Avia S-199

Avia S-199
Eduard, 1/72, Limited Edition Dual Combo (#2141)
Maketa i fotografije: Zoran Jakovljevioć Profa


Posle nekoliko izrađenih Avia u legendarnom KP-ovom izdanju, od kojih sam poslednju uradio pre par godina, naravno da su me svrbeli prsti da probam i ovo, najnovije, Eduardovo izdanje. Istorijat ove poznate letelice i sadržaj Eduardovog specijalnog izdanja su već predstavljeni, pa meni sleduje da prikažem postupak rada i pehove koji vam se mogu desiti.
Eduard je, već poslovično, posvetio pažnju detaljima i načinu sastavljanja makete, dajući različite delove za pojedine podvarijante ovog aviona. U kutiji su data dva različita trupa, tako da ne možete izraditi dve makete sa istim tipom kabine; pošto je meni zapala “naduvana” kabina, bilo je samo pitanje koju ću od datih šema farbanja primeniti i po tome se odlučiti za pod(pod)verziju koju pravim. To nije bilo teško, pošto je meni bila najzanimljivija šema ofucanog i prefarbavanog GY-35, aviona sa serijskim brojem 199.531 iz 2. eskadrile 3. lovačkog puka, stacioniranog na aerodromu Brno-Černovice aprila 1953.
Kao i obično, a i prateći vrlo detaljno i dobro odrađeno uputstvo, kreće se od sastavljanja pilotske kabine koja, sa svim elementima koji su dati u plastici i ecovanim delovima, ne zahteva nikakve dodatne dorade sem pažljivog bojenja detalja.
Sleduje sastavljanje polutki trupa i sklapanje krila, praktično bez potrebe za gitovanjem, uglavljivanje kabine na mesto sa donje strane trupa, a potom i sastavljanje trupa i krila. Ovde treba obratiti pažnju na korak u uputstvu koji kaže da krila treba blago poviti nadole kako bi se trup uklopio. Moja napomena –treba obratiti pažnju na ugao krila prema trupu, da ne ispadne nejednak.
Što se tiče kontrolnih površina, zanimljivo je napomenuti da su sve, neuobičajeno, date odvojeno i pripremljene za otklonjeni položaj. Navikli smo da se maketar koji želi da ih tako prikaže pozabavi “hirurgijom” kako bi ih odvojio, a ovde je upravo suprotno – više truda zahteva postavljanje komandi u neutralni, nego u otklonjeni položaj…. Vratanca hladnjaka je takođe moguće postaviti u željeni položaj.
Kad je sastavljen zmaj, maketa je obojena četkicom u dva sloja bojom Humbrol 31 (u prilično lošem stanju), a potom sam, na osnovu raspoloživih fotografija pravog aviona, rasporedio fleke koje bi trebale da su bile obojene nijansom RLM83 (u mom sučaju Humbrol 86).
Uporedo sa glavnim bojenjem, dok sam čekao da se pomenuti slojevi osuše, posvetio sam se drugim detaljima – stajnom trapu, izduvima, propeleru i staklu kabine.
Posle par dana, kad se maketa dobro osušila, prelakirao sam je Gunze sjajnim lakom u spreju i postavio glavne i servisne oznake. Treba obratiti pažnju na vrlo tanak noseći film servisnih oznaka – posle prvih par uvijanja i umotavanja, ukapirao sam da im treba poseban tretman - umesto da ih, kao obično, uhvatim pincetom, skinem sa nosećeg papira i postavim na mesto, sada sam morao da prinesem papir do mesta postavljanja i potom dobro nakvašenom četkicom prevučem oznaku na mesto. Ni to nije garantovalo uspeh, jer se par oznaka i tom prilikom umotalo oko sebe ili oko papira.
Sve oznake sam prešao Gunze Mr. Mark Setterom i ostavio da odstoji do sutradan.  Oznake su od nove vrste, sa nosećim filmom iznad, a ne ispod same oznake. Mislio sam da primenim isti recept kao nedavno na Kamelu i skinem noseći film, ali sam posle dužeg pregovaranja sa jednom donjom rondelom odustao od te ideje i rešio da batalim taj postupak. Rondelu sam popravio.
Za naglašavanje linija panela sam iskoristio Plastmaster-ovu mešavinu, a potom prelakirao maketu Gunze mat-lakom i četkicom 10/0 obojio usisnike vazduha (plavo) i ručice panela (crveno).
Napomena za one koji umeju i nehotice da preskoče neki korak u uputstvu – prilično je nezgodno, ali ne i nemoguće, postaviti nišan kad je vetrobran već zalepljen. Ne pitajte me kako znam...
No, ostalo je da se zalepi stajni trap (obratiti pažnju na ugao točkova u odnosu na nogu, zavisi od verzije), sitnice i detalji - navigaciona svetla koja su data posebno, kao staklići, DF i Morane antena.
Zanimljivo, najviše sam se borio sa izduvnim cevima – vrlo su knap izlivene i zahtevaju pažnju da se uklope... Moja najveća greška je sajla antene, koja nije ispala kako bi trebalo i biće zamenjena. Na kraju sam suvim pigmentima samo blago zaprljao izduve i točkove.
Sve u svemu, Eduardova maketa ovog aviona je odlično osmišljena i izlivena, svi delovi se uklapaju bez ikakvih problema, oznake su detaljne i tačne, i mislim da i ne posebno vešt maketar može da postigne vrlo uspešan krajnji rezultat.
Zahvaljujem se redakciji magazina Maketar+ na ustupljenom primerku.
Korišćene boje:
Humbrol 31 i 86
Aluminijum: Agama metalik pasta
Dodatno:
suvi pigmenti iz prodavnice umetničkog materijala
sajla antene od elastomera, obojena srebrnim pigmentom
Reference:
Wings and Wheels Publications - Special Museum Line n°07 - Avia S-199 and CS-199
Air Magazine n°42 - Avia S-99, S-199
Air Magazine n°43 - Avia S-199
+ fotografije sa interneta