona.
Uz plastiku iz ove kutije ćete sigurno uživati iako je nabavite čisto da je imate a posebno ako je budete sklapali, u svakom slučaju, maketarsko zadovoljstvo je zagarantovano.
Dakujem Eduard!