Spitfire Mk.V engine

MERLIN
Spitfire Mk.V engine, EDUARD BRASSIN, 1/48 (#648640)
Tekst: Miroslav D. Šljivić
Fotografije: Miroslav D. Šljivić i eduard


Čuveni Rols-Rojsov motor „merlin“ je bio srce mnogih dokazanih vazduhoplova koji su vremenom postali prave ikone vazduhoplovstva. U svojoj V12 konfiguraciji, tečnošću hlađeni „merlin“ je umnogome doprineo toj slavi pa je i sam zauzeo visoko mesto zbog svojih karakteristika, kvaliteta i pouzdanosti. Spitfajer i  „merlin“ su neraskidivo vezani za sva vremena zato što su činili izuzetno uspešnu kombinaciju koja je istrajavala i u dobru i u zlu...

...a da nam i vizuelno maketarski približi i prikaže tu kombinaciju potrudio se češki Eduard izbacivši na svetlo dana sasvim nove setove za Spitfajere Mk.Vb/c. Gde je Spitfajer tu je i „merlin“, kaže legenda, pa smo zahvaljujući pomenutim veselim Česima dobili priliku da sklopimo i taj čuveni motor u razmeri 1/48. U pitanju je Rols-Rojsov Merlin 45 koji nam stiže u poznatom BRASSIN  pakovanju čiji su delovi vrlo brižno i bezbedno upakovani u čvrstu kartonsku kutiju sa dodatkom precizno isečenih sunđera unutar kutije. BRASSIN „merlin“, ili kako su to u Eduardu nazvali Spitfire Mk.V engine, pakovanje sadrži list ecovanih delova koji nisu obojeni a predstavljaju ram motora, spone i komande gasa, vodove i mrežicu filtera...sve ono što je sitno i tanušno a mnogo znači da se dobije autentična maketa u razmeri 1/48. Resinskih delova je 53 i svi su, doslovce, izliveni bez greške sa superfinim detaljima (priložene fotografije će svakako mnogo više prikazati nego moj opis). Napomenuo bih da je Eduard u ovom setu obezbedio tri različite izduvne grane koje su se pojavljivale na Spitfajerima Mk.V pa je dovoljno konsultovati sopstvene reference radi izbora odgovarajuće izduvne grane (ako se radi petica koja nije u kutiji).
„Merlin“ iz ovog pakovanja može da se uradi kao deo makete ugradnjom na istu ili kao maketa koja će isto tako dobro stajati pored sklopljenog Spita. Ako se bude ugrađivala u maketu tu je i komplet oplate motora sa svim pripadajućim detaljima kako onim sa spoljne strane tako i onima sa unutrašnje strane. Sastavnica nas vodi kroz 20 koraka u sastavljanju na vrlo jasan i precizan način zahvaljujući odličnim crtežima i skicama pa uz strpljenje, oštro oko i mirne ruke sam rad ne bi trebalo da predstavlja problem a krajnji rezultat može da bude izuzetno efektan.
Dakujem Eduard.