EDUARD za Jak-1B ZVEZDA, 1/48

EDUARD za Jak-1B ZVEZDA, 1/48
Yak-1b 1/48 (#491010), Yak-1b seatbelts STEEL 1/48 (#FE1011), Yak-1b 1/48 maske (#EX658)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Ruska Zvezdočka je obradovala maketarsku populaciju svojim pakovanjem vrlo dobre makete sovjetskog lovca Jak-1B (plastika Accurate Miniatures) a češki EDUARD je za nju ponudio nekoliko svojih setova za doradu od kojih izdvajamo:
-Set Yak-1b 1/48 (#491010) sadrži dva lista fotoecovanih delova. Na prvom listu se nalazi preko 34 dela (neki delovi su duplirani) koji se koriste za unapređenje autentičnosti kabinskog prostora. Instrumentalna tabla sa bočnim konzolama je izvedena iz jednog dela tj. kao osnova/sklop na koju se dodaju poleđina instro ploče i lice instro ploče sa okvirima instrumenata. I ovde je EDUARD upotrebio svoj novi način, uslovno rečeno, 3D izgleda zbog blago ispupčenih instrumenata (među maketarima poznatih kao „cageri“). Na ovaj sklop se dodaju ručice, poluge gasa, komande trimera, zvezdasti ventili... Bočna rešetkasta konstrukcija kabine se takođe obogaćuje sa lepo definisanim delovima.
Na drugom listu fotoecovanih delova se nalaze delovi hladnjak, okviri vetrobrana i poklopca kabine, okovi spinera, poklopci glavnog stajnog trapa i repnog točka, zadnja platforma kabine koja ima imitaciju drveta u reljefu (veoma lep detalj)...ukupno preko 20 delova.
-set Yak-1b seatbelts STEEL 1/48 (#FE1011) ima ukupno tri dela koji predstavljaju pilotske vezove. Delovi su urađeni vrlo precizno sa lepim detaljima i već su ofarbani.
-set Yak-1b 1/48 maske (#EX658) predstavlja uvek dobrodošle maske koje se koriste za farbanje prozirnih delova vetrobrana, poklopca i zadnjeg dela kabine, oklopne ploče i reflektora na napadnoj ivici krila. Set je urađen na žutom kabuki samolepljivom papiru. Za ovaj set dugujem zahvalnost Dejanu Šarencu.
Više reči i fotki o uoptrebi ovih delova će biti uskoro u toku rada.
Zahvaljujem se EDUARDu na ustupljenim setovima.